MENU
klinika

Analiza

A do t’i rrisin realisht tanket Leopard 2 shanset e Ukrainës?

28.01.2023 - 10:30

Në bujën diplomatike rreth dorëzimit të tankeve kryesore të betejës Leopard 2 në Ukrainë, një pjesë thelbësore e debatit ka humbur.

Kjo pjesë që mungon është realiteti ushtarak – në veçanti ndikimi i këtyre automjeteve të kontestuara në fushën e betejës.

Kancelari Olaf Scholz është frenuar, deri këtë javë, në lejimin e vendeve të tjera për të dërguar tanke në Ukrainë ose dërgimin e Leopard 2 të vetë Gjermanisë. Frika e kancelares nga përshkallëzimi kishte pak kuptim duke pasur parasysh shpërndarjen e sistemeve të armëve me fuqi më të madhe zjarri.

Disa politikëbërës gjermanë që kërkojnë veprime më të guximshme deklaruan se Leopard 2 ishin çelësi i fitores së Kievit.

Por si Scholz ashtu edhe këta komentues e kanë mbivlerësuar ndikimin e pjesëve individuale të pajisjeve në rrjedhën e luftës.

Fuqia ushtarake nuk ka të bëjë me një platformë të vetme – ajo mbështetet në strukturën e forcës, doktrinën, logjistikën dhe furnizimin, dhe faktorët e paprekshëm si morali, trajnimi dhe udhëheqja.

Kjo tërësi kumulative është e vështirë të matet.

Military vehicles including Leopard 2 tanks

Në rastin e Leopard 2, efektiviteti i fushëbetejës do të varet në masë të madhe nga aftësia e Ukrainës për të kryer atë që njihet si operacione të kombinuara të armëve, të krahasueshme me një lojë vdekjeprurëse guri, letre, gërshërë, në të cilën fuqitë e një platforme ose sistemeve të armëve plotësojnë pikat e forta dhe të dobëta të tjetrit.

Leopard 2 në mënyrë ideale do të vendoseshin së bashku me mjetet luftarake të këmbësorisë së blinduar, artilerinë vetëlëvizëse, sistemet e mbrojtjes ajrore dhe luftën elektronike.

Kjo mund të arrihet vetëm nëpërmjet trajnimit, ndryshimeve në doktrinë dhe dërgesave së vazhdueshme të armëve dhe municioneve perëndimore.

SHBA po udhëheq rrugën në këtë lloj trajnimi të kombinuar të armëve në një strukturë në Gjermani, ku njësitë ukrainase mësohen se si të bashkërendojnë më mirë formacionet me madhësi të kompanisë dhe batalionit në betejë.

Por premtimi i Uashingtonit për të furnizuar tanket M1 Abrams do t’i shtojë kompleksitet shtesë operacioneve të Kievit, duke qenë se këto kanë aftësi dhe kërkesa të ndryshme logjistike për Leopard 2s.

Aleatët e Ukrainës tani shpresojnë se këto taktika do ta ndihmojnë Kievin të mbizotërojë në luftën e ashpër kundër Rusisë.

Ukraina aktualisht përdor flotën e saj të tankeve kryesore të betejës të epokës sovjetike në misionet e mbështetjes indirekte të zjarrit dhe jo në luftën tank-për-tank. Për të përfituar plotësisht nga Leopard 2 (i cili ka forca të blinduara superiore dhe një top më të saktë se tanket ruse), Kievit do t’i duhej të zhvillonte një strategji të re për operacionet sulmuese. Fuqia e këtyre tankeve qëndron tek numri i madh: Ukraina duhet të jetë në gjendje të operojë dhe të mbajë të paktën një brigadë të blinduar të përbërë nga deri në 100 Leopard 2 për të pasur një ndikim të rëndësishëm në konflikt.

Kjo do të jetë jashtëzakonisht sfiduese, por jo e pamundur.

Veçanërisht, fuqia ushtarake është gjithmonë relative.

Për të cituar ish-sekretarin amerikan të mbrojtjes James Mattis, “armiku merr një votë”. Prandaj, reagimi i Rusisë ndaj Leopard 2 do të përcaktojë pjesërisht ndikimin e tij.

Edhe nëse Ukraina do të kishte sukses në vendosjen e një brigade të tërë të blinduar ose më shumë, forcat e Moskës do të mund të përshtateshin, duke zvogëluar përfundimisht fuqinë e saj.

Kjo nuk do të thotë se Gjermania ka pasur të drejtë që ka menduar për dorëzimin e Leopard 2.

How Germany's Leopard 2 tanks compare to U.S. M1 Abrams

Në fakt, pavendosmëria e Berlinit i ka kushtuar tashmë kapital të vlefshëm politik në Evropën Lindore dhe përtej Atlantikut, pavarësisht se ai është një nga furnizuesit më të mëdhenj të ndihmës ushtarake të Kievit.

Kjo është larg nga të qenit paketa e fundit e madhe e armëve që do t’i nevojiten Ukrainës nga perëndimi.

Avionët luftarakë të drejtuar mund të jenë pika e radhës në listën e blerjeve të Kievit. Gjermanët kanë nevojë për një kuptim më të nuancuar të fuqisë ushtarake, në mënyrë që të mund të veprojnë në vend që të reagojnë ndaj ndryshimit të fatit të luftës.

Mbi të gjitha, Berlini duhet të mësojë se fuqia ushtarake, nëse zbatohet realisht dhe për kauzën e duhur, mund të jetë një ndikim i mirë në botë – jo thjesht diçka për t’u frikësuar.

Shkrimtari është një studiues i lartë në Institutin Ndërkombëtar për Studime Strategjike

Burimi: Financial Times

Përktheu dhe përshtati: Konica.al