MENU
klinika

Ja ç'tregon për shëndetin

Çfarë është një analizë sedimenti?

01.08.2020 - 18:54

Një normë e sedimentimit të eritrociteve (ESR) është një lloj i testit të gjakut që mat se sa shpejt vendosen eritrocitet (qelizat e kuqe të gjakut) në fund të një tubi provë që përmban një mostër gjaku. Normalisht, qelizat e kuqe të gjakut vendosen relativisht ngadalë.

Një normë më e shpejtë se ajo normale mund të tregojë inflamacion në trup. Inflamacioni është pjesë e sistemit të përgjigjes imune. Mund të jetë një reagim ndaj një infeksioni ose dëmtimi. Inflamacioni mund të jetë gjithashtu një shenjë e një sëmundjeje kronike, një çrregullimi imunitar ose gjendje tjetër mjekësore.

Për çfarë përdoret?

Një test ESR mund të ndihmojë në përcaktimin nëse keni një gjendje që shkakton inflamacion. Këto përfshijnë artrit, vaskulit ose sëmundje inflamatore të zorrëve. Një ESR gjithashtu mund të përdoret për të monitoruar një gjendje ekzistuese.

Pse më duhet një ESR?

Mjeku  mund të rekomandojë një ESR nëse keni simptoma të një çrregullimi inflamator. Kjo perfshin:

 • Dhimbje koke
 • Ethe
 • Humbje peshe
 • Ngurtësi e nyjrve
 • Dhimbje në qafë ose shpatull
 • Humbja e oreksit
 • Anemi

Happensfarë ndodh gjatë një ESR?

A ka ndonjë rrezik për testin?

Ekziston shumë pak rrezik gjatë një ESR. Ju mund të keni dhimbje të lehta ose fryrje në vendin ku u fut gjilpëra, por shumica e simptomave largohen shpejt.

Çfarë tregojnë rezultatet?

Nëse ESR është i lartë, mund të jetë i lidhur me një gjendje inflamatore, siç janë:

 • Infeksion
 • Artrit rheumatoid
 • Ethet reumatike
 • Sëmundja vaskulare
 • Sëmundja inflamatore e zorrëve
 • Sëmundja e zemrës
 • Sëmundja e veshkave
 • Disa kancere

Ndonjëherë ESR mund të jetë më e ngadaltë se normalja. Një ESR i ngadaltë mund të tregojë një çrregullim të gjakut, siç janë:

 • Policitemia
 • Anemia qelizore
 • Leukocitoza, një rritje anormale e qelizave të bardha të gjakut

Nëse rezultatet tuaja nuk janë në intervalin normal, nuk do të thotë që ju të keni një gjendje mjekësore që kërkon trajtim. Një ESR i moderuar mund të tregojë shtatëzani, menstruacione ose anemi, sesa një sëmundje inflamatore. Disa ilaçe dhe shtesa mund të ndikojnë gjithashtu në rezultate. Këto përfshijnë kontraceptivë oralë, aspirinë, kortizon dhe vitaminë A. Sigurohuni që t’i tregoni mjekut për ndonjë ilaç ose shtesë që merrni.

Një ESR nuk diagnostikon në mënyrë specifike ndonjë sëmundje, por mund të sigurojë informacione nëse ka apo jo inflamacion në trup. Nëse rezultatet ESR janë jonormale, mjekut do ti duhet më shumë informacion dhe ka të ngjarë të bëni më shumë teste laboratorike përpara se të merrni një diagnozë.