MENU
klinika

Pasojat

A shkakton dhimbje në këmbë spondiliti ankiloz?

08.02.2023 - 16:27

Spondilititi ankiloz është një lloj artriti që zakonisht shkakton dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës, por mund të prekë edhe nyje të tjera.

Njerëzit me AS mund të kenë dhimbje në këmbë nëse preken gjunjët ose ijet. Shumë rrallë, njerëzit me AS mund të zhvillojnë një gjendje të quajtur sindroma cauda equina, kur nervat që degëzohen nga fundi i palcës kurrizore janë të ngjeshura. Kjo sindromë mund të çojë në paaftësi të përhershme nëse nuk trajtohet.

A ndikon spondiliti ankiloz në këmbë?

AS është një lloj artriti që zhvillohet kur sistemi imunitar sulmon qelizat e shëndetshme në kyçe.

Këto sulme çojnë në inflamacion që mund të shkaktojë simptoma si dhimbje dhe ngurtësi. Vendi më i zakonshëm për zhvillimin e këtyre simptomave është pjesa e poshtme e shpinës, por mund të përjetoni simptoma edhe në nyje të tjera, si p.sh.

 • brinjët
 • gjunjët
 • ijet
 • pjesa e sipërme e shpinës
 • qafa
 • supet
 • bërryla
 • AS dhe dhimbje në gju

Nuk është e pazakontë që AS të prekë gjunjët. Vlerësimet se sa njerëz me AS kanë simptoma të gjurit ndryshojnë diku nga 20% në 70%.

Dhimbja e gjurit tek njerëzit me AS është asimetrike, që do të thotë se vetëm një gju është prekur ose se një gju është prekur më keq se tjetri.

Përfshirja e ijeve

Studimet kanë raportuar përfshirjen e ijeve në deri në 36% të njerëzve me AS.

Në një studim të vitit 2017 me 488 njerëz me AS në një spital në Korenë e Jugut, 12.3% e tyre kishin përfshirje të ijeve. Vetëm pesë persona kërkuan operacion për zëvendësimin e ijes në kohën e një ndjekjeje, mesatarisht 81.4 muaj (afërsisht 7 vjet) më vonë.

Të kesh simptoma për një periudhë më të gjatë kohore ose të kesh një sëmundje më të avancuar shoqërohej me simptoma më të rënda të ijeve. Një indeks më i lartë i masës trupore (BMI) u shoqërua me një rrezik më ë lartë për të pasur nevojë për kirurgji për zëvendësimin e ijes.

Spondiliti ankilozant dhe sindroma e kaudës së equina

Sindroma Cauda equina është një ndërlikim i rrallë i AS. Zhvillohet nga ngjeshja e nervave në fund të palcës kurrizore.

Në një studim të vitit 2019, studiuesit ekzaminuan tiparet e sindromës cauda equina në gjashtë persona me AS. Të gjashtë personat kishin AS për dekada përpara se të shfaqej sindroma cauda equina.

Si ndihet dhimbja e këmbës nga spondiliti ankilozant?

Simptomat e AS në përgjithësi përkeqësohen gjatë shpërthimeve që mund të zgjasin nga javë në muaj. Simptomat në përgjithësi përmirësohen ndërmjet shpërthimeve.

AS dhe dhimbja në gju dhe ijë

Dhimbja e gjurit ose e ijeve ka tendencë të përkeqësohet pas periudhave të pasivitetit ose kur zgjoheni për herë të parë. Mund të përmirësohet pas stërvitjes. Dhimbja ka të ngjarë të shfaqet gradualisht dhe të prekë njërën anë më shumë se tjetrën.

Nëse gjuri është i përfshirë, mund të keni:

 • butësi në prekje
 • ënjtje
 • ngrohtësi rreth kyçit

Sipas autorëve të një studimi të vitit 2021, simptoma tipike e përfshirjes së ijeve është dhimbja në ijë.

Përfshirja e ijeve mund të shkaktojë dhimbje në pjesë të tjera të trupit të poshtëm, si gjuri ose pjesa e përparme e kofshës. Kur kjo ndodh, quhet dhimbje e referuar.

Si  trajtohet dhimbja e këmbës e shkaktuar nga AS?

AS nuk ka një kurë, por një kombinim i ndryshimeve të stilit të jetesës dhe ilaçeve mund t’ju ndihmojë të menaxhoni simptomat.

Trajtimi i dhimbjes së gjurit dhe ijeve

Shpesh mund të menaxhoni dhimbjet e gjurit dhe ijeve të shkaktuara nga AS në shtëpi. Mjeku mund të rekomandojë:

 • duke bërë ushtrime të rregullta me ndikim të ulët
 • duke ngrënë një dietë anti-inflamatore
 • marrja e medikamenteve të caktuara, si p.sh.
 • barna anti-inflamatore josteroidale me recetë ose pa recetë (NSAIDs)
 • Barnat antireumatike modifikuese të sëmundjes (DMARDs)

Ilace biologjike

Mjeku mund të rekomandojë gjithashtu një zëvendësim total të gjurit ose zëvendësim total të ijeve nëse opsionet më konservatore nuk po funksionojnë. Këto operacione përfshijnë zëvendësimin e kyçit me një protezë artificiale.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN