MENU
klinika

Studim i ri

Epinefrina është trajtimi i vetëm efektiv për anafilaksinë

14.07.2020 - 15:38

Anafilaksia është një reaksion i rëndë alergjik që potencialisht mund të çojë në vdekje nëse nuk mjekohet menjëherë. Reagimet alergjike zakonisht fillojnë papritmas pas ekspozimit ndaj një alergjeni, i cili mund të jetë një ushqim, ilaç, insekt  ose një shkas tjetër.

Anafilaksia mund të ndodhë tek kushdo në çdo kohë; nganjëherë mund të nxitet nga alergjenët që një person ka pasur vetëm reagime të buta në të kaluarën – ose për të cilat ata nuk kanë reaguar kurrë më parë.

Një reaksion i butë alergjik mund të përbëhet nga  kruajtje, skuqje, ënjtje e buzëve ose gjuhës, ose ndonjë kombinim i këtyre. Sidoqoftë, ënjtja ose shtrëngimi i fytit, frymëmarrja me probleme, gulçimi, kolla, dhimbja e kokës, dobësimi, dhimbje barku, vjellja, diarre ose një ndjenjë e dënimit të afërt, janë të gjitha simptoma të anafilaksisë. Simptomat e një reaksioni anafilaktik mund të ndryshojnë nga një episod në tjetrin, madje edhe në të njëjtin individ.

Si duhet të trajtohet anafilaksia?

Është e rëndësishme që të njihet shpejt anafilaksia, në mënyrë që të mund të trajtohet menjëherë me epinefrin, trajtimi i linjës së parë për anafilaksinë. Epinefrina është një hormon i bërë nga gjëndrat mbiveshkore. Ajo funksionon brenda disa minutave për të parandaluar përparimin dhe për të rikthyer simptomat e anafilaksisë.

Njerëzit mund të pyesin nëse duhet të marrin epinefrin nëse dyshojnë – por nuk janë të sigurt – se kanë një reagim anafilaktik. Përgjigja është po. Epinefrina duhet të administrohet pa vonesë nëse ekziston ndonjë shqetësim ose dyshim për anafilaksi, sepse rreziku i një reaksioni të rëndë alergjik të patrajtuar tejkalon rrezikun e marrjes së papërshtatshme të epinefrinës. Për më tepër, vonesat në administrimin e epinefrinës mund të rezultojnë në reagime më të rënda, dhe ndoshta edhe vdekje. Individët që mbajnë autoinjektorin epinefrin (EpiPen, Auvi-Q, Adrenaclick,e të tjerë) duhet ta përdorin atë menjëherë nëse dyshojnë për një reagim anafilaktik, dhe pastaj të telefonojnë urgjencën.

Kushdo që është trajtuar me epinefrin pas një reagimi anafilaktik duhet të transportohet me ambulancë në një dhomë urgjence, ku ata do të vazhdojnë të monitorohen. Kjo për shkak se disa njerëz që kanë pasur një reagim anafilaktik mund të kenë anafilaksë të zgjatur, me simptoma që zgjasin disa orë (ose ndoshta ditë). Të tjerët mund të kenë anafilaksë biphasike, e cila është një përsëritje e simptomave disa orë (ose ndoshta ditë) pas zgjidhjes së simptomave, madje edhe pa ekspozim të mëtejshëm ndaj shkaktuesit alergjik.

Për të dy reagimet anafilaktike të zgjatura dhe dyfazike, trajtimi i parë mbetet epinefrin. Reagimet bifazike mund të ndodhin deri në tre ditë pas reagimit fillestar anafilaktik, që do të thotë që ju mund të zhvilloni simptoma edhe pasi të keni dal nga dhoma e urgjencës.