MENU
klinika

Tashmë një zgjidhje

Miratohet ilaçi i ri, do të përdoret gjatë testeve imazherike

03.06.2020 - 16:54

– Tauvid (flortaucipir F18), një agjent diagnostikues radioaktiv, u miratua për të testin imazherik në pacientët me dëmtim njohës që vlerësohet për sëmundjen Alzheimer, njoftoi të enjten Administrata e Ushqimit dhe e Barnave e Sh.B.A.

Ilaçi është i indikuar për imazhin e tomografisë së pozitronit (PET) për të vlerësuar densitetin dhe shpërndarjen e tangleve neurofibrilare të grumbulluara të proteinave Tau (NFTs). Tauvid jepet  me anë të injeksionit intravenoz dhe lidhet në vendet e trurit të shoqëruara me proteinën tau, të cilat mund të identifikohen përmes imazhit të skanimit PET.

kolana e librave

Miratimi u bazua në të dhëna nga dy studime klinike në të cilat pesë vlerësues interpretuan imazhin Tauvid. Në studimin e parë, 156 pacientë të sëmurë përfundimisht ranë dakord t’i nënshtrohen imazhit Tauvid . Në mesin e 64 pacientëve që vdiqën brenda nëntë muajve nga skanimi i trurit, studiuesit krahasuan rezultatet e skanimit Tauvid me leximet postmortore nga patologë të pavarur që vlerësonin dendësinë dhe shpërndarjen e NFT. Vlerësuesit që lexuan imazhet Tauvid kishin një probabilitet të lartë për të vlerësuar saktë pacientët me patologji tau dhe një probabilitet mesatar-të lartë për të vlerësuar saktë ata pa patologji tau.

Në studimin e dytë, i cili përfshinte të njëjtët 156 pacientë nga studimi i parë, si dhe 18 pacientë shtesë të sëmurë terminale  dhe 159 pacientë me dëmtim njohës, studiuesit zbuluan se lidhja  midis leximeve të vlerësuesve Tauvid ishte 0.87 në një shkallë prej 0 deri në 1. Në një analizë të veçantë në nëngrupe, lidhja  e lexuesit ishte 0.90 dhe 0.82 në mesin e 82 pacientëve me sëmundje terminale të diagnostikuar pas vdekjes dhe 159 me dëmtim njohës, përkatësisht.

Reagimet më të shpeshta të raportuara ishin dhimbja e kokës, dhimbja në vendin e injeksionit dhe rritja e presionit të gjakut. Tauvid është kundërindikuar në pacientët me encefalopati traumatike kronike. Miratimi u dha për Avid Radiopharmaceuticals.