Kolagjeni është proteina më e bollshme në trup.
Ka role të rëndësishme, duke përfshirë sigurimin e strukturës për lëkurën dhe ndihmimin e mpiksjes së gjakut. Vitet e fundit, ka fituar popullaritet si një shtesë ushqyese dhe përbërës në shampot dhe locionet e trupit.
Por çfarë është kolagjeni? Dhe për çfarë është i mirë? Ky artikull ju jep një përmbledhje të plotë të kësaj proteine të rëndësishme.
Kolagjeni është proteina më e bollshme në trupi , që përbën rreth një të tretën e përbërjes së saj proteinike. Është një nga blloqet kryesore ndërtimore të eshtrave, lëkurës, muskujve, tendinave dhe ligamenteve. Kolagjeni gjithashtu gjendet në shumë pjesë të tjera të trupit, përfshirë enët e gjakut, kornea dhe dhëmbë.
Çfarë bën në trup?
Ekzistojnë të paktën 16 lloje kolagjeni. Katër llojet kryesore janë tipi I, II, III dhe IV .
Këtu është një vështrim më të afërt në katër llojet kryesore të kolagjenit dhe rolin e tyre në trupin tuaj:
Tipi I: Ky lloj përbën 90% të kolagjenit të trupit dhe është bërë nga fibra të dendura. Ai siguron strukturë për lëkurën, kockat, tendinat, kërcin fibroze, indin lidhës dhe dhëmbët.
Tipi II: Ky lloj është bërë nga fibra më pak të paketuara dhe gjendet në kërc elastik, i cili bashkon nyjet.
Tipi III: Ky lloj mbështet strukturën e muskujve, organeve dhe arterieve.
Tipi IV: Ky lloj ndihmon me filtrimin dhe gjendet në shtresat e lëkurës .
Ndërsa plakeni, trupi prodhon kolagjen më pak dhe me cilësi më të ulët.
Një nga shenjat e dukshme të kësaj është në lëkurë, e cila bëhet më pak e fortë dhe e zhdërvjellët. Kërci gjithashtu dobësohet me moshën.
Ushqyesit që rrisin prodhimin e kolagjenit
I gjithë kolagjeni fillon si prokolagjen.
Trupi bën prokolagjen duke kombinuar dy aminoacide: glicinë dhe prolinë. Në këtë proces përdoret vitamina C.
Ju mund të jeni në gjendje ta ndihmoni trupin të prodhojë këtë proteinë të rëndësishme duke u siguruar që të merrni shumë nga ushqyesit e mëposhtëm:
Vitamina C: Sasi të mëdha gjenden tek agrumet, specat dhe luleshtrydhet .
Proline: Sasi të mëdha gjenden në të bardhat e vezëve, gruri , produktet e qumështit, lakrën, asparagus dhe kërpudhat .
Glikina: Sasi të mëdha gjenden në mishin e derrit, lëkurën e pulës dhe xhelatinë, por glicina gjendet gjithashtu në ushqime të ndryshme që përmbajnë proteina .
Bakri: Sasi të mëdha gjenden tek mishi , farat e susamit, pluhurin kakao, kaçkavall dhe thjerrëzat
Për më tepër, trupi ka nevojë për proteina me cilësi të lartë që përmban aminoacidet e nevojshme për të bërë proteina të reja. Mishi, shpendët, ushqimet e detit, bulmeti, bishtajoret janë të gjitha burime të shkëlqyera të aminoacideve.