MENU
klinika

Vende që kanë performuar më mirë dhe më keq

“The Economist”: Fituesit ekonomikë të vitit 2022

19.12.2022 - 10:00

Në aspektin financiar viti i kaluar ka qenë i keq për pothuajse të gjithë. Inflacioni prej 10% nga viti në vit në të gjithë botën e pasur ka ulur të ardhurat e familjeve. Investitorët kanë humbur pasi tregjet globale të aksioneve janë zhytur me 15%. Megjithatë, kjo performancë e dobët totale fsheh dallime të mëdha: disa vende kanë bërë mjaft mirë.

Për të vlerësuar këto diferenca, The Economist ka përpiluar të dhëna për pesë tregues ekonomikë dhe financiarë – PBB, inflacion, gjerësi e inflacionit, performancën e tregut të aksioneve dhe borxhin e qeverisë – për 34 vende kryesisht të pasura. Ne kemi renditur çdo ekonomi sipas asaj se sa mirë ka bërë në secilën masë, duke krijuar një rezultat të përgjithshëm. Tabela e mëposhtme tregon renditjen dhe përfshin disa rezultate të papritura.

Për herë të parë, festa ekonomike po ndodh në Mesdhe. Në krye të listës sonë është Greqia. Vende të tjera që ulën thellësitë ekonomike në fillim të viteve 2010, si Portugalia dhe Spanja, gjithashtu shënojnë shumë. Nuk janë të vetmet surpriza të këndshme. Pavarësisht kaosit politik, Izraeli ia doli mirë. Ndërkohë, përkundër stabilitetit politik, Gjermania është e dobët. Dy vende baltike, Estonia dhe Letonia, të cilat fituan lavdërime në vitet 2010 për reformat e shpejta, janë në fund.

PBB-ja, zakonisht matja më e mirë e shëndetit ekonomik, është treguesi ynë i parë. Norvegjia (e ndihmuar nga çmimet e larta të naftës) dhe Turqia (nga tregtia me sanksione me Rusinë) kanë bërë më mirë se shumica. Pasojat nga Covid-19 gjithashtu duken të mëdha. Falë bllokimeve super të rrepta dhe një kolapsi në turizmin hyrës, një vit më parë pjesa më e madhe e Evropës Jugore ishte në gjendje të rëndë. Rajoni kishte një vit të mirë. Vizitat turistike në Balearics kohët e fundit tejkaluan nivelin e tyre para pandemisë. Siç zbuloi korrespondenti juaj në një udhëtim të fundit, Ibiza është aq e zënë sa është e vështirë të rezervosh një taksi ose të gjesh një vend në një restorant gjysmë të mirë.

Irlanda ndoshta ka pasur një vit të fortë, megjithëse jo aq i fortë sa sugjerojnë numrat e PBB-së. Aktivitetet e kompanive të mëdha shumëkombëshe, shumë të regjistruara atje për qëllime tatimore, shtrembërojnë shifrat. Në të kundërt, shifrat e PBB-së së Amerikës janë në mënyrë mashtruese të dobëta: statisticienët kanë luftuar për të llogaritur ndikimin e paketave të mëdha stimuluese.

Masa jonë e dytë është ndryshimi i nivelit të çmimeve që nga fundi i vitit 2021. Larg vëmendjes së botës, disa vende kanë parë inflacion mjaft të ulët. Në Zvicër çmimet e konsumit janë rritur me vetëm 3%. Banka qendrore, e ndihmuar nga një monedhë e fortë, iu përgjigj shpejt rritjes së çmimeve në fillim të këtij viti. Vendet që kanë burime jo-ruse të energjisë – si Spanja, e cila e merr gazin e saj nga Algjeria – gjithashtu kanë ecur më mirë se mesatarja. Ata që mbështeten te Vladimir Putin kanë vuajtur vërtet. Në Letoni çmimet mesatare të konsumit janë rritur me 20% këtë vit.

