MENU
klinika

Ja çfarë thonë mjekët

Çfarë duhet të bëni kur testi i gjakut nuk është brenda normave?

02.06.2020 - 15:39

Po lexoni rezultatet e analizave tuaja të fundit të gjakut dhe vëreni që disa numra po përsëriten në kufijtë e intervalit normal. A duhet të shqetësoheni? “Është e ndërlikuar, sepse në disa prova, një rezultat i vijës kufitare nuk bën asnjë ndryshim.

Në të tjerët, kjo mund të tregojë një ndryshim të rëndësishëm në shëndetin që ne duhet të ndjekim ose të veprojmë më tej, “thotë mjekja Dr. Suzanne Salamon, profesore ndihmëse në Shkollën Mjekësore në Harvard.

Kur shikoni një printim të rezultateve të laboratorit, do të gjeni shkallët normale për çdo test gjaku pranë rezultateve tuaja personale. Për shembull, nëse analiza rutinore e gjakut përfshin një provë për kalciumin në gjak, laboratori mund të rendisë intervalin normal të kalciumit si 8.3 deri 9.9 miligramë për deciliter (mg / dL). Nëse rezultati juaj është një 9,1 mg / dL, menjëherë në mes, mund të ndjeheni të sigurt se niveli juaj i kalciumit është normal.

Po sikur një rezultat i testit të gjakut të jetë në kufirin shumë të ulët ose të lartë të normales, apo edhe pak jashtë nivelit normal? A është ai një flamur i kuq? “Mos u hidh në përfundime”, paralajmëron Dr. Salamon. “Rezultatet e testit të gjakut mund të ndryshojnë pak, në varësi të laboratorit. Dhe shumë njerëz janë vazhdimisht në njërën anë ose në tjetrën të intervalit normal, dhe për ta, kjo është e shëndetshme, “thotë Dr. Salamon. Merrni për shembull një masë rutinore të azotit të gjakut (BUN), një produkt i mbeturinave i krijuar ndërsa trupi prish proteina në dietë. Urea e tepërt hiqet nga gjaku nga veshkat, kështu që nivelet e larta të BUN në gjak mund të tregojnë se funksioni i veshkave është në rënie. Pra, çfarë do të thotë nëse niveli i BUN është në një fund shumë të lartë të intervalit normal? “Nëse shoh që është kufiri i lartë, unë mund ta injoroj atë,” thotë Dr. Salamon. “’Është e zakonshme që BUN të rritet nëse nuk pini lëngje sa duhet, dhe kjo mund të ndodhë kur dikush agjëron para se të tërheqë gjak.”

Luhatjet e vogla në rezultatet e provës gjithashtu mund të reflektojnë:

  • infeksione të fundit
  • efektet anësore të mjekimit
  • stres
  • procedurat e pasakta laboratorike.

Dr Salamon thekson nevojën për të parë në të gjithë figurën e shëndetit të dikujt për të interpretuar një test gjaku. Në shembullin tonë BUN, një numër pak më i madh se niveli normal mund të jetë në fakt një shenjë e një ulçeri gjakderdhjeje në stomak ose zorrë , duke mos pasur dështim në veshka. “Kjo varet nga personi, simptomat dhe kushtet e tjera që janë të pranishme,” thotë ajo.

Kur të shqetësoheni për rezultatet e testit të gjakut

Në vend që të shikojmë një rezultat testi një herë në fundin e lartë ose të ulët të normales, Dr. Salamon thotë se shikon tendencat. “Unë shqetësohem nëse ka një ndryshim nga sa ka qenë normalja për vite, për ju. Nëse rezultati i testit është gjithmonë në intervalin e lartë normal, nuk shqetësohem. Por nëse gjithmonë ka qenë në intervalin e ulët dhe sot është normale, kjo është ndryshe ”.

Për shembull, le të themi se keni sheqerin në gjak (glukozë) të matur çdo tre vjet (kjo është se sa shpesh Shoqata Amerikane e Diabetit rekomandon testimin rutinë të sheqerit në gjak për të gjithë mbi moshën 45 vjeç, nëse rezultatet e mëparshme të testit kanë qenë normale). Gama normale është midis 60 dhe 100 mg / dL. Nivelet midis 100 dhe 125 mg / dL konsiderohen “prediabetes” – domethënë, diabeti jo i plotë, por i afrohet. Nëse rezultatet zakonisht kanë qenë 81 ose 82 mg / dL, por rezultati i fundit është papritmas 98 mg / dL, ende konsiderohet normale, por ndryshimi mund të shkaktojë një bisedë në lidhje me dietën tuaj. Dr. Salamon thotë se ajo, për shembull, do t’ju bënte pyetje si: “A keni shtuar peshë? A po hani më shumë karbohidrate dhe ushqime me sheqer? ” si një mënyrë për të filluar hetimin pse sheqeri në gjak papritmas po rritet.

Çfarë duhet të bëni?

Nëse keni disa rezultate në fundin e lartë ose të ulët të normales, pyesni mjekun nëse duhet të përsërisni testin ose t’i hetoni ato më tej. Por mbani mend: “Cdo provë ka rregullat e veta,” thotë Dr. Salamon. “Lërini interpretimin ta bëj mjeku.”

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN