MENU
klinika

Analiza e The Washington Post

A është një zgjidhje e negociuar e vetmja rrugëdalje nga lufta?

06.10.2022 - 08:30

Duhet të ketë një armëpushim të menjëhershëm në Ukrainë, pasuar nga negociatat. Unë nuk mendoj se ne duhet t’i dërgojmë më armë qeverisë ukrainase nëse ajo nuk bën një përpjekje me besim të mirë për të negociuar një zgjidhje me fqinjin e saj rus.

Kjo mund të shpëtojë shumë jetë.

Zgjerimi i NATO-s për të përfshirë vendet nga Pakti i vjetër i Varshavës duhet të ketë nxitur paranoja në Kremlin.

Një paqe e negociuar me presidentin rus Vladimir Putin mund të jetë “rruga më e sigurt për të dalë” nga lufta në Ukrainë.

Adolf Hitleri “rindërtoi” forcën ushtarake pasi vendi i tij humbi një luftë përmes ushtrisë së tij me shumë probleme. Zbutja e Hitlerit nga Neville Chamberlain tregon se ideja e Putin që të mbajë arritjet e tij para shkurtit do ta shtyjë atë të provojë përsëri.

Në vend të kësaj, Ukraina mund të ofrojë tre kushte kryesore për tre në këmbim.

The Bykovets family members, Olga, 42, Ilya, 13, and Yegor, 5, who seek refuge in abandoned apartments of a residential building damaged in the course of Ukraine-Russia conflict, gather in a courtyard in the southern port city of Mariupol, Ukraine April 1, 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko TPX IMAGES OF THE DAY

Ukraina mund të ofrojë (1) me pëlqimin e NATO-s, nuk lejohen armë strategjike në territorin e saj, (2) me pëlqimin e Bashkimit Evropian, sanksionet hiqen dhe Rusia merr statusin më të favorshëm tregtar, dhe (3) Rusia merr të drejtën sovrane për bazën e saj detare në Krimea (si Kaliningrad në Detin Baltik).

Në këmbim, Rusia mund të ofrojë (1) pranimin zyrtar të kufijve të Ukrainës para vitit 2014, (2) pranimin e anëtarësimit të Ukrainës në NATO dhe (3) pranimin e anëtarësimit të Ukrainës në Bashkimin Evropian.

Kjo marrëveshje i jep Rusisë siguri në raport me NATO-n dhe bazën e saj detare në Krime dhe mundëson rindërtimin e ekonomisë së saj.

Ukraina duhet të ruajë territorin e saj, mbrojtjen e NATO-s dhe përfitimet ekonomike.

Një Plan Marshall është i nevojshëm për Ukrainën: Rusia duhet të paguajë, por ekonomia e saj pas sanksioneve do të jetë shumë e dobët.

Unë kundërshtoj ashpër pohimin e David Von Drehle se Perëndimi duhet të ndihmojë presidentin rus Vladimir Putin për të negociuar paqen.

Kjo ndjenjë vjen me të njëjtin mendim të trishtuar si presidenti i atëhershëm George H.W. Fjalimi i Bushit duke argumentuar kundër pavarësisë së Ukrainës në vitet 1990. Sot, NATO dhe Shtetet e Bashkuara duhet ta detyrojnë Putin të largohet nga Ukraina me të vërtetë dhe të ndalojnë përpjekjet e tij mizore për të rindërtuar perandorinë sovjetike.

Po, Ukraina ka nevojë dëshpërimisht për ndihmë ushtarake.

Megjithatë, që kur Vladimir Lenin e themeloi vite më parë, dezinformatsiya ka qenë arma më e fortë e Rusisë. Putin mund të shantazhojë Perëndimin me kërcënime për luftë bërthamore. Po sikur të pushtojë Poloninë dhe t’i thotë NATO-s të mos ndërhyjë ose do të përdorë armët bërthamore? Tani është koha për t’i thënë Putin të largojë të gjitha trupat e tij.

Pohimet e Putin se Ukraina nuk mund t’i bashkohet Perëndimit janë absurditet i pastër. Von Drehle mendon se dikush më i keq mund të vijë nëse Putin rrëzohet? Le të qëndrojmë në të tashmen dhe të ndalojmë masakrën e ukrainasve të pafajshëm.

Është koha për të sfiduar Putin tani, me të vërtetën.

Nga Paulius Klimas

Burimi: The Washington Post

Përktheu dhe përshtati: Konica.al