MENU
klinika

Kujdes!

Ky infeksion mund t’i kalojë foshnjës nëse infektohet dhe nëna

28.09.2020 - 18:23

Toksoplazmoza kongjenitale është një grup simptomash qe ndodhin kur një foshnjë e palindur (fetus) është infektuar me parazitin Toxoplasma gondii.

Shkaqet

Infeksioni i toksoplazmozës mund t’i kalojë një foshnje në zhvillim nëse nëna infektohet ndërsa është shtatzënë. Infeksioni përhapet tek foshnja në zhvillim përmes placentës. Shumicën e kohës, infeksioni është i lehtë te nëna. Gruaja mund të mos jetë e vetëdijshme se ka parazit. Sidoqoftë, infeksioni i foshnjës në zhvillim mund të shkaktojë probleme serioze. Problemet janë më të këqija nëse infeksioni ndodh në shtatzëninë e hershme.

Simptomat

Deri në gjysmën e foshnjave që infektohen me toksoplazmozë gjatë shtatëzënësisë lindin herët (para kohe). Infeksioni mund të dëmtojë sytë, sistemin nervor, lëkurën dhe veshët e foshnjës.

Shpesh, ka shenja të infeksionit gjatë lindjes. Sidoqoftë, foshnjat me infeksione të lehta mund të mos kenë simptoma për muaj ose vite pas lindjes. Nëse nuk trajtohet, shumica e fëmijëve me këtë infeksion zhvillojnë probleme në adoleshencë. Problemet e syve janë të zakonshme.

Simptomat mund të përfshijnë:

 • Mëlçia dhe shpretka e zmadhuar
 • Të vjella
 • Dëmtimi i syve nga pezmatimi i retinës ose pjesëve të tjera të syrit
 • Problemet e të ushqyerit
 • Humbja e dëgjimit
 • Verdhëz (lëkurë e verdhë)
 • Pesha e ulët e lindjes (kufizimi i rritjes intrauterine)
 • Skuqja e lëkurës (njolla të vogla të kuqe ose mavijosje) gjatë lindjes
 • Problemet e shikimit

Dëmtimi i trurit dhe sistemit nervor varion nga shumë i lehtë në të rëndë, dhe mund të përfshijë:

 • Konfiskimet
 • Paaftesi intelektuale
 • Provimet dhe Testet
 • Mjeku do të ekzaminojë
 • foshnjën. Foshnja mund të ketë:
 • Shpretka dhe mëlçia e fryrë
 • Lëkura e verdhë (verdhëz)
 • Inflamacion i syve
 • Lëngu në tru (hidrocefalusi)
 • Nyjet limfatike të fryrë (limfadenopatia)
 • Madhësia e madhe e kokës (makrocefalia) ose madhësia e kokës më e vogël se normale (mikrocefalia)

Testet që mund të bëhen gjatë shtatzënisë përfshijnë:

 1. Testimi i lëngut amniotik dhe testimi i gjakut të fetusit
 2. Titri i antitrupave
 3. Ekografia e barkut

Pas lindjes, testet e mëposhtme mund të bëhen tek foshnja:

 1. Studimet e antitrupave në gjakun e kordonit dhe lëngun cerebrospinal
 2. Skanimi CT i trurit
 3. Skanimi MRI i trurit
 4. Testet neurologjike
 5. Provimi standard i syve
 6. Testi i toksoplazmozës

Trajtimi

Spiramicina mund të trajtojë infeksionin tek nëna shtatzënë.

Pirimetamina dhe sulfadiazina mund të trajtojnë infeksionin e fetusit (diagnostikuar gjatë shtatëzënësisë).

Trajtimi i foshnjave me toksoplazmozë kongjenitale përfshin më shpesh pirimetaminë, sulfadiazinë dhe leukovorin për një vit. Foshnjave gjithashtu ndonjëherë u jepen steroid nëse shikimi i tyre kërcënohet ose nëse niveli i proteinave në lëngun kurrizor është i lartë. Rezultati varet nga shkalla e gjendjes.

Komplikimet mund të përfshijnë:

 • Hidrocefalusi
 • Verbëri ose paaftësi e rëndë vizuale
 • Paaftësi e rëndë intelektuale ose probleme të tjera neurologjike

Kur duhet të kontaktoni një mjek?

Telefononi siguruesin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse jeni shtatzënë dhe mendoni se jeni në rrezik për infeksionin. (Për shembull, infeksioni i toksoplazmozës mund të transmetohet nga macet nëse pastroni kutinë e mbeturinave të maces.) Telefononi ofruesin tuaj nëse jeni shtatzënë dhe nuk keni pasur kujdes para lindjes.

Parandalimi

Gratë që janë shtatzënë ose planifikojnë të mbeten shtatzënë mund të testohen për të zbuluar nëse janë në rrezik për infeksionin. Gratë shtatzëna që kanë macet si kafshë shtëpiake mund të jenë në rrezik më të lartë. Ato duhet të shmangin kontaktin me jashtëqitjet e maceve, ose gjërat që mund të ndoten nga insektet e ekspozuara ndaj jashtëqitjeve të maceve (të tilla si buburrecat dhe mizat).

Gjithashtu, gatuajeni mishin derisa të bëhet mirë, dhe lani duart pasi të keni trajtuar mishin e gjallë për të shmangur marrjen e parazitit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ja kur bëhet i rrezikshëm

Çfarë është ilaçi metotreksati?!

Biopsia e palcës së kockave

A është e dhimbshme procedura e biopsisë?