MENU
klinika

Ky mund të jetë shkaku

Ju duket sikur ju shpon gjilpëra dhe mpirje në kofshë?

04.04.2020 - 13:41

Meralgja paresthetica është një gjendje e karakterizuar nga ndjesi shpimi gjilpërash, mpirje dhe djegie në kofshën e jashtme. Shkaku i meralgia paresthetica është kompresimi i nervit që furnizon ndjesi në sipërfaqen e lëkurës së kofshës.

Veshja e ngushtë, mbipesha ose shtimi i peshës dhe shtatzënia janë shkaqe të zakonshme të meralgia paresthetica. Sidoqoftë, meralgia paresthetica gjithashtu mund të jetë pasojë e traumës lokale ose një sëmundje, siç është diabeti. Në shumicën e rasteve, ju mund të lehtësoni meralgia paresthetica me masa konservatore, të tilla si veshja e rrobave më të lirshme. Në raste të rënda, trajtimi mund të përfshijë ilaçe për të lehtësuar siklet ose, rrallë, kirurgji.

Simptomat

Presioni në nervin lateral të lëkurës së femurit, i cili siguron ndjesi në kofshën e sipërme, mund të shkaktojë këto simptoma të meralgjisë paresthetica:

 • Tingëllimë dhe mpirje në pjesën e jashtme (anësore) të kofshës
 • Dhimbje djegëse në sipërfaqen e pjesës së jashtme të kofshës
 • Këto simptoma zakonisht ndodhin në njërën anë të trupit dhe mund të intensifikohen pas ecjes ose qëndrimit në këmbë.
 • Konsultohuni me mjekun  nëse keni simptoma të meralgia paresthetica.

Shkaqet

Meralgia paresthetica ndodh kur nervi lateral i lëkurës së femurit – e cila siguron ndjesi në sipërfaqen e kofshës së jashtme – bëhet i ngjeshur ose i shtypur. Nervi lateral i lëkurës së femurit është thjesht një nerv shqisor dhe nuk ndikon në aftësinë tuaj për të përdorur muskujt e këmbës.

Në shumicën e njerëzve, ky nerv kalon përmes ijëve në kofshën e sipërme pa telashe. Por në meralgia paresthetica, nervi lateral i lëkurës femorale bëhet i bllokuar – shpesh nën ligamentin inguinale, i cili shkon përgjatë ijëve  nga barku  deri në kofshën e sipërme.

Shkaqet e zakonshme të këtij kompresimi përfshijnë çdo gjendje që rrit presionin në ijë, duke përfshirë:

 • Veshje të ngushta, të tilla si rripa, korse dhe pantallona të ngushta
 • Obeziteti ose shtimi i peshës
 • Barrë
 • Ind  dhjamor afër ligamentit inguinal për shkak të dëmtimit ose operacionit të kaluar
 • Lëndimi nervor, i cili mund të jetë për shkak të diabetit ose dëmtimit të rripit të sigurimit pas një aksidenti në automjetin motorik, për shembull, gjithashtu mund të shkaktojë meralgia paresthetica.
 • Faktoret e rrezikut

Në vijim mund të rritet rreziku për meralgia paresthetica:

 • Peshë ekstra. Të qenit mbipeshë ose obezë  mund të rrisë presionin në nervin e lëkurës femorale anësore.
 • Shtatzënia. Një bark në rritje shton presion të shtuar në ije , përmes së cilës kalon nervi lateral i lëkurës së femurit.
 • Diabeti. Lëndimi nervor i lidhur me diabetin mund të çojë në meralgia paresthetica.
 • Mosha. Njerëzit midis moshës 30 dhe 60 vjeç janë në një rrezik më të lartë.