MENU
klinika

Bloomberg: Ndoshta kurrë!

Kur do e sundojë Kina botën?

06.07.2021 - 12:29

Kur do të kalojë Kina në SHBA për t’u bërë ekonomia më e madhe në botë?

Pak pyetje janë më të rëndësishme, qoftë për drejtuesit që pyesin se nga do të vijnë fitimet afatgjata, investitorët që peshojnë statusin e dollarit si valutë rezervë globale, apo gjeneralët që strategjizojnë mbi pikat e ndezjes gjeopolitike.

Në Pekin, ku ata sapo kanë festuar 100 vjetorin e Partisë Komuniste Kineze, udhëheqësit po bëjnë çmos për të paraqitur ndryshimin e shkopit si të afërt dhe të pashmangshëm. “Kombi kinez,” tha Presidenti Xi Jinping javën e kaluar, “po marshon drejt një përtëritje të madhe me një ritëm të pandalshëm.”

Në fillim të krizës Covid-19, kur Kina arriti të kontrollojë infeksionet dhe të ruajë rritjen edhe kur SHBA pësuan qindra mijëra vdekje dhe një recesion të ashpër, shumë ishin të prirur të bien dakord. Kohët e fundit, një rikuperim i shpejtë i papritur i SHBA ka ilustruar se sa paqartësi mbetet rreth kohës së tranzicionit dhe madje edhe nëse nuk do të ndodhë fare.

Nëse Xi jep reforma për rritjen ekonomike dhe homologu i tij amerikan Presidenti Joe Biden nuk është në gjendje të shtyjë propozimet e tij për rinovimin e infrastrukturës dhe zgjerimin e fuqisë punëtore, parashikimet nga Bloomberg Economics sugjerojnë që Kina mund të kapë vendin e parë, të mbajtur nga SHBA për shumë më tepër një shekull, sa më shpejt që në vitin 2031.

Por ky rezultat nuk është i garantuar. Axhenda e reformave të Kinës tashmë po lëngon, tarifat dhe bordurat e tjera tregtare po prishin hyrjen në tregjet globale dhe teknologjitë e përparuara, dhe stimulimi i kovid ka ngritur borxhin në nivele rekord.

Skenari i makthit për Xi është që Kina mund të ndjekë të njëjtën trajektore si Japonia, gjithashtu e shpallur si një sfiduese e mundshme e SHBA para se të rrëzohej tre dekada më parë. Një kombinim i dështimit të reformës, izolimit ndërkombëtar dhe krizës financiare mund të ndalojë Kinën para se të arrijë majën.

Një mundësi tjetër, joshëse për skeptikët, nëse të dhënat zyrtare të Kinës për PBB-në janë të ekzagjeruara, hendeku midis ekonomive më të mëdha dhe të dyta më të mëdha në botë mund të jetë më i madh se sa duket dhe duke u mbyllur me një ritëm më të ngadaltë.

Gjatë gjithë këtij raporti, ne i referohemi nivelit nominal të dollarit të PBB-së, i parë gjerësisht si masa më e mirë e fuqisë ekonomike. Në masën alternative të barazisë së fuqisë blerëse, e cila merr parasysh ndryshimet në koston e jetesës dhe përdoret shpesh për të matur cilësinë e jetës, Kina tashmë ka marrë vendin e parë.

Gjatë një periudhe të gjatë, tre faktorë përcaktojnë shkallën e rritjes së një ekonomie. E para është madhësia e fuqisë punëtore. E dyta është stoku i kapitalit, gjithçka, nga fabrikat tek infrastruktura e transportit te rrjetet e komunikimit. Më në fund ka produktivitet, ose sa efektivisht mund të kombinohen ato dy të parat.

Në secilën prej këtyre zonave, Kina përballet me një të ardhme të pasigurt.

Filloni me fuqinë punëtore. Matematika është e drejtpërdrejtë, më shumë punëtorë do të thotë më shumë rritje, dhe më pak punëtorë do të thotë më pak. Këtu qëndron sfida e parë e Kinës. Pjelloria e ulët, trashëgimia e politikës së një fëmije, do të thotë që popullsia e Kinës në moshë pune tashmë ka arritur kulmin. Nëse pjelloria mbetet e ulët, parashikohet të tkurret me më shumë se 260 milion gjatë tre dekadave të ardhshme, një rënie prej 28%.

E vetëdijshme për rreziqet, Kina ka ndryshuar kurs. Kontrollet mbi pjellorinë janë qetësuar. Në vitin 2016, kufiri u rrit për dy fëmijë. Këtë vit, qeveria njoftoi se u lejuan tre. Ndërkohë, planet për të rritur moshën e pensionit mund të mbajnë punëtorët e moshuar në punët e tyre për më gjatë.

