MENU
klinika

Ja kur bëhet i rrezikshëm

Çfarë është ilaçi metotreksati?!

26.09.2020 - 12:28

Metotreksati është një ilaç që përdoret në doza të ulëta për të trajtuar gjendje inflamatore të lëkurës siç janë psoriaza dhe ekzema / dermatiti. Është përshkruar gjithashtu për artritin reumatoid, artritin psoriatik dhe gjithnjë e më shumë, çrregullime të tjera inflamatore dhe autoimune.

 Në doza shumë më të larta, përdoret si agjent kimioterapie për leuceminë dhe disa forma të tjera te kancerit.

Cilat sëmundje të lëkurës i përgjigjen metotreksatit?

Metotreksati është përdorur në trajtimin e psoriazës mesatare deri të rëndë për shumë vite. Tani përdoret në pacientë të përshtatshëm që kanë gjendje të tjera të gjera ose shqetësuese të lëkurës. Kjo perfshin:

  • Dermatiti atopik
  • Pityriasis rubra pilaris
  • Pomfoliksi dhe format e tjera të dermatitit kronik të duarve
  • Lichenoides pityriasis (PLC) dhe lichenoides pityriasis et varioliformis acuta (PLEVA)
  • Urtikaria kronike spontane
  • Sëmundje imunobullore si pemfigoidi bulloz dhe pemfigusi
  • Morfoe (skleroderma e lokalizuar)
  • Lupus eritematoz kutan

Metotreksati përdoret tek të rriturit dhe tek fëmijët mbi 3- vjeç.

Sa shpejt përmirësohet gjendja e lëkurës në metotreksat?

psoriaza
psoriaza

Metotreksati zakonisht tregon disa përfitime në përgjigjen e sëmundjeve të lëkurës brenda 6 deri në 8 javë. Efektet maksimale zakonisht arrihen brenda 5 deri në 6 muaj, në varësi të përshkallëzimit të dozës. Në psoriazën kronike të pllakave, rreth 50-70% e pacientëve shohin një rezultat të mirë (një ulje e rezultatit “PASI” prej 75%). Për të matur një rezultat PASI, shih gjithashtu rezultatin e psoriazës së orientuar drejt pacientit PO-PASI.

Kundërindikimet për metotreksatin dhe masat paraprake në përdorimin e tij.

Shmangni metotreksatin në shtatzëni

Në doza të larta, metotreksati dihet se shkakton abort ose lindje të vdekur, veçanërisht në 3 muajt e parë të shtatzënisë. Ekziston gjithashtu një shqetësim në lidhje me rrezikun e dozës më të ulët të metotreksatit që ndikon në zhvillimin funksional në fazat e mëvonshme të shtatzënisë. Prandaj rekomandohet që gratë shtatzëna të mos marrin metotreksat dhe gratë në moshë riprodhuese nuk duhet të mbeten shtatzënë ndërsa marrin metotreksat. Masat adekuate kontraceptive janë të nevojshme gjatë terapisë.

Konsultohuni me mjekun përpara se të merrni parasysh shtatzëninë.

Shmangni metotreksatin gjatë gjidhënies

Sasia e metotreksatit të ekskretuar në qumështin e gjirit ka të ngjarë të jetë e vogël. Është  e paqartë se sa do të absorbohet nga një foshnjë në gji. Sidoqoftë, qasja parandaluese është të kufizoni ose shmangni ushqyerjen me gji në nënat që trajtohen me metotreksat.

A ka rrezik nëse babai është me metotreksat?

Për shumë vite burrat këshilloheshin të mos bënin fëmijë gjatë kohës që ishin në metotreksat dhe për të paktën 3 muaj më pas sepse metotreksati ishte raportuar të shkaktojë një ulje të numrit të spermatozoideve. Pikëpamja aktuale e ekspertëve është se rreziqet janë shumë të ulëta dhe kjo qasje paraprake nuk është e nevojshme.

Duhet pasur kujdes në përshkrimin e metotreksatit në pacientët me numër të ulët të gjakut (anemi, leukopeni, trombocitopeni). Mund të jetë i papërshtatshëm për pacientët me sëmundje të rëndë të mëlçisë.

Duhet të merret me kujdes nga pacientët me sëmundje të rëndësishme të mëlçisë ose veshkave, infeksione, mbipesha ose diabet (d.m.th. sindroma metabolike).