MENU
klinika

Mendohuni njëherë

Mos ndoshta po merrni shumë ilaçe qetësuese?!

28.05.2020 - 13:56

Ju mund t’i quani ata lehtësues të dhimbjes ,mund t’i merrni ato për dhimbje shpine, dhimbje koke ose artrit. Mjeku i quan ato “NSAIDs”, që është një term për ilaçe jostoidale anti-inflamatore. Cfarëdo  që i quani ata dhe për çfarëdo arsye që i merrni, NSAID janë ndër ilaçet më të njohura në të gjithë botën.

Disa nga NSAID-të më të zakonshme përfshijnë ibuprofen (si në Motrin), naproksen (si në Aleve) dhe celecoxib (si në Celebrex).

Pse janë kaq të njohura NSAID?

Ka disa arsye:

Për shumë kushte, ata punojnë mjaft mirë – përveç punës si qetësues të dhimbjes, ata mund të zvogëlojnë ethet dhe inflamacionin.

Ato janë relativisht të lira, me versione gjenerike në dispozicion për shumicën e tyre.

Ato janë të disponueshme në farmaci, ose në doza më të larta, me recetë.

kolana e librave

Ata kanë një profil të mirë sigurie.

Dobësitë e NSAID-ve

Asnjë ilaç nuk është plotësisht i sigurt, dhe kjo është sigurisht e vërtetë për NSAIDs. Në krye të listës janë problemet e tretjes, duke përfshirë shqetësimet e stomakut, urth dhe ulcerat. Dëmtimi i veshkave, fryrje ose gjakderdhje e lehtë, dhe reaksione të buta alergjike (si skuqja) janë të zakonshme gjithashtu. Efektet anësore më pak të zakonshme, përfshirë reagimet e rënda alergjike dhe dëmtimin e mëlçisë, mund të jenë serioze. NSAID gjithashtu mund të rrisin rrezikun e problemeve të zemrës, megjithëse ky rrezik ndryshon në varësi të NSAID-it të veçantë dhe personit që e merr atë. Megjithatë, shumica e njerëzve që marrin NSAID në dozat e rekomanduara që kanë monitorim të duhur nuk kanë probleme të mëdha.

Disponueshmëria e përhapur dhe rekordi i mirë i sigurisë së NSAIDs e bën më të lehtë keqpërdorimin e tyre. Ka  më shumë se 20 NSAID të ndryshme, kështu që ju mund të merrni më shumë se një prej tyre pa e kuptuar atë. Për më tepër, disa janë në dispozicion pa recetë  dhe janë të përfshira në kombinim me ilaçe të tjera. Shembuj përfshijnë ilaçet me recetë si Arthrotec (një kombinim i diklofenakit NSAID dhe misoprostol, një ilaç që ndihmon në mbrojtjen e stomakut) dhe produkte të disponueshëm në raftin e barnave, si Advil PM (ibuprofen plus antihistamine diphenhydramine). Pra, qoftë me dashje ose rastësisht, është e lehtë të merrni më shumë sesa doza të rekomanduara.

Një studim i ri zbulon se ky mund të jetë një problem më i madh nga sa duket. Midis më shumë se 1.300 personave që marrin ibuprofen:

  • Më shumë se një e treta gjithashtu morën një NSAID të dytë. Më pak se gjysma e këtyre përdoruesve “NSAID të dyfishtë” e kuptuan se më shumë se një prej ilaçeve të tyre ishte një NSAID.
  • Deri në 15% morën më shumë sesa doza e rekomanduar.
  • Tejkalimi i dozës maksimale të rekomanduar ishte veçanërisht e zakonshme tek burrat, ata me dhimbje kronike, ata me njohuri të dobët të rekomandimeve të dozimit dhe ata që besuan në “zgjedhjen e dozës nga vet ata”.
  • NSAID mund të jenë ilaçe jashtëzakonisht të dobishme, por ato mund të shkaktojnë telashe. Rreziku i efekteve anësore serioze rritet kur merret në doza më të larta se ato të rekomanduara.
  • Me përjashtim të aspirinës me dozë të ulët (zakonisht merret për të parandaluar sulmin në zemër ose goditje në tru), NSAID merren kryesisht për të lehtësuar simptomat e dhimbjes ose etheve. Nëse nuk mendoni se NSAID  po ju ndihmon (ose nëse nuk jeni të sigurt), bisedoni me mjekun  për ndalimin e tij – madje edhe rreziqet e vogla nuk ia vlen të merren nëse nuk ka përfitim. Ose mund të ketë një mundësi më të mirë, siç është acetaminofeni (si në Tylenol).

Mbani një listë të azhurnuar të të gjitha ilaçeve që merrni, përfshirë ilaçet pa recetë. Lexoni etiketat dhe udhëzimet dhe i merrni ato vetëm siç ju rekomandohet. Kur dyshoni, pyesni mjekun ose farmacistin tuaj.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Mesazhi i fortë që Rocky Balboa i dha djalit

‘Derisa të besosh te vetja, nuk ke për të pasur një jetë’