MENU
klinika

Kujdes,duhet të shkoni menjëherë tek mjeku

Dhimbje dhe ngurtësi në pjesën e poshtme të shpinës?

27.06.2020 - 13:57

Spondiliti ankilozues (AK) është një formë e artritit që prek kryesisht nyjet e shtyllës kurrizore dhe sakroiliake, ose pjesën e poshtme të shpinës.

Një sëmundje inflamatore, simptoma të spondilitit ankilozues (AS) përfshijnë dhimbje, ngurtësi dhe humbje të lëvizshmërisë. Sëmundja përfshin erozionin e kockave dhe rritjen e formimit të kockave në shpinë. Në raste të avancuara, kjo mund të çojë në deformim të shtyllës kurrizore.AS më së shpeshti shfaqet te burrat në adoleshencë dhe të 20-tat, por mund të prekë cilindo të çdo moshe. Ajo ka tendencë të jetë më e butë kur ndodh tek gratë, duke e bërë më të vështirë diagnostikimin. Trajtimet me ilace dhe terapia fizike mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave.

Tre simptomat kryesore të AS janë:

 • dhimbje
 • ngurtësi
 • humbja e lëvizshmërisë

Dhimbja është simptoma kryesore, veçanërisht në zonën e poshtme të shpinës dhe legenit gjatë fazave të hershme. Sidoqoftë, inflamacioni dhe dhimbja nuk kufizohen vetëm në shpinë. Është një gjendje sistemike, që do të thotë se mund të ndikojë në pjesët e tjera të trupit.

Kjo perfshin:

 • nyje të tjera
 • qafë
 • nën thembrat e këmbës

AS mund të shkaktojë të ashtuquajturin bashkim kockor, një rritje të madhe të eshtrave në nyje. Kjo mund ta vështirësojë kryerjen e detyrave të përditshme. Në disa raste, mund të kufizojë lëvizjen e gjoksit dhe ta vështirësojë frymëmarrjen.

Njerëzit me AS mund të pësojnë gjithashtu lodhje dhe mungesë energjie. AS gjithashtu mund të ndikojë në sy . Ky inflamacion, i njohur si iritis ose uveitis, në varësi të vendndodhjes, mund të shkaktojë skuqje dhe dhimbje. Mund të dëmtojë shikimin nëse nuk trajtohet. Shenja të tjera sistemike të sëmundjes mund të përfshijnë ndryshime neurologjike dhe kardiovaskulare.

Trajtimi

Nuk ka kurë për AS, dhe dëmi nuk mund të kthehet. Sidoqoftë, disa opsione mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave dhe menaxhimin e përparimit.

Kjo perfshin:

 • terapitë fizike dhe ushtrimet
 • këshillim
 • ilace
 • kirurgji, në raste të rralla

Personi do të duhet të vizitojë një mjek specialist, i njohur si reumatolog. Ata mund të kenë nevojë për një numër vizitash, pasi sëmundja përparon ngadalë. Kujdesi mjekësor mundëson monitorim dhe trajtim më të mirë.

Dy qasje që zakonisht përdoren për të menaxhuar AS janë:

 1. ilaçe për të ulur dhimbjen dhe inflamacionin
 2. terapi fizike dhe ushtrime për të ruajtur lëvizjen dhe sjelljen

Kirurgjia përdoret vetëm rrallë, në raste të rënda, për të korrigjuar deformimin e rëndë, siç është lakimi i tepërt i shtyllës kurrizore, ose për të zëvendësuar një nyje .