MENU
klinika

“Greqia do vetëm miq”

Merkel nga Athina: Marrëdhëniet gjermano-greke janë ‘të gjalla’

29.10.2021 - 14:09

Kryeministri i Greqisë Kyriakos Mitsotakis ka mbajtur një konferencë të përbashkët me kancelaren Merkel. Ai i nisi deklaratat e tyre të përbashkëta menjëherë pas takimeve të zgjeruara në Pallatin Maximos , duke thënë se kancelarja gjermane kishte bërë një rrugëtim 16-vjeçar në udhëheqjen gjermane.

“Më lejoni të flas për vulën e saj dhe të flas për Greqinë e sotme, e cila është shumë e ndryshme nga ajo që keni takuar në 10 vitet e fundit. Nuk është burim i deficiteve. Është një shtet modern”.

Në vazhdim, Kyriakos Mitsotakis vuri në dukje se Evropa dhe Greqia u testuan nga vendime të gabuara që u kthyen kundër tyre të maskuara si populizëm dhe demagogji”.

“Solidariteti i komunitetit dhe patriotizmi i vërtetë dolën fitues në fund. Merkel ishte zëri i arsyes dhe stabilitetit . E padrejtë ndonjëherë, por vendimtare si në vitin 2015 kur ai mohoi dëbimin e Greqisë nga Europa”, shtoi Kyriakos Mitsotakis.

Më tej ai iu referua edhe situatës me Turqinë.

“E di, zonja Kancelare, qëndrimin tuaj të vendosur në favor të dialogut dhe zbutjes së tensioneve. Gjithashtu përpiqem të mbaj gjithmonë të hapura kanalet e komunikimit. Qetësia perëndimore shpesh inkurajon arbitraritetin turk. Është koha që autoritetet europiane të shndërrohen në praktikë europiane. Greqia do vetëm miq. Ajo kërkon marrëdhënie të mira, natyrisht, me fqinjët tanë, të udhëhequr nga ligji ndërkombëtar dhe ligji i detit . Por ai nuk i toleron kërcënimet. Pozicioni im është kristal i qartë.Ajo që do t’i kërkoj pasardhësit të Merkelit nuk është asgjë më shumë apo më pak se respektimi i vendimeve të Këshillit Evropian për Turqinë, tha Kyriakos Mitsotakis.

“Kush e njeh kulturën nuk mund të lërë jashtë Athinën dhe Greqinë“, theksoi kancelarja në largim Angela Merkel duke theksuar se kjo nuk do të jetë vizita e saj e fundit në Greqi.

“Marrëdhëniet gjermano-greke ishin mjaft të gjalla, do të thosha. Vështirësitë ishin të dhëna kur bëhej fjalë për stabilitetin e euros dhe unë personalisht isha plotësisht i vetëdijshëm për barrën e tepërt që nënkuptonte kjo dhe sfidën që kjo do të thoshte për njerëzit në Greqi. “Në fund arritëm të gjenim një rrugë të përbashkët, një hap të përbashkët që Greqia të mbetet anëtare e BE-së. Sapo të ketë mbaruar, kjo fazë praktikisht ka përfunduar, na u desh të përballemi me një sfidë tjetër të madhe, që ishte migrimi që filloi në vitin 2015. Ne kemi treguar se mund të ndajmë përgjegjësitë dhe mendoj se Pakti BE-Turqi është një shembull që na tregon se mund të punojmë së bashku. Unë e di numrin e madh të sfidave me të cilat përballet Greqia kur bëhet fjalë për bashkëpunimin me Turqinë. “Ne diskutuam intensivisht dje dhe sot se duhet të zbatohen rezolutat e OKB-së dhe ligji ndërkombëtar dhe ne besojmë se është e rëndësishme, por e vështirë për të gjetur përgjigje dhe zgjidhje përmes dialogut, ” shtoi ajo .