MENU
klinika

Nga The Economist

Evropa e sheh Kinën si kërcënim ekonomik ndërsa Amerika…

07.07.2020 - 11:10

Në ditët e fundit, ndërsa Kina përgatitej ta shndërronte Hong Kongun në një simulakrum të frikshëm të një qyteti botëror, Chaguan pyeti të dërguarit perëndimorë në Pekin se si vendet e tyre mund të përgjigjen ndaj këtij veprimi. Disa zgjodhën të dëgjojnë dhe t’i përgjigjen një pyetjeje tjetër, , si mund ta bëjë qeveria e tyre Kinën të ndryshojë drejtimin?

Jini realistë. Kina do të vendosë këtë ligj të sigurisë kombëtare në Hong Kong. Çfarë do të bënit?

Është mjaft tronditëse që mbi 1 milion anëtarë të pakicës kryesisht muslimane Ujguriane të Xinjiang janë mbyllur në kampe riedukimi vitet e fundit, të dyshuar për ekstremizëm.

Më 30 qershor Associated Press raportoi për një fushatë zyrtare për të detyruar abortet dhe sterilizimet ndaj grave Ujgure, duke shkaktuar që niveli i lindjeve të binte 24% në Xinjiang vitin e kaluar.

Pyesni perëndimorët në Pekin për tema të tilla të dhimbshme dhe ata përmendin parashikimet që në vitet e ardhshme Kina do të përbëjë 30% të rritjes ekonomike globale.

Ai inkuadrim maksimalist i debatit për Kinën, duke pretenduar se çdo kritikë ndaj veprimeve kineze përbën një thirrje të kotë për ndryshimin e botëkuptimit të Kinës, apo edhe sistemin e saj politik, është në të vërtetë një kundërvënie.

Zyrtarët kinezë provojnë një teknikë të ngjashme. Ata kanë kaluar dekada duke akuzuar Perëndimin për komplotin për ndryshimin e regjimit, sa herë që udhëheqësit demokratikë kundërshtojnë ndonjë veprim kinez.

Në të vërtetë, larg nga përpjekja për të kontrolluar Kinën, për 40 vjet amerikanët dhe evropianët injoruan provokimet e pafundme dhe premtimet e shkelura me shpresën se meqë vendi u bë më I, pasur do të ishte më i gatshëm për të bashkëpunuar lidhur me ndryshimin e klimës, armët bërthamore ose mallrat e tjera publike globale.

Tani Amerika ka një president, Donald Trump, i cili nuk tregon interes për shtypjen kineze, por administrata e të cilit përfshin njerëz që e konsiderojnë sundimin e Partisë Komuniste si natyrshëm të pamoralshëm.

Kjo ka çuar në politika të ashpërsisë së pashembullt.

Trump kryesisht dëshiron që Kina të blejë më shumë produkte amerikane, veçanërisht mallra fermash të rritur nga votuesit e Trump. Trump ka vendosur tarifa ndëshkuese për mallrat kineze dhe ka miratuar politika fyese që synojnë të kufizojnë ngritjen e Kinës.

Amerika ka ndaluar eksportet e gjysmëpërçuesve dhe të mallrave të tjerë në Kinë, dhe zyrtarisht deklaroi gjigandë të tillë të teknologjisë si Huawei si një kërcënim për sigurinë kombëtare. Vizat për studentët dhe gazetarët kinezë kanë qenë të.

Perëndimorët mund të ndjejnë se asgjë nuk mund të bëhet për të ndryshuar veprimet e Kinës.

Megjithatë, nëse Evropa bën mirë të mbrohet. Asnjë lojtar nuk ka më shumë rëndësi se Gjermania. Ajo përbën pothuajse 43% të eksporteve të Bashkimit Evropian. Sidoqoftë, Gjermania është bashkuar me institucionet e BE-së, Francën dhe të tjerët në forcimin e rregullave të investimeve për të mbrojtur firmat. Komisioni Evropian do t’u kërkojë vendeve të BE-së që të miratojnë frenimin e subvencioneve të huaja.

Një arsye e dytë për të shpëtuar fatalizmin është se vitin e ardhshëm Amerika mund të ketë një president të ri, Joe Biden, i përkushtuar për të rregulluar marrëdhëniet transatlantike.
Megjithëse Biden kaloi vite të tëra duke u angazhuar me Kinën, si senator dhe nënkryetar, Amerika ka ndryshuar.

Të dy palët e shohin Kinën si një konkurrent strategjike. Demokratët janë të prirur të sfidojnë autokratët dhe të flasin për liritë politike.

Shqetësimet e përbashkëta për Kinën mund të jenë një katalizator për bashkëpunimin e përtërirë transatlantik, argumenton një punim të ri, “Ballafaqimi me Dragoin, Kina si një Sfidë Transatlantike”, prodhuar nga Qendra e Shoqërisë së Azisë mbi marrëdhëniet midis nesh dhe Kinës, Fondacioni Bertelsmann në Gjermani dhe Universiteti George Washington.

Në përgjithësi, evropianët e shohin ngritjen e Kinës si një kërcënim ekonomik, ndërsa amerikanët shohin një sfidë të sigurisë kombëtare.

Sidoqoftë, gazeta vëren se Amerika dhe Europa do të fitonin duke koordinuar veprimet. Një axhendë e përbashkët mund të përfshijë shkëmbimin e inteligjencës në lidhje me sigurinë në internet, investimet kineze dhe vendosjen e standardeve teknologjike, si dhe përpjekjet e palodhshme kineze për të bashkëvendosur ose kontrolluar organizatat ndërkombëtare, nga KB në Këshillin Arktik.

Demokracitë mund të ndërtojnë mbrojtje të përbashkët. Ky është tashmë një qëllim që ia vlen.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Economist/ Konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


CNBC/ "Themeli i luftës është ekonomia"

“Me apo pa koronavirus, Kina do tejkalojë SHBA”