Edhe nëse reformat kanë sukses, do të jetë e vështirë për Kinën të kompensojë ndikimin e tërheqjes demografike. Dhe ata mund të mos kenë sukses. Rregullat nuk janë e vetmja gjë që i pengon familjet të kenë më shumë fëmijë: ekziston edhe kostoja e lartë e gjërave si strehimi dhe arsimi. “Arsyeja pse nuk kam blerë tre Rolls Royces nuk është sepse qeveria nuk më lejoi”, shkroi një i ri në përgjigje të lajmeve me tre fëmijë.

Perspektiva për shpenzimet kapitale nuk është aq e zymtë, askush nuk pret që numri i hekurudhave, robotëve të fabrikës ose kullave 5G të zvogëlohet. Por pas viteve të rritjes marramendëse të investimeve, ka shumë shenja që tregojnë se tani sjell kthime në rënie. Kapaciteti i tepërt në industri, qytetet fantazmë të ndërtesave të zbrazëta dhe autostradat me gjashtë korsi që futen në toka bujqësore të populluara pak, të gjitha ilustrojnë problemin.

Me forcën e punës që parashikohet të tkurret, dhe shpenzimet kapitale tashmë të tepruara, është produktiviteti që mban çelësin e rritjes së ardhshme të Kinës. Rritja e tij, mendojnë shumica e ekonomistëve perëndimorë, kërkon veprim të tillë si heqja e sistemit hukou që kërcet (i cili lidh punëtorët me vendin e tyre të lindjes), barazimi i fushës së lojës midis gjigandëve shtetërorë dhe sipërmarrësve të shkathët dhe zvogëlimi i pengesave për pjesëmarrjen e huaj në ekonomi dhe sistemin financiar.

Planifikuesit industrialë të Pekinit kanë projektin e tyre dhe Kina ka një histori të gjatë të reformave të suksesshme për rritjen. Me Kinën vetëm rreth 50% aq efikase sa SHBA në mënyrën se si kombinon fuqinë punëtore dhe kapitalin, ka ende shumë hapësirë ​​për t’u përmirësuar.

Deri në vitin 2050, projektet e Bloomberg Economics, prodhimtaria e Kinës do të ketë kapur deri në 70% të nivelit të SHBA, duke e vendosur atë në intervalin tipik për vendet në një nivel të krahasueshëm të zhvillimit.

A do të jetë në gjendje Kina të japë premtimin, duke rritur rritjen jo me më shumë punëtorë dhe investime pa mbarim, por me punëtorë më të zgjuar dhe teknologji më të përparuar? Fatkeqësisht për Pekinin dhe në kontrast me festimet e koreografuara me hollësi për 100 vjetorin e Partisë Komuniste, jo të gjithë përcaktuesit e rritjes në të ardhmen janë nën kontrollin e tyre.

Lidhjet globale kanë filluar të prishen. Një studim i fundit i Pew zbuloi se 76% e amerikanëve kishin një mendim të pafavorshëm për Kinën, një rekord i lartë. Ata nuk janë vetëm. Loja e fajit mbi origjinën e kovid, shqetësimi në rritje për të drejtat e njeriut në Xinjiang dhe Ligji drakonian i Sigurisë Kombëtare të Hong Kongut të gjithë kanë ndihmuar në errësimin e pikëpamjes globale të rritjes së Kinës.

Nëse lidhjet me SHBA dhe aleatët e saj vazhdojnë të prishen, rrjedha ndërkufitare e ideve dhe inovacioneve që ka bërë kaq shumë për të përshpejtuar ngritjen e Kinës do të fillojë të thahet. Evropa po tërhiqet nga një marrëveshje e madhe investimi dhe India duke mbyllur derën e teknologjisë kineze.

Një ushtrim i hollësishëm nga ekonomistët në Fondin Monetar Ndërkombëtar zbuloi se në një skenar ekstrem, me Kinën dhe Shtetet e Bashkuara që ndanë botën në sfera të ndara të ndikimit, PBB-ja e Kinës 2030 mund të marrë një goditje prej 8%, në krahasim me një rast bazë ku lidhjet qëndrojnë të qëndrueshme .

Një kombinim i ngecjes së reformave të brendshme dhe izolimit ndërkombëtar mund të sjellë në skenë një skenar tjetër ekstrem: krizën financiare.

Që nga viti 2008, raporti i Kinës me PBB-në është rritur nga 140% në 290%, me stimulin kovid duke kontribuar në rritjen e fundit. Në vendet e tjera, një rritje kaq e shpejtë e huamarrjes ka paralajmëruar probleme përpara.

