“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.
Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.
Pacienti: Sa shpesh duhet konsumuar mishi i kuq?
Mjeku: Mishi i kuq është mishi i gjitarëve, i cili normalisht është i kuq kur është i papërpunuar.
Ka shumë pretendime kontradiktore për ndikimin e mishit të kuq në shëndetin e njeriut. Disa besojnë se mund të shkaktojë dëm, ndërsa të tjerë sugjerojnë se nuk shoqërohet me sëmundje ose efekte të tjera të këqija. Megjithatë, ky artikull tregon më shumë për rolin e mishit të kuq në organizëm:
Së pari, mishi i kuq furnizon trupin me proteina: Një porcion 85 gramësh i mishit të kuq furnizon rreth gjysmën e sasisë së proteinave për të cilën një i rritur ka nevojë për dietën e përditshme. Proteinat që merrni nga mishi i kuq përmbajnë të gjitha aminoacidet e nevojshme për ndërtimin e muskujve dhe riparimin e indeve. Masa e muskujve është thelbësore sepse ju jep mundësinë për të qenë fizikisht aktiv, por gjithashtu prodhon enzima dhe hormone që ndihmojnë në parandalimin e sëmundjeve. Proteinat janë gjithashtu të lidhura me humbjen e peshës, pasi ajo redukton urinë dhe ju mbanë të ngopur për orë pas vaktit tuaj.
I pasur me hekur: Mjketë rekomandojnë që gratë të konsumojnë çdo ditë 18 miligramë hekur dhe burrat të konsumojnë 8 mg. Mishi i kuq i ligë furnizon një sasi të mirë hekuri në varësi të prerjes së mishit dhe përmban një formë hekuri që absorbohet më lehtë se hekuri në ushqimet me bazë bimore. Shtuarja e mishit të kuq në dietën tuaj një ose dy herë në javë mund t’ju ndihmojë të konsumoni sasinë e hekurit që trupi juaj ka nevojë për qelizat e kuqe të gjakut për të transportuar oksigjen të mjaftueshëm për të gjitha pjesët e tjera të trupit tuaj. Mangësitë e hekurit mund të ndikojnë në problemet e të mësuarit si dhe në çështjen e energjisë së ulët dhe sjelljes. Një porcion 85 gramësh mish viçi i bluar ofron 2.4 mg hekur, dhe një porcion mish i pjekur furnizon 2.6 mg.
Përmban zink: Zinku ndihmon në ndërtimin e masës së muskujve, forcon sistemin imunitar dhe ndihmon në nxitjen e një truri të shëndetshëm. Personi mesatar ka nevojë për 8-11 mg zink çdo ditë. Një porcion 85 gram i mishit të bluar të lopës përmban 5.3 mg zink, dhe një servis i mishit të mishit furnizon 7 mg.
I pasur me vitaminë B: Mishi i kuq i butë është një burim natyror i shumë vitaminave B. Ngrënia e ushqimeve që përmbajnë vitamina B natyrisht që është e rëndësishme sepse ndihmon në promovimin e një trupi të shëndetshëm. Mishi i kuq i butë përmban B-12 për sistem të shëndetshëm nervor dhe B-6 për sistem të fortë imunitar. Mishi i kuq gjithashtu përmban niacinin, një vitaminë B që ndihmon tretjen, dhe riboflavinën, një tjetër vitaminë B që ndihmon shëndetin e lëkurës dhe syve.
Mbani parasysh: Nëse hani mish të kuq, kufizoni konsumin në jo më shumë se rreth tre porcione në javë. Tre porcione janë ekuivalente me rreth 350–500 g peshë të gatuar.
Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.