MENU
klinika

Do t'ju duhen

4 këshilla nëse punoni në një mjedis të dominuar nga meshkujt

25.02.2022 - 11:31

Nëse do të filloni të punoni me burra ose jeni tashmë në një mjedis të dominuar nga meshkujt dhe thjesht dëshironi të jeni të dëgjuar, ka kuptim të stresoheni dhe të pyesni veten se si do ta bëni! Ju mund të jeni të shqetësuar se mos dukeni shumë të fortë, agresiv apo edhe të vështirë.

Përveç kësaj, të qenit një nga gratë e pakta ose edhe e vetmja në punë mund të jetë stresuese dhe mund të filloni të vini në dyshim potencialin tuaj ose të ndiheni të pakëndshëm. Por është e nevojshme të mësoni të trajtoni të dyja gjinitë në punën tuaj që të mos vuani, të mos anashkaloheni, por edhe të mësoni!

Mos u mundoni të jeni perfekt

Kërkimi i përsosmërisë është në fakt një nga ato gjëra që mendoni se do të ishte një pasuri e madhe, për të vendosur veten, domethënë si një grua-udhëheqëse. Por mund të jetë shumë negative kur punoni me burra që nuk kanë të njëjtin shqetësim për përsosmërinë. Shumë herë, si gra, ne përpiqemi dy herë më shumë se burrat sesa kemi kërkuar të drejtën për punë të barabartë, jo gjithmonë është marrë si e mirëqenë!

Pabarazitë në punë kanë kuptim t’ju stresojnë dhe t’ju shtyjnë të jepni 120%. Kjo patjetër do të çojë në djegie dhe nuk do të arrini asgjë! Anija nuk fundoset. Të gjithë jemi të papërsosur dhe përpjekjet për përsosmëri mund të shoqërohen me shumë stres. Perfeksioni gjithashtu vret kreativitetin, i cili është shumë i rëndësishëm në ekipe.

Kërkoni atë që meritoni

Të mos jesh provokues nuk do të thotë domosdoshmërisht që duhet të kthehesh pas dhe të heshtësh. Do të thotë të mos reagosh ndaj sfidave me qëllim të keq. Kur shkoni për një intervistë në një punë që dominohet nga meshkujt, kërkoni atë që meritoni.

Shkoni atje duke ditur pagën mesatare të tregut. Të paktën kërkoni atë dhe planifikoni të negocioni deri në pikën ku të ndiheni rehat. Kjo përfshin jo vetëm pagën e drejtë, por edhe përfitime shtesë, sigurimin e makinës, sigurimin privat, bonuset, etj. Pse tjetër duhet të gjykohet paga juaj sipas gjinisë?

Mos kini frikë të “shisni” veten

Vetëbesimi është një mënyrë e thjeshtë për të fituar shpejt respektin e burrave në ekipin tuaj dhe gjithashtu mund t’i ndihmojë burrat të përmirësojnë respektin e tyre. Respekti nuk është çështje gjinie, por sjelljeje dhe qëndrimi. Mos u ktheni në punë sepse keni frikë se do të mënjanoheni për shembull nga zërat mashkullorë. Mos harroni gjithmonë se keni një zë, pika të forta dhe çaj, këtë e vërteton fakti që punoni në një mjedis të dominuar nga meshkujt. Ju jeni punësuar për ndonjë arsye, mbani mend gjithmonë këtë! Nëse nuk do ta bënit punën, nuk do të ishit punësuar që në fillim. Prandaj, pohimi juaj nuk do të konsiderohet autoritar (ose skandaloz!). Kur hezitoni ose kërkoni konfirmim, humbni besimin dhe respektin.

Mos kini frikë nga konkurrenca

Konkurrenca, pak a shumë, ekziston në të gjitha punët. Meshkujt në përgjithësi pëlqejnë të konkurrojnë në fund të fundit, ata e mësojnë këtë që në moshë të re. Mos u futni në procesin e konkurrimit me askënd. Sa më i fokusuar të jeni në punën tuaj dhe të injoroni sfidat, aq më efektiv do të bëheni! Konkurrenca përfshin armiqësi dhe ju nuk keni nevojë për atë ndjenjë në vendin tuaj të punës. Sa më shumë sfida dhe ngacmime të merrni, aq më shumë duhet t’i injoroni ato dhe të përqendroheni në punën tuaj. Vlera juaj nuk do të tregohet nëse i përgjigjeni sulmit më të mirë, por duke bërë punën më të mirë.