MENU
klinika

Nga The Washington Post

Si mund të “shërohet” demokracia amerikane!

19.12.2020 - 08:30

Kurdoherë që një figurë e profilit të lartë arrestohet në Shtetet e Bashkuara, udhëheqësit politikë duan ta përsërisin të njëjtin refren: Në Amerikë, askush nuk është mbi ligjin.

Ka vetëm një problem me atë klishe: Nuk është e vërtetë.

Është koha ta bëjmë të vërtetë. Dhe për ta bërë këtë, ne duhet të kalojmë një ndryshim të ri të Kushtetutës, duke reformuar dhe kufizuar kompetencat e faljes të dhëna presidentit.

Hartuesit e sistemit kushtetues të Amerikës u dhanë presidentëve fuqinë e pamasë, praktikisht të pakufizuar për të falur çdo kriminel, në çdo kohë, për ndonjë arsye.

Në parim, ky ishte një veprim i mençur: Ai siguroi një kontroll tjetër të gjyqësorit, duke balancuar kompetencat e degëve të veçanta të qeverisë. Por në praktikë, presidentët kanë abuzuar vazhdimisht me fuqinë e faljes për të mos korrigjuar padrejtësitë, por për t’i krijuar ato.

Sundimi i ligjit supozohet të jetë njëjës. Supozohet të jetë barazuesi i shkëlqyeshëm midis të pasurve dhe të varfërve, të fuqishëm dhe të pafuqishëm.

Megjithatë abuzimet e Presidentit Trump për faljen dhe fuqinë e zbritjes kanë qenë shumë më flagrante se çdo abuzim i paraardhësve të tij.

Një sistem i tillë i deformuar është një padrejtësi në vetvete.

Por është shumë më keq se kaq. Trump përdori faljet jo vetëm për të ndryshuar ose eleminuar kohën e burgut, por edhe për të mbrojtur veten dhe aleatët e tij nga përgjegjësia penale. Ky është një abuzim më i keq i pushtetit presidencial sesa lënia e një donatori të pasur, si Marc Rich, jashtë burgut.

Tani Trump thuhet se po përgatit falje paraprake për fëmijët e tij.

Faljet dhe ndërrimet nuk duhet të eliminohen krejtësisht. Presidentët kanë përdorur fuqinë për të ndryshuar dënime të padrejta ose të tepruara për shkelës të varfër, të pafuqishëm, jo ​​të dhunshëm.

Kur ai të marrë detyrën, Presidenti Joe Biden duhet të mbështesë një ndryshim të ngushtë të Kushtetutës që ndalon vetëm presidentët të bëjnë dënime ose të falin individë në rastet kur ata kanë një konflikt interesi.

Në mënyrë të veçantë, ndryshimi do t’u mohojë presidentëve fuqinë për të lëshuar komutime ose falje për miqtë, kolegët, anëtarët e familjes ose vetë. Në vend të kësaj, çdo falje ose komutim për ata individë do t’i nënshtrohej një paneli të pavarur, partiak, të sapokrijuar, i përbërë nga zyrtarë të zgjedhur dhe qytetarë të zakonshëm.

Po, ndryshimet kushtetuese janë jashtëzakonisht të vështira për t’u miratuar.

Por ndryshimet e suksesshme janë më shpesh të lidhura me problemet strukturore me zgjidhje të arsyeshme të mbështetura gjerësisht. Kjo është një nga ato raste. Në fund të fundit, cili politikan dëshiron që presidentët të jenë në gjendje të falin miqtë e tyre për t’u mbrojtur?

Përkthyer dhe përshtatur nga The Washington Post/ konica.al

 

 

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Analiza e Project Syndicate

“Ndarje” apo dialog me Kinën?

Editoriali i The New York Times

A ka ardhur koha për të votuar me postë?