MENU
klinika

75 apo më të vjetër?

Këto ilaçe mund të funksionojnë shumë mirë për zemrën

10.07.2020 - 18:13

Të rriturit e moshuar me zemër të shëndetshme ndoshta do të përfitonin nga marrja e një statine për uljen e kolesterolit, pretendon një studim i ri.

Statinat janë ilaçe që përdoren për të parandaluar ndërtimin e pllakave që mund të ngushtojnë ose bllokojnë arteriet, duke çuar në sulm në zemër dhe goditje në tru. Njerëzit 75 vjec e më të vjetër që ishin pa sëmundje të zemrës dhe pmerrnin  një statinë , ishin me një rrezik 25% më të ulët të vdekjes nga ndonjë shkak dhe një rrezik 20% më të ulët të vdekjes në lidhje me zemrën, raportuan  studiuesit në 7 korrik në Journal of the American Medical Association. “Bazuar në këto të dhëna, mosha nuk është një arsye për të mos marrë statina,” tha studiuesi kryesor Dr. Ariela Orkaby, një mjek-shkencëtar në Sistemin e Shëndetit VA Boston dhe shoqërues i epidemiologjisë me Brigham dhe Spitalin e Grave në Boston. Deri kohët e fundit, udhëzimet rekomanduan ndërprerjen e terapisë së statinës në moshën 75 vjeç, tha Dr. Mary Ann McLaughlin, drejtore mjekësore e Programit të Shëndetit Kardiak në Spitalin Mount Sinai në New York City.

“Në vitin 2018, udhëzimet e ndryshuara thanë se statinat janë një zgjedhje e arsyeshme për ata më të vjetër se 75 pa një sëmundje që kufizon jetën” si kanceri ose dështimi i organeve, tha ajo. Ky studim i ri ofron prova që ndryshimi i udhëzimeve për të lejuar terapinë me statinaa, ishte lëvizja e duhur, tha McLaughlin, i cili nuk ishte pjesë e hulumtimit. “Kjo grupmoshë është një nga grupet me rritje më të shpejtë,” tha ajo. “Grup mbi-75 vjec po jeton edhe më gjatë, dhe dëshmia e parë e sëmundjes aterosklerotike ose sëmundjes kardiovaskulare mund të jetë vdekja e papritur. Ka shumë pacientë që po jetojnë shumë aktiv deri  në fund të viteve ’80 dhe ’90 këto ditë.”

Për këtë studim, ekipi i Orkaby analizoi të dhëna nga më shumë se 300,000 njerëz  75 vjec ose më të vjetër që përdorën shërbime të kujdesit shëndetësor ndërmjet 2002 dhe 2012. Askush nuk kishte përjetuar një sulm në zemër, goditje në tru ose ndonjë problem tjetër në zemër. Nga ata , më shumë se 57,000 filluan të marrin statina gjatë asaj periudhe. Studiuesit krahasuan ata që përdorën statina kundër atyre që jo, dhe zbuluan se rreziku i tyre për vdekje të lidhura me zemrën ishte dukshëm më i ulët.

Përfitimet mbetën në moshat e përparuara, përfshirë ato 90 vjec ose më të vjetër, dhe gjithashtu ishin të mëdha në mesin e pacientëve me çmenduri, treguan rezultatet. Pacientët me statina gjithashtu kishin një rrezik më të ulët të sulmeve në zemër dhe goditje në tru, thanë studiuesit. Studimet  klinike të randomizuara që janë në zhvillim e sipër do të ofrojnë prova shtesë në lidhje me përdorimin e statinës në një përzierje më të gjerë të të moshuarve, thanë Orkaby dhe McLaughlin. Ka një paragjykim moshe në provat klinike të statinës, sepse njerëzit e moshuar kanë tendencë të kenë më shumë probleme mjekësore dhe duke përfshirë dhe që ato mund të ngatërrojnë rezultatet, tha Orkaby.

“Të rriturit e moshuar zakonisht kanë më shumë se një problem”, tha ajo. “Është shumë më e lehtë për të studiuar njerëzit në të 50-tat e tyre, të cilët thjesht mund të kenë tension të lartë ose thjesht diabet. Kur jeni duke provuar një studim të madh, ndoshta nuk do të dëshironi të përfshini njerëz që do të shtrohen në spital për ndonjë çështje tjetër”. Si rezultat, “pothuajse të gjitha të dhënat që ekzistojnë tani për statinat janë tek njerëzit më të rinj, edhe pse janë me të vërtetë të moshuarit që kanë rrezikun më të lartë për të patur një sulm në zemër ose një goditje në tru”, tha Orkaby. Këto rezultate të reja tregojnë se është koha për të ndaluar diskriminimin bazuar në moshë dhe duke thënë se nuk ka të dhëna për të mbështetur përdorimin e statinës në njerëz të moshuar, tha ajo.

“Ne kemi disa të dhëna të arsyeshme të mira për të sugjeruar se statinat mund të shpëtojnë jetë,” tha Orkaby. “Nëse keni arritur në 75 vjeç dhe ende nuk merrni një statin, ju mund të jeni një i rritur më i shëndetshëm që ka të ngjarë të jetojë 10 ose 15 vjet të tjerë”.