MENU
klinika

Cilat janë shenjat e para?

Çfarë është cirroza e mëlcisë?

06.04.2022 - 13:01

Cirroza është dëmtimi ose dhëmbëzimi i rëndë i mëlçisë. Këto dhëmbëza që krijohen janë të përhershme dhe më së shpeshti shkaktohen nga ekspozimi afatgjatë ndaj toksinave si alkooli ose infeksionet virale.

Mëlçia ndodhet në pjesën e sipërme të djathtë të barkut poshtë brinjëve. Ka shumë funksione thelbësore të trupit, duke përfshirë:

 • prodhimin e lengjeve biliare, të cilët ndihmojnë trupin të absorbojë yndyrnat dietike, kolesterolin dhe vitaminat A, D, E dhe K
 • ruajtjen e sheqerit dhe vitaminave që juaj t’i përdorë më vonë
 • duke pastruar gjakun duke hequr toksinat, si alkooli dhe bakteret, nga organizmi
 • krijimi i proteinave të mpiksjes së gjakut

Simptomat e cirrozës

Shumë herë, nuk ka simptoma të dukshme të cirrozës derisa gjendja të ketë përparuar.

Simptomat fillojnë të shfaqen sepse dhëmbëzat në mëlçi kanë arritur në pikën ku organi është i kufizuar në aftësinë e tij për të:

 • pastruar gjakun
 • zbërthyer toksinat
 • prodhouar proteina koaguluese
 • ndihmuar në përthithjen e yndyrave dhe vitaminave të tretshme në yndyrë

Disa nga simptomat e dukshme të cirrozës përfshijnë:

 • ulje e oreksit
 • lodhje
 • humbje peshe e paqëllimshme
 • dhimbje të lehta në pjesën e sipërme të djathtë të barkut
 • të përziera
 • të vjella
 • venat e zgjeruara ose të fryra (variçe ose venat me variçe)

Simptomat më serioze përfshijnë:

 • njollë e verdhë e lëkurës dhe e syve (verdhëz)
 • konfuzion dhe vështirësi për të menduar qartë
 • mavijosje ose gjakderdhje e lehtë
 • lëkurë shumë e kruar
 • urinë që duket më e errët se zakonisht
 • ënjtje abdominale (ascit)
 • ënjtje e këmbëve (edemë)

Shkaqet

Ka shumë shkaqe të ndryshme të cirrozës së mëlçisë. Dy nga shkaqet më të zakonshme të cirrozës janë infeksionet kronike të hepatitit dhe keqpërdorimi kronik i alkoolit.

Alkooli

Sipas një meta-analize të studimeve nga viti 2019, rreziku i cirrozës së mëlçisë rritet në çdo nivel të konsumit të alkoolit për gratë, që do të thotë se edhe një konsumues i moderuar mund të jetë në rrezik. Për meshkujt, rreziku i cirrozës rritet kur një individ pi më shumë se një pije në ditë.

Megjithatë, çdo person është i ndryshëm dhe të shijoni një gotë verë me darkë shumicën e netëve nuk do të thotë se do të keni cirrozë të mëlçisë. Zakonisht, cirroza e shkaktuar nga alkooli është rezultat i pirjes së rregullt të tepërt gjatë shumë viteve.

Ka edhe disa faktorë të tjerë shëndetësorë që ndikojnë në zhvillimin e kësaj gjendje.

Hepatiti

Hepatiti C është një infeksion viral që mund të çojë në inflamacion dhe dëmtim të mëlçisë. Individët që janë në rrezik për t’u prekur nga ky lloj hepatiti viral përfshijnë ata që:

përdorin droga të paligjshme të injektuara

janë në dializë të veshkave

Nëse nuk trajtohen, të dyja këto forma të hepatitit mund të shkaktojnë cirrozë të mëlçisë.

Sëmundja e mëlçisë yndyrore joalkoolike dhe steatohepatiti joalkoolik

Sëmundja e mëlçisë yndyrore joalkoolike (NAFLD) është një gjendje që shkakton grumbullimin e yndyrës në mëlçi, por nuk shoqërohet me përdorimin e rëndë të alkoolit.

Steatohepatiti joalkoolik (NASH), një formë më e rëndë e NAFLD, shkakton dëmtim të mëlçisë dhe inflamacion përveç akumulimit të yndyrës. Nëse NASH nuk menaxhohet, mund të çojë në cirrozë.

Trajtimi i cirrozës

Trajtimi për cirrozën ndryshon në bazë të asaj që e ka shkaktuar atë, çfarë simptomash po përjetoni dhe sa ka përparuar çrregullimi. Trajtimet përfshijnë medikamente, ndryshime në stilin e jetës dhe kirurgji.

Medikamente

Në varësi të shkakut të cirrozës, mjeku mund të rekomandojë medikamente të caktuara, të tilla si beta-bllokuesit ose nitratet (për hipertensionin portal). Ata gjithashtu mund të rekomandojnë antibiotikë ose medikamente për trajtimin e hepatitit.

Ndryshimet e stilit të jetesës

Nëse cirroza është pasojë e konsumimit të alkoolit, mjeku ka shumë të ngjarë t’ju këshillojë të ndaloni pirjen.

Ata gjithashtu mund t’ju rekomandojnë të humbni peshë nëse e konsiderojnë të nevojshme nga pikëpamja mjekësore.

Kirurgjia

Nëse cirroza ka përparuar deri në pikën ku trajtimi nuk është i mjaftueshëm, një nga opsionet e fundit është transplantimi i mëlçisë

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Gjithçka që duhet të dini...

Çfarë është hepatiti alkoolik?