MENU
klinika

Për femrat!

Pse kemi luhatje humori, para menstruacioneve?

14.07.2020 - 16:48

Pothuajse të gjitha gratë kanë disa simptoma të buta para-menstruale që sinjalizojnë ardhjen e afërt të menstruacioneve çdo muaj. Këto simptoma janë zakonisht vetëm bezdi dhe nuk shkaktojnë shqetësime.

Por për disa gra, këto simptoma janë shumë më domethënëse. Rreth 20% e grave me menstruacione vuajnë nga sindromi paramenstrual, ose PMS. Gratë me PMS kanë kryesisht simptoma fizike dhe disa shqetësime të vogla të humorit të shkaktuara nga ndryshimi i niveleve të hormoneve në gjysmën e dytë (ose fazën luteale) të ciklit menstrual. Këto simptoma të shkaktuara nga hormoni mund të shkaktojnë shqetësime të konsiderueshme fizike në ditët që çojnë deri në menstruacion.

Ndonjëherë – në rreth 5% deri në 8% të grave me menstruacione – ndryshimet e disponueshme të humorit shoqërojnë këto simptoma fizike para-menstruale. Në nivel global kjo shpesh quhet PMS e rëndë , ose PMDD. Fatkeqësisht, gratë me PMDD shpesh keq diagnostikohen. Ndonjëherë ata diagnostikohen, pasi u thuhet se janë thjesht simptoma hormonalë dhe duhet ta kapërcejnë atë. Dhe nganjëherë ato janë të mbivendosura. Fatkeqësisht, është shumë e zakonshme për gratë me PMDD të diagnostikohen gabimisht me çrregullim bipolar.

Çfarë e shkakton PMDD?

Gjerësisht, nëse keni PMDD, ju keni një ndjeshmëri të shtuar ndaj hormoneve riprodhuese gjatë dy javëve para se të fillojë cikli. Kjo ndjeshmëri çon në ndryshime në kimikatet e trurit dhe në rrugët neurologjike që kontrollojnë gjendjen shpirtërore dhe sensin e përgjithshëm të mirëqenies. Saktësisht se çfarë është ajo ndjeshmëri dhe çfarë e shkakton atë nuk është kuptuar mirë. Dhe mundësitë e trajtimit kanë qenë të kufizuara.

Për fat të mirë, përparimi po bëhet me disa zbulime të reja interesante. Studiuesit në Institutin Kombëtar të Shëndetit (NIH) kanë zbuluar se gratë me PMDD kanë një kompleks geni të ndryshuar që përpunon përgjigjen e trupit ndaj hormoneve dhe stresorëve. Ky është një zbulim shumë i rëndësishëm, pasi krijon një bazë biologjike për shqetësimet e humorit të PMDD. Kjo vlefshmëri jo vetëm që është për gratë që jetojnë me PMDD, por gjithashtu ka implikime të jashtëzakonshme për mundësi të reja dhe të përmirësuara të trajtimit. Dhe së fundmi, Dr. Peter Schmidt, një nga studiuesit kryesorë të studimit NIH, publikoi të dhëna që mbështesin teorinë se janë ndryshimet në nivelet e hormoneve, dhe jo vetëm vetë hormonet, që shkaktojnë simptomat e PMDD.

Marrja e duhur e diagnoses:

Nuk ka teste për të diagnostikuar PMDD. Diagnoza bëhet plotësisht në llojin dhe kohën e simptomave.

Për të bërë diagnozën e PMDD, simptomat duhet të jenë të pranishme vetëm në javë ose dy para ciklit, dhe ato duhet të ndërpriten brenda disa ditësh nga fillimi i menstruacioneve. Lloji i simptomave është gjithashtu i rëndësishëm. Në mënyrë të veçantë, për të përmbushur kriteret për PMDD duhet të përjetoni të paktën një nga këto:

  • ndjeheni shumë irritues ose të inatosur
  • duke u ndjerë shumë mërzitje ose depresion
  • ndjeheni shumë të shqetësuar, të stresuar ose të tensionuar
  • duke shmangur aktivitetet e zakonshme

Përveç këtyre katër simptomave thelbësore të humorit, ndonjë prej simptomave të mëposhtme (për të bërë gjithsej pesë) janë të nevojshme për të konfirmuar PMDD:

  • vështirësi në përqëndrim
  • ndjeheni të lodhur dhe shumë të ulët në nivelin e energjisë
  • duke ngrënë keq ose duke pasur një dëshirë ushqimore vërtet të fortë, specifike
  • duke fjetur shumë ose keni probleme të bini në gjumë
  • ndjeheni të mbingarkuar ose jashtë kontrollit
  • simptoma të pakëndshme fizike, veçanërisht butësi të gjirit, të përziera, dhimbje trupi dhe shtim në peshë

Nëse përjetoni ndonjë prej këtyre simptomave përveç dy javëve para ciklit, nuk keni PMDD. Përkundrazi, ka të ngjarë që të keni një çrregullim tjetër themelor të humorit. Me çrregullimet e tjera të humorit si depresioni, çrregullimi bipolar dhe çrregullimi i përgjithësuar i ankthit, mund të keni ditë të mira dhe ditë të këqija me simptomat tuaja, por ato nuk janë të parashikueshme.

Simptomat do të shfaqen rastësisht gjatë gjithë muajit, jo vetëm në dy javët para ciklit. Sidoqoftë, mund të vëreni një rritje të simptomave para tij. Kjo njihet si një acarim para-menstrual. Është  shumë e rëndësishme të merrni diagnozën e duhur, sepse trajtimet shpesh janë shumë të ndryshme për PMDD nga çrregullimet e tjera të humorit.