MENU
klinika

Ja ç'duhet të bëni

Cilat janë shkaqet e ftohjeve tek foshnjat e porsalindura?

12.08.2022 - 10:58

Ftohjet tek të porsalindurit janë të zakonshme. Megjithatë, ndërsa shumica e ftohjeve nuk janë shkak për shqetësim, është e rëndësishme të monitorohen nga afër simptomat dhe të dihet se kur duhet të kërkohet trajtim.

Të gjitha foshnjat lindin me njëfarë imuniteti ndaj sëmundjes. Megjithatë, duhet kohë që sistemet e tyre të reja imunitare të piqen plotësisht. Kjo i bën foshnjat të ndjeshme ndaj infeksioneve virale, të cilat shkaktojnë ftohje.

Ekzistojnë mbi 200 lloje virusesh që mund të shkaktojnë ftohje. Për fat të mirë, shumica e ftohjeve që merr fëmija do të ndihmojnë në rritjen e imunitetit të tyre. Megjithatë, ftohja e parë mund të jetë e frikshme për prindërit.

Një foshnjë mund të ftohet në çdo moshë apo kohë të vitit. Në fakt, ata mund të marrin deri në 8 deri në 10 në vit në 2 vitet e tyre të para. Nëse është pranë fëmijëve më të mëdhenj, shanset e tyre për tu ftohur mund të rriten.

Ftohjet e zakonshme tek të porsalindurit nuk janë të rrezikshme, por ato mund të përshkallëzohen shpejt në kushte të tilla, si pneumonia ose krupa. Çdo sëmundje në një fëmijë nën 3 muajsh është një arsye për të shkuar tek pediatri, veçanërisht nëse kanë temperaturë.

Simptomat e ftohjes tek të porsalindurit

Një hundë e bllokuar ose me rrjedhje mund të jetë e dhëna e parë që i porsalinduri është ftohur. Shkarkimi nga hunda mund të fillojë si i hollë dhe i qartë, por bëhet më i trashë dhe me ngjyrë të verdhë-jeshile gjatë disa ditëve. Kjo është normale dhe nuk do të thotë se ftohja e foshnjës po përkeqësohet.

Simptoma të tjera përfshijnë:

  • ethe
  • kollitje, veçanërisht gjatë natës
  • teshtitje
  • oreksi i reduktuar
  • vështirësi në të pirë për shkak të kongjestionit të hundës
  • probleme me rënien ose qëndrimin në gjumë

Shkaqet e ftohjes tek të porsalindurit

Një emër tjetër për një ftohje të zakonshme është një infeksion viral, i rrugëve të sipërme të frymëmarrjes. Ato nuk shkaktohen nga infeksione bakteriale dhe nuk i përgjigjen antibiotikëve.

Pediatri mund të marrë një tampon hundësh për të përcaktuar shkakun e simptomave.

Testet e gjakut mund të përdoren gjithashtu për të përjashtuar një infeksion bakterial.

Infeksionet bakteriale ndonjëherë zhvillohen si komplikime nga infeksionet virale. Ato gjithashtu mund të shkaktojnë sëmundje, si pneumonia ose infeksione të veshit.

Si ta trajtoni një të porsalindur me të ftohtë?

Në shumë raste, trajtimi për një ftohje përfshin marrjen e hapave për të ndihmuar në lehtësimin e simptomave dhe për ta mbajtur fëmijën rehat.

Kjo mund të përfshijë ndihmën që ata të qëndrojnë të hidratuar, përdorimin e një lagështuesi ose thithjen e mukusit të hundës për të pastruar hundën e bllokuar.

Medikamentet pa recetë, duke përfshirë reduktuesit e temperaturës dhe ilaçet për të ftohtin, nuk duhet të përdoren nëse nuk udhëzohen nga një mjek.

Ftohjet shkaktohen nga viruset dhe janë të zakonshme tek të sapolindurit. Edhe foshnjat që ushqehen me gji ftohen, megjithëse imuniteti i tyre është më i madh se foshnjat që nuk ushqehen me gji.

Ftohjet nuk janë serioze, por mund të kthehen në sëmundje më të rënda. Është e rëndësishme që pediatri ta shikojë fëmijën nëse ai është i ftohur dhe është nën 3 muajsh – veçanërisht nëse ka ethe ose ka simptoma të tjera.