Duke u mbështetur në studimin e Carmen Reinhart dhe Kenneth Rogoff mbi krizat financiare, Bloomberg Economics vlerëson se një rënie e stilit Lehman mund ta shtynte Kinën në një recesion të thellë të ndjekur nga një dekadë e humbur e rritjes afër zeros.

Ekzistojnë gjithashtu dyshime të përhapura në lidhje me besueshmërinë e numrave zyrtarë të rritjes së Kinës. Drejtuesit e vetë vendit e kanë pranuar problemin. Të dhënat e PBB-së janë “të bëra nga njeriu”, tha Kryeministri aktual Li Keqiang kur ai ishte kreu i provincës Liaoning. Për një lexim më të besueshëm, ai preferoi të shikonte numrat për gjëra të tilla si prodhimi i energjisë elektrike, transporti hekurudhor dhe kreditë bankare.

Një studim nga ekonomistët në Universitetin Kinez të Hong Kongut dhe Universitetin e Çikagos sugjeroi që midis 2010 dhe 2016, rritja e “vërtetë” e Kinës të PBB-së ishte rreth 1.8 pikë përqindje më poshtë se sa sugjeronin të dhënat zyrtare. Nëse Kina është në fakt tashmë në një rrugë më të ngadaltë të rritjes, tejkalimi i SHBA bëhet më i vështirë.

Jo në kohën e Biden

“Kjo nuk do të ndodhë në kohën time,” tha Biden kur u pyet për ambiciet e Kinës për të marrë vendin e parë global. “Për shkak se Shtetet e Bashkuara do të vazhdojnë të rriten.”

Për SHBA, si për Kinën, rruga drejt rritjes më të shpejtë qëndron përmes zgjerimit të fuqisë punëtore, azhurnimit të stokut të kapitalit dhe inovacionit në teknologji. Infrastruktura dhe planet familjare të Biden përfaqësojnë parapagime trilion dollarëshe për të bërë vetëm atë. Duke ngritur rritjen e SHBA në një rrugë më të shpejtë, ato mund të vonojnë ngjitjen e Kinës.

Duke tërhequr të gjitha këto fije së bashku, Bloomberg Economics ka ndërtuar skenarë për rezultatin e garës ekonomike SHBA-Kinë.

Nëse gjithçka shkon siç duhet për Kinën, nga reformat e brendshme në marrëdhëniet ndërkombëtare, atëherë ajo mund të fillojë dekadën e ardhshme qafë-qafë me SHBA dhe pastaj të përshpejtohet në distancë.

Kush fiton? Varet

Është në interesin e Xi që bota ta shohë atë si rrugën e pashmangshme. Nëse udhëheqësit politikë, drejtuesit e biznesit dhe menaxherët e investimeve janë të bindur se Kina është e gatshme për epërsi, ata kanë një nxitje të fortë për t’u futur në bandë, duke e kthyer profecinë e Pekinit për suksesin në një vetë-përmbushëse.

Dhe Xi ka logjikën e zhvillimit në anën e tij. Popullsia 1.4 miliardë e Kinës është katër herë më e madhe se ajo e PBB-së së SHBA për kokë banori aktualisht është më pak se 20% e nivelit në SHBA. Do të duhet vetëm të konvergojë pak më shumë që Kina të pretendojë vendin e parë. Suksesi i zhvillimit të kaluar të Kinës, si dhe ai i fqinjëve aziatikë Japonia dhe Koreja e Jugut, sugjerojnë që nuk duhet të jetë një urdhër shumë i gjatë.

Por siç tregon historia me kuadrate e njëqind viteve të fundit të Kinës, zhvillimi nuk është i paracaktuar. Në përvjetorin 100-vjeçar fokusi, kuptohet, është te sukseset e dyzet viteve të fundit. Në dekadat e hershme, të dhënat e Partisë për ofrimin e rritjes ishin, për të thënë të paktën, shumë më pak mbresëlënëse. Ndërsa Xi heq kufizimin e kufijve të mandatit dhe përgatitet për një mandat të tretë si President, disa kanë frikë nga një kthim i mosfunksionimeve të lidershipit që dëmtoi periudhën e hershme të sundimit Komunist.

Nëse dyshimet fillojnë të zvarriten, një rrugë tjetër është e mundur. Reformat e bllokuara, prishja e lidhjeve globale, tkurrja e fuqisë punëtore dhe kriza financiare mund ta mbajnë Kinën për një kohë të pacaktuar në vendin e dytë.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Bloomberg

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


CNBC/ "Themeli i luftës është ekonomia"

“Me apo pa koronavirus, Kina do tejkalojë SHBA”