MENU
klinika

RT/ Çfarë thotë parashikimi i radhës?

COVID-19 ‘i merr’ industrisë së naftës plot 1,8 trilion dollarë

11.06.2020 - 11:07

Kompanitë e kërkimit dhe prodhimit të naftës dhe gazit kanë marrë goditjen më e rëndë nga çdo sektor tjetër në vitin 2020, me Fitch Ratings që vlerëson një humbje prej 1.8 trilion dollarë deri në fund të vitit.

“Natyra kritike dhe e shtrenjtë e nxjerrjes së naftës dhe gazit (përsa i përket të ardhurave, opeksit dhe kapitalit) do të thotë se ky sektor mbizotëron në parashikimet tona të të ardhurave të humbura, duke zënë 1,8 trilion dollarë të ardhura të humbura globalisht në vitin 2020. Ky është gjashtë herë më i madh se ndikim në sektorin e shitjes me pakicë,”- vuri në dukje Fitch Ratings.

Në nivel global, pandemia COVID-19 është vendosur të shkatërrojë më shumë se $ 5 trilion dollarë në të ardhura për korporatat të cilat Fitch gjurmon në të gjithë sektorët, tha agjensia e vlerësimit.

“Sektori i naftës dhe gazit përbën shkatërrimin më të madh të të ardhurave në terma të dollarit, duke përfaqësuar 40 përqind të rënies së të ardhurave totale,” sipas Fitch Ratings.

“Ndërsa çmimi i naftës është rikuperuar nga nivelet më të ulëta historike, çmimet janë akoma mirë në vlerësimet tona të kuvertës së çmimeve dhe ne presim që ndjenja ekonomike të mbetet e nënshtruar pas shpërndarjes fillestare të euforisë pas bllokimit,”- shtoi agjensia.

Kompanitë e kërkimit dhe prodhimit të naftës dhe gazit (E&P) në të gjithë botën janë të vendosur të shohin që të ardhurat e tyre totale vjetore të zhyten me një trilion dollarë këtë vit, për shkak të pandemisë koronavirus dhe efektit të tij në kërkesën globale të naftës dhe çmimet, tha Rystad Energy në një analiza në fund të muajit Prill.

Të ardhurat nga E&P parashikohet të bien me rreth 1 trilion dollarë në vitin 2020, një rënie prej 40 përqind dhe të qëndrojnë në vetëm 1.47 trilion dollarë këtë vit, krahasuar me të ardhurat vjetore të kombinuara të vitit të kaluar prej 2.47 trilion dollarë, sipas firmës së pavarur të kërkimit të energjisë.

Para pandemisë, Rystad Energy parashikonte të ardhura vjetore nga E&P në 2,35 trilion dollarë këtë vit dhe 2.52 trilion dollarë në 2021.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Bussines Insider/ Paralajmërojnë analistët

“Recesioni global është i pashmangshëm”