MENU
klinika

Studimi

Shkencëtarët kanë zhbllokuar potencialin e vitaminës D të domateve!

25.05.2022 - 13:19

Peshku dhe produktet e qumështit janë burimet më të mira dietike të vitaminës D, gjë që mund ta bëjë të vështirë për ata që ndjekin një dietë me bazë bimore të marrin mjaftueshëm mikronutrientët thelbësorë. Vitamina D ndihmon në mbrojtjen e kockave tona dhe mbajtjen e muskujve dhe dhëmbëve të shëndetshëm.

Tani, një ekip studiuesish kanë dalë me një burim potencial të ri dhe vegan të vitaminës D: gjenin e domateve të modifikuar duke përdorur teknologjinë CRISPR-Cas9 për të përmbajtur një pararendës të vitaminës D. Nëse procesi miratohet komercialisht nga fermerët dhe prodhuesit, këto domate mund të ndihmojnë në trajtimin e pamjaftueshmërisë së vitaminës D, e cila sipas studimit prek 1 miliard njerëz në mbarë botën.

Suplementet e vitaminës D janë gjerësisht të disponueshme në shumë vende, por bashkëautorja Cathie Martin, një profesore në Qendrën John Innes në Norwich, Angli, tha se ngrënia e një domateje ishte “shumë më mirë sesa të marrësh një pilulë”.

Burimi kryesor i vitaminës D për shumicën e njerëzve është ushqimi, por trupi ynë gjithashtu prodhon mikronutrientin kur lëkura ekspozohet ndaj dritës UVB, prandaj nganjëherë quhet vitamina e diellit. Shkencëtarët shfrytëzuan një proces të ngjashëm në bimët e domates.

Përbërësi në lëkurë që mund të prodhojë vitaminë D njihet si 7-DHC, ose provitamina D3, dhe gjendet gjithashtu në gjethet e bimëve të domates dhe frutat jeshile të papjekura.

Studiuesit bllokuan një gjen në bimët e domates që normalisht konverton provitaminën D3 në kolesterol, gjë që mundësoi që provitamina D3 të grumbullohej në frutin e pjekur të domates. Për të kthyer provitaminën D3 në vitaminë D3 që ndihmon trupin tonë, domatet u trajtuan me dritë UVB. Studimi zbuloi se provitamina D3 në një domate sapo të konvertohej në vitaminë D3 do të ishte e barabartë me sasinë e vitaminës D3 që përmbahet në dy vezë të madhësisë së mesme ose 28 gram ton.

Një provë në Mbretërinë e Bashkuar po vlerëson nëse rritja e bimëve të domates jashtë, ku ato do të ekspozohen ndaj dritës natyrale të diellit, do të rezultonte automatikisht në shndërrimin e 7-DHC në vitaminë D3. Frutat e para pritet të piqen deri në fund të qershorit, tha Martin. Domatet gjithashtu mund të thahen në diell pasi të mblidhen, duke hequr nevojën për trajtim me dritë UVB, shtoi ajo. CNN

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Një sallatë në ditë garanton rininë e trurit

Perimet që ndihmojnë për një kujtesë të fortë