MENU
klinika

"Një derë e hapur për Kinën"

Kina po mbush boshllëkun që po lë SHBA!

13.07.2020 - 15:01

Boshllëku global i udhëheqjes gjatë krizës së koronavirusit është një “derë e hapur” që Kina të përshkojë, tha Kevin Rudd, president i Institutit të Politikave të Shoqërisë Azi.

Ish-kryeministri Australian tha se SHBA ka paraqitur një mundësi për Pekinin për të marrë udhëheqjen globale gjatë pandemisë.

Nga këndvështrimi i Kinës, duke parë “vështirësinë e menaxhimit të brendshëm amerikan të Covid-19 dhe dështimin e SHBA për të siguruar udhëheqjen globale dhe përgjigjen ndaj asaj që është një krizë globale e shëndetit publik dhe ekonomik, është shumë e vështirë të mbushësh boshllëkun e udhëheqjes”, tha Rudd të hënën.

Kjo gjithashtu vjen pasi SHBA po kritikon aleatët dhe institucionet shumëpalëshe si Organizata Botërore e Tregtisë dhe Organizata Botërore e Shëndetit, tha Rudd, i cili është gjithashtu një studiues i Kinës.

“Nga këndvështrimi i Pekinit, kjo përfaqëson një derë të hapur dhe kinezët”, tha ai.

Zhvillimet janë për shkak të ndryshimeve në politikën e jashtme të Kinës nën udhëheqjen e Presidentit Xi Jinping, tha Rudd, i cili tha se ndryshimet filluan drejt fundit të vitit 2013.

“Unë njoh shumë pak qeveri në botë që aktualisht nuk po kalojnë vështirësi strukturore” tha ai.

Përveç Australisë, partnerët tradicionalë të fortë tregtarë dhe ekonomikë të Kinës si Kanada, India, Japonia dhe SHBA gjithashtu po përballen me probleme në lidhjet e tyre me vendin e Azisë Lindore.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Henry Kissinger flet për konfliktin SHBA-Kinë

‘Lufta tregtare’, më keq se Lufta e Parë Botërore!