Masa jonë e tretë lidhet edhe me inflacionin. Ai llogarit peshën e artikujve në shportën e inflacionit të çdo vendi që janë rritur me më shumë se 2% vitin e kaluar. Kjo jep një tregues se sa i rrënjosur është inflacioni—dhe për këtë arsye tregon se sa shpejt do të bjerë inflacioni në vitin 2023. Megjithatë, disa vende me inflacion total të lartë kanë qenë në gjendje të kufizojnë gjerësinë e tij. Në Itali, për shembull, çmimet e konsumit janë rritur me 11% këtë vit, megjithatë “vetëm” dy të tretat e shportës së saj të inflacionit ka inflacion mbi objektivin. Inflacioni japonez gjithashtu duket se mund të zbehet së shpejti. Britania është në më shumë vështirësi. Çmimi i çdo kategorie në shportën e saj po rritet me shpejtësi.

Ndjenja e mirëqenies ekonomike të njerëzve nuk vjen vetëm nga çmimet në dyqane. Ata gjithashtu shikojnë vlerën e vazove të tyre të pensioneve dhe portofolit të aksioneve. Në disa vende ka qenë një vit i tmerrshëm për këto lloj investimesh. Çmimet e aksioneve si në Gjermani ashtu edhe në Korenë e Jugut janë ulur me afër 20% këtë vit, dyfishi i rënies së Amerikës. Aksionet suedeze janë bërë edhe më keq. Megjithatë ka pika fuqie. Tregu i aksioneve të Norvegjisë është në rritje gjatë vitit. Kështu është edhe ajo e Britanisë, e populluar nga kompani të shurdhër, të plogësht, të cilat priren të shpërblehen kur kohërat ekonomike janë të vështira.

Masa jonë përfundimtare ka të bëjë me ndryshimin e borxhit neto të qeverisë si pjesë e PBB-së. Në afat të shkurtër, qeveritë mund të zgjidhin çarjet ekonomike duke rritur shpenzimet ose duke ulur taksat. Por kjo mund të krijojë më shumë borxhe dhe si rrjedhim nevojën për të kthyer vidhat fiskale në të ardhmen. Disa qeveri kanë shpenzuar shumë për të përballuar shtrydhjen e kostos së jetesës. Gjermania ka ndarë fonde me vlerë 7% të PBB-së për të ndihmuar me kostot e energjisë, që do të thotë se raporti i saj i borxhit ndaj PBB-së është rritur. Vende të tjera janë tërhequr nga mburrja fiskale, duke ndihmuar në korrigjimin e anijes fiskale. Borxhi publik në vendet e Evropës Jugore duket se është në rënie.

A do të vazhdojë hendeku midis fituesve dhe humbësve të vitit 2022 në vitin 2023? Përpara se rritja ekonomike e Evropës Jugore, e rënduar nga plakja e shpejtë e popullsisë dhe borxhet e larta, me siguri do të bjerë përsëri në nivele më pak yjore. Dhe ka shenja që në vende të tilla si Amerika dhe Britania, inflacioni i lartë më në fund mund të zbutet, duke i ndihmuar ata të ngjiten në renditje.

Së bashku me dimensione të tjera, dallimet mund të vazhdojnë, jo më pak kur bëhet fjalë për ato vende që mbështeten tek zoti Putin për furnizimet e tyre me energji. Përkundër mundësive, shumë vende të tilla arritën të rimbusnin rezervat e tyre të gazit natyror përpara dimrit – por vetëm duke paguar çmime të egra. Me furnizimet tani kryesisht të ndërprera, viti 2023 do të jetë shumë më i vështirë. Ky do të jetë një shqetësim në Balltik, por më pak në anën tjetër të Evropës. Është e vështirë të shqetësohesh për furnizimet me gaz ndërsa ha një pjatë gjigande me kallamar në një plazh të Ibicencan.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “The Economist

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Analiza nga "The Economist"

A është ekonomia botërore në recesion?

Nga Bloomberg/ "Ne kemi rrugë të gjatë..."

“Ekonomia amerikane ‘gati të shqyhet’!”

Përfundon paketa e ndihmës

5 mësime nga kriza greke


Me sytë nga importi, dërgesat e emigrantëve dhe investimet e huaja

(Pa)varësia ekonomike e Shqipërisë

Gjiri Persik përgatitet për përfundimin e prodhimit të naftës!

Centrali më i madh të energjisë diellore në botë

Grupmosha që vuan nga deficite të mëdha në arsim

Mësimi gjatë gjithë jetës, shqiptarët më dobët në rajon!