MENU
klinika

Zbulime shkencore po japin rezultat

Ky test i gjakut, mund të zbulojë herët kancerin e gjirit

11.06.2020 - 18:42

Një “test -chip” i prerë ka treguar premtime për zbulimin e kancerit të hershëm të gjirit dhe tumoreve që janë zhvilluar në pjesë të tjera të trupit.

Përafërsisht madhësia e një rrëshqitjeje të mikroskopit EV-CLUE përdor nanoteknologjinë për të pompuar një sasi të vogël gjaku në tetë kanale minikulare të pajisura për të zbuluar shenja të ndryshme të kancerit, shpjegoi bashkë-studiuesi Liang Xu, një profesor i mjekësisë molekulare në Universitetin e Kansas.

EV-CLUE kërkon rreth 2 mikroliterë të gjakut për të bërë një skanim, tha Xu. Një pikë tipike gjaku përmban 50 mikroliterë. Xu dhe kolegët e tij testuan gjakun me një çip duke pajisur një nga kanalet paisjes për të kërkuar MMP14, një enzimë e lëshuar nga tumoret që ka të bëjë me përparimin e kancerit. Enzima sulmon qelizat e shëndetshme në mënyra që duket se promovojnë përhapjen e kancerit. Në testet e hershme të përqendruara në MMP14, pajisja zbuloi kancerin e gjirit në fazën e hershme ose metastatike me saktësi 97% në një grup të parë prej 30 personash dhe 93% në një grup të dytë prej 70 personash.

“Kjo teknologji shumë e ndjeshme mund të kapë shenja të hershme të metastazave të kancerit. Zbulimi i hershëm për metastazat e kancerit është thelbësore për të zvogëluar shkallën e vdekjes së grave me kancer të gjirit”, tha Xu. Shanset për mbijetesë afatgjatë janë të larta për gratë, kanceri i gjirit i të cilave është kapur herët, vunë në dukje studiuesit. Shkalla e mbijetesës pesëvjeçare e grave me kancer të lokalizuar të gjirit është 99%, por vetëm 86% për ato që kanceri i të cilave është përhapur në nyjet limfatike dhe 27% nëse tumoret janë shfaqur në pjesët e largëta të trupit.

Problemi është se sapo një kancer i gjirit të ketë migruar jashtë vendndodhjes së tij origjinale, qelizat kancerogjene mund të fshihen të pazbuluara diku tjetër në trup, tha Xu. Kjo teknologji mund të zbulojë ato tumore të fshehura. Kjo teknologji e re është një nga përpjekjet e shumta për të zhvilluar një “biopsi të lëngshme” që do të përdorë testet e gjakut për të gjetur kancerin, tha Dr. Bill Cance, shefi mjekësor dhe shkencor në Shoqërinë Amerikane të Kancerit.

Tumoret derdhin shumë lloje të ndryshme të kimikateve dhe materieve në rrjedhën e gjakut, dhe këto shenja tregimi mund të ndihmojnë në zbulimin e kancerit që nuk është ende i avancuar. “Kjo është një provë e parimit që ka potencial,” tha Cance për rezultatet e para të EV-CLUE. “Por si teknologjia tjetër e re, do të duhen shumë pacientë për ta vërtetuar atë.” Një biopsi e tillë e lëngshme mund të bëjë një ditë mamografinë  si mjetin shqyrtues fillestar për kancerin e gjirit, nëse vërtetohet që përmes testimit rigoroz të jetë i saktë, tha Cance. “Ata duhet të jenë sa më afër 100% të saktë “, tha Cance. ” Nëse një pacient mund të marrë një test gjaku që mund të zbulojë nëse keni kancer dhe në cilën fazë, ky do të ishte një mjet i dobishëm për kontrollim”. Të paisur me një test të tillë gjaku, mjekët atëherë mund të përdorin mamografi vetëm pasi të jetë zbuluar kanceri, për të konfirmuar rezultatet e testit dhe për të gjetur vendndodhjen e tumorit, tha Cance.

“Kjo nuk është e kufizuar vetëm në kancerin e gjirit”, tha Xu. “MMP14 ekziston në shumë, shumë lloje të tjera të kancerit.” Rezultatet e hershme të EV-CLUE u botuan më 10 qershor në revistën Science Translational Medicine.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN