MENU
klinika

Ja çfarë thonë mjekët

A mund ky ilaç për stomakun të lehtësoj simptomat e COVID?

06.06.2020 - 10:43

Një ilaç për urthin në stomak është duke treguar një potencial si lehtësues i simptomave për COVID-19, zbulon një studim i vogël.

Famotidina, e shitur nën emrin e markës Pepcid, u shfaq për të përmirësuar simptomat në një grup prej 10 pacientësh të diagnostikuar me COVID-19, studiuesit raportuan në internet 4 qershor në revistën Gut. Simptomat e vetë-raportuara të pacientëve filluan të ndjehen më mirë brenda një ose dy ditë nga marrja e famotidinës, thanë autorët e studimit.

“Tani është e nevojshme një provë klinike për të provuar zyrtarisht nëse famotidina funksionon kundër COVID-19”, tha studiuesi kryesor Dr. Por mos u nxitoni të grumbulloheni vetëm në Pepcid, paralajmëroi Dr. Amesh Adalja, një studiues i vjetër me Qendrën Johns Hopkins për Sigurinë Shëndetësore në Baltimore.

“Ky është një studim shumë i vogël që ishte natyrë vëzhguese”, tha Adalja. “Është shumë e vështirë të nxjerrësh ndonjë përfundim prej tij.”

Një provë klinike në të cilën efektiviteti i Pepcid krahasohet ndaj një qetësuesi është thelbësore për të provuar që medikamenti funksionon, pasi është duke u përdorur në raste të buta deri të moderuara të COVID-19, tha Adalja. “Këto janë raste të buta dhe rastet e buta përmirësohen me kalimin e kohës, kështu që këto raste duhet të krahasohen me qetësues të tjerë për të parë nëse ky ishte në të vërtetë vetëm rrjedhë natyrale e infeksionit apo famotidina ndihmoi me të vërtetë “, shpjegoi Adalja.

Famotidina është një bllokues H2, një lloj ilaçi për urth që funksionon duke ulur sasinë e acidit që stomaku prodhon. Në fillim të shpërthimit, mjekët zbuluan se shumë njerëz të moshuar në Ëuhan, Kinë, të cilët mbijetuan nga COVID-19 kishin marrë ilaçe për urth, thanë studiuesit. Duke shqyrtuar të dhënat e pacientëve, hetuesit zbuluan se të mbijetuarit që vuanin nga urthi kronik kishin marrë Pepcid , tha Presidenti i Institutit për Kërkime Mjekësore Northëell Health North, Dr. Kevin Tracey, për revistën Science në Prill. Pacientët me COVID-19 të shtruar në spital, të cilët do të merrnin Pepcid, po vdesin me rreth gjysmën e përqindjes së atyre që nuk morën këtë ilac , 14% përkundrejt 27%, tha Tracey. Janoëitz tha, “Pacientët që po merrnin këtë ilaç rastësisht ishin duke pasur më pak të rëndë COVID-19”.

kolana e librave

Për studimin e ri, Janoëitz dhe ekipi i tij përdorën një metodë të gjurmimit të simptomave të përdorur për pacientët me kancer, në të cilën njerëzit e sëmurë rendisin se si po ndjehen dita ditës. Grupi në studim përfshinte gjashtë burra dhe katër gra që varionin nga 23 deri në 71 vjeç. Ata vinin nga një gamë e larmishme me prejardhje etnike, dhe shumica kishin gjendje kronike shëndetësore që rrisin rrezikun e një personi nga COVID-19 e rëndë.

Studiuesit zhvilluan një shkallë prej 4 pikësh për pesë simptoma të zakonshme COVID-19, dhe pacientët shënuan ato simptoma çdo ditë. Pothuajse të gjithë pacientët raportuan përmirësim të këtyre simptomave pas marrjes së famotidinës – kollë, lodhje, dhimbje koke, humbje erë ose shije, dhe gulçim, thanë studiuesit. Pesë pacientë gjithashtu raportuan se dhimbjet e trupit u përmirësuan pasi filluan të marrin famotidinë, dhe tre ndjenin më pak shtrëngim në gjoks, treguan gjetjet e studimit.

“Kjo metodë e kuantifikimit të simptomave dhe ndjekja e tyre me kalimin e kohës, të cilën ne e  përdorim në ilaçin e kancerit, mund të ndihmojë për të kuptuar rrjedhën natyrale të COVID-19,” tha Janoëitz. Një gjykim klinik mbi efektivitetin e famotidinës me COVID-19 është duke u zhvilluar në Northëell Health në Neë York City, vuri në dukje Tracey.

Janoëitz tha se ai nuk mund të thoshte pse famotidina duket se ndihmon pacientët me simptoma COVID-19, dhe as nuk mund të thotë nëse ilaçet e tjera të urthit mund të funksionojnë gjithashtu. Teorikisht, ilaçi është i strukturuar në atë mënyrë që të pengojë koronavirusin nga riprodhimi, tha Tracey për Health.com. Famotidina mund të lidhet me një enzimë të nevojshme nga virusi për të përsëritur vetveten. Testet klinike dhe më shumë punë laboratori do të nevojiten për të hedhur më shumë dritë në mënyrën se si mund të funksionojë ilaçi, përfundoi Adalja.

“Është gjithashtu e rëndësishme të shikoni ngarkesat virale për të përcaktuar nëse ka prova objektive që një efekt antiviral ose imuno-modulues po ushtrohet nga ilaçi”, tha Adalja. “Në rastin më të mirë, kjo është gjeneruese e hipotezës, dhe përdorimi i mëtejshëm i ilaçit për këtë qëllim duhet të presë një gjykim të rastit, të kontrolluar për të kuptuar nëse ka një përfitim aktual”.