MENU
klinika

Çfarë synojnë firmat greke?

Kapacitet 840 MW/ Nis ndërtimi i impiantit të gazit në Aleksandropolis

16.01.2023 - 16:45

Një konsorcium i përbërë nga Public Power Corp. (PPC), DEPA Commercial dhe Damco Energy shënoi fillimin e punimeve në një termocentral me gaz në Aleksandropolis në Greqi, njofton Balkan Green Energy.

Njësia e re në Aleksandropolis është planifikuar të ketë kapacitet 840 MW. Pritet të përmirësojë kushtet në sistemin elektrik të Greqisë pasi do të balancojë burimet e rinovueshme dhe do të lehtësojë depërtimin e tyre. PPC mban 51% të aksioneve në konsorcium, ndërsa DEPA Commercial ka 29% dhe Damco Energy e Copelouzos Group zotëron pjesën e mbetur. Kompania energjetike e Maqedonisë së Veriut Elektrani na Severna Makedonija (ESM) fillimisht ishte parashikuar të merrte pjesë në projekt, bazuar në një memorandum që ajo nënshkroi me Damco Energy.

Është vendosur të bëhet impianti i tretë modern i gazit natyror në Greqi, pas njësisë së Mytilineos në Vioti, tashmë në funksion, dhe njësisë së Motor Oil dhe Terna në Komotini, aktualisht në ndërtim e sipër. Ai pritet të hyjë në funksion pas një periudhe ndërtimi prej 32 muajsh. Furnizuesi grek i gazit DEPA Commercial njihet edhe si DEPA Commerce.

Impianti i ri për të synuar eksportet e energjisë

Njësia e re do të lidhet me nënstacionin e tensionit ultra të lartë Nea Santa, ku lidhet edhe ndërlidhja e dytë me Bullgarinë, prandaj ka mundësi të eksportojë energji në vende si Bullgaria, Maqedonia e Veriut dhe Serbia.

Gjithashtu do të jetë në gjendje të përdorë karburantin e furnizuar përmes terminalit për gazin natyror të lëngshëm (LNG) në Aleksandropolis, gjithashtu në ndërtim e sipër, dhe Interkonektori Greqi-Bullgari (IGB).

Kryeministri Kyriakos Mitsotakis vuri në dukje se Ukraina do të kishte nevojë për gaz natyror kur të përfundojë lufta dhe argumentoi se infrastruktura në Aleksandropolis mund të sigurojë potencialisht furnizimin. Greqia synon të bëhet një forcë për stabilitetin energjetik në rajonin e Ballkanit dhe më gjerë, tha ai dhe shtoi se termocentrali i ri me gaz do të kontribuojë që tranzicioni energjetik i vendit të jetë gati për hidrogjen.

Alexandroupolis po kthehet në një udhëkryq midis Azisë, Evropës dhe Mesdheut, pohoi Ministri i Mjedisit dhe Energjisë Kostas Skrekas dhe vuri në dukje se në vitin 2022 rreth 70% e gazit natyror të Bullgarisë u transferua përmes Greqisë.

Të paktën tre impiante të reja të gazit do të kërkohen deri në vitin 2030

Duhet theksuar se konsumi i gazit natyror në Greqi ra me 19.2% vitin e kaluar. Vendi e përdor karburantin kryesisht për prodhimin e energjisë elektrike dhe shumë më pak për ngrohje sesa mesatarja në Bashkimin Evropian.

Sipas raporteve dhe vlerësimeve të fundit nga Operatori i Pavarur i Transmetimit të Energjisë (APTO), të paktën tre termocentrale moderne të gazit natyror mund të kërkohen deri në fund të dekadës për të mbështetur dekomisionimin e impianteve të linjitit, që aktualisht operohen nga PPC. Objektivi minimal do të arrihej me objektin e Aleksandoupolis.

Impiantet e vjetra të qymyrit pritet të hiqen nga 2025 deri në 2028, por orari do të dihet kur qeveria të përfundojë Planin e ri Kombëtar të Energjisë dhe Klimës (NECP). Dokumenti pritet të prezantohet më 16 janar nga një komision ndërministror.

Bazuar në të gjitha sa më sipër, duket se Greqia do të synojë një përzierje energjie të përbërë nga burime të rinovueshme, gaz natyror dhe bateri për dy dekadat e ardhshme. Megjithatë, ka dy çështje.

Së pari, një varësi e konsiderueshme nga gazi natyror dhe ekspozimi ndaj luhatjeve të çmimeve të tij dhe së dyti, termocentralet e reja me gaz pritet të kërkojnë një mekanizëm kapaciteti në mënyrë që të mbeten të zbatueshëm nga pikëpamja tregtare, sepse përndryshe ato nuk mund të konkurrojnë drejtpërdrejt në treg. Çështja tashmë është vënë në pah si nga organet dhe ekspertët grekë, si dhe nga organizata të tilla si Rrjeti Evropian i Operatorëve të Sistemit të Transmetimit për Energjinë Elektrike (ENTSO-E). Ajo që mbetet për t’u parë është natyra e saktë e mekanizmit të kapacitetit dhe shtrirja e tij.

SCAN

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


"Do të ndihmojë çlirimin e Europës nga varësia e gazit rus"

Greqia dhe Bullgaria planifikojnë një terminal të ri LNG