MENU
klinika

Nga The Washington Post

Këtë, Biden nuk duhet t’ia lejojë Trumpit!

18.12.2020 - 14:46

Nëse Presidenti Trump merr vendimin e këshilluar keq për të provuar të falë veten para se të largohet nga Shtëpia e Bardhë në janar, presidenti i ardhshëm Joe Biden duhet të përgjigjet me një hap tjetër të paparë: Ai duhet të “tërheqë faljen” për paraardhësin e tij.

Kjo mund të tingëllojë e çuditshme, madje edhe jo-kushtetuese.

Sigurisht, nuk ka asgjë në fjalët e Kushtetutës ose në precedentin historik që flet për  vetë-faljen, por kjo sepse nuk ka asgjë që autorizon një vetë-falje në radhë të parë. Teksti i Kushtetutës, kuptimi i saj origjinal dhe precedenti historik, të gjitha tregojnë fuqimisht kundër vlefshmërisë së vetë-faljes.

Pjesërisht sepse nuk ka gjasa që legjitimiteti i një akti të tillë të guximshëm të përcaktohet në gjykatë, është e rëndësishme që presidenti i ri, me këshillën e Departamentit të tij të Drejtësisë, të marrë një qëndrim kundër këtij precedenti të rrezikshëm.

Kornizat e Kushtetutës i dhanë shefit ekzekutiv një diskrecion të jashtëzakonshëm në falje. Presidentët e kanë përdorur këtë pushtet të gjerë për të falur aleatët politikë (George H.W. Bush fali ish-sekretarin e mbrojtjes Caspar Weinberger), dhe madje edhe anëtarët e familjes (Presidenti Bill Clinton fali gjysmë vëllain e tij, Roger Clinton).

Fuqia e faljes lejon presidentin të falë individë për të gjitha krimet e kaluara federale, madje edhe për krimet që nuk janë specifikuar.

Nëse Trump zgjedh të falë fëmijët e tij ose ndonjë person tjetër brenda orbitës së tij, ai mund ta bëjë këtë.

Por asnjë president nuk është përpjekur të lëshojë vetë-falje, për një arsye të mirë.

Marrja e faljes për veten e tij përbën një akt të vetë-tregtisë, në kundërshtim me tekstin e qartë që thotë se presidentët mund të “japin” falje, që nënkupton një ndihmë për të tjerët.

Nëse Trump do të përpiqej të ndërmarrë atë hap, me sa duket nën teorinë se demokratët do të hakmerren kundër tij, Biden duhet së pari ta referojë pyetjen në Zyrën e Këshillit Ligjor.

Ky veprim është veçanërisht i rëndësishëm sepse Biden duket se nuk dëshiron që Departamenti i tij i Drejtësisë të ndjekë penalisht Trump.

Trump me siguri mendon se vetë-falja nuk do të ishte në interesin e tij më të mirë.

Vendimi i Gjykatës së Lartë në 1915 në Burdick kundër Shteteve të Bashkuara, deklaroi se falja presidenciale mbart me vete “një pranim të fajit”, dhe se pranimi i faljes përbën një “rrëfim”.

Për shkak se pranimi i faljes do të thotë një pranim ligjor i fajit, Trump do të pësonte një plagë të vetë-shkaktuar nëse fal veten dhe po mendon të kandidojë përsëri për president në 2024.

Dhe trashëgimia e Trump do të njolloset përgjithmonë.

Nëse Trump është aq budalla sa të marrë atë rrezik, pasardhësi i tij nuk duhet ta lejojë atë të qëndrojë, për të mirën e presidencës amerikane dhe epokave të ardhshme.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Washington Post/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Kundërshtari i Trump nis "betejën"

“Ky është fillimi i fundit të Donald Trump!”

Analiza e Project Syndicate

“Ndarje” apo dialog me Kinën?