MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

Cilat janë format e trajtimit të dhimbjes së shpatullës?

03.02.2023 - 10:43

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacienti: Cilat janë format e trajtimit të dhimbjes së shpatullës?

Mjeku: Qëllimi i trajtimit është për të ulur dhimbjen dhe për të rivendosur funksionin e supit. Në planifikimin e trajtimit tuaj, mjeku do të konsiderojë moshën tuaj, nivelin e aktivitetit, dhe shëndetin e përgjithshëm.

Si mund të realizohet trajtimi në këto raste?
Në shumicën e rasteve, trajtimi fillestar është jokirurgjikal. Edhe pse trajtimi jokirurgjikal mund të marrë disa javë – muaj, shumë pacientë përjetojnë një përmirësim gradual dhe të rikthehim të funksionit.

Pushimi: Mjeku mund të sugjerojnë pushim dhe modifikimin e aktivitetit, të tilla si duke shmangur veprimtaritë, si ngritja lart e kraheve.

Medikamente antiinflamatorejosteroide. Ilaçe si ibuprofeni dhe naproxeni të zvogëlojë dhimbjen dhe ënjtjen.

Terapia fizike: Një Fizioterapist fillimisht do të përqëndrohet në rivendosjen lëvizjeve normale për shpatullat tuaja. Ushtrimet te tipit stretcing janë të dobishme për të përmirësuar shkallën e lëvizjeve . Nëse keni vështirësi per të çuar krahun pas shpinës tuaj, ju mund të keni zhvilluar ngushtësim të kapsulës së pasme të supit. Në raste të tilla nevojiten ushtrime të veçanta për tu qetësuar nga dhimbja.

Pasi dhimbja juaj është duke u përmirësuar, terapisti mund të fillojë me një program për forcimin e muskujve të manshetës rrotatore.

Nëse kjo formë trajtimi(që sapo shpjeguat) nuk funksionon çfarë duhet bërë për të lehtësuar dhimbjet?
Nëse trajtimi me medikamente dhe terapi fizike nuk lehtëson dhimbjen tuaj, një injeksion të një anestetiku lokal dhe një kortizonik mund të jenë të dobishme. Kortizoni është një ilaç shumë efektiv, anti-inflamator .

Kur është e nevojshme ndërhyrja kirurgjikale?
Kur trajtimi jokirurgjikal nuk lehtëson e dhimbjen, mjeku mund të rekomandojë kirurgji.

Qëllimi i operacionit është që të krijojë më shumë hapësirë për mansheten rrotatore. Për ta bërë këtë, mjeku do të heqë pjesën e inflamuar të bursës. Mund të kryejë një akromioplastike , në të cilin një pjesë e acromion hiqet, pjesa që luan rolin e grepit duke fërkuar kështu manshetën rrotatore.

Kjo njihet si një dekompresion subakromial. Këto procedura mund të kryhen duke përdorur artroskopinë ose kirurgji të hapur.

Teknika e artroskopisë
Në artroskopi, instrumentet kirurgjike të holla futen në dy ose tre punksione të vogëla rreth shpatullës tuaj. Mjeku ekzaminon shpatullën tuaj përmes një fibroskopi, i cili është i lidhur me një aparat televiziv. Mjeku nëpërmjet instrumenteve të vogla duke përdorur një monitor video, heq indet e buta dhe ato të kockave. Në shumicën e rasteve, buzë e përparme e akromionit bashkë me një pjesë të bursës hiqet.

Kirurgu mund të trajtojë dhe problemet e tjera të shpatullës suaj gjatë kësaj kohe. Këto mund të përfshijnë artritin midis klavikulës dhe akromionit (artriti akromioklavikular), inflamacionin e tendinit biceps apo grisjen e pjeshme të manshetës rrotatore.

Teknika kirurgjikale e hapur: Në kirurgjinë e hapur, mjeku do të bëjë një prerje të vogël në frontin e shpatullës suaj. Kjo lejon mjekun për të parë akromionin dhe manshetën rrotatore.

Rehabilitimi
Pas operacionit, krahu juaj mund të vendoset në një sling (mbajtëse krahu) për një periudhë të shkurtër kohe. Kjo lejon nje shërim të hershëm. Sa më shpejt që komforti juaj të lejojë, mjeku do t’ju heqë slingun për të filluar ushtrimet dhe përdorimin e krahut.

Mjeku do të ofrojë një program rehabilitimi bazuar në nevojat tuaja dhe gjetjet në kirurgji. Kjo do të përfshijë ushtrimet për të rifituar shkallën e lëvizjeve të supit dhe forcën e krahut. Kjo zakonisht merr 2-4 muaj për të arritur çlirimin nga dhimbjet plotësisht, por mund të zgjasë edhe deri në një vit.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Mbase nuk i dini të gjitha...

7 arsyet kryesore që keni një dhimbje koke

Nga ndryshojnë nga njëra-tjetra

5 llojet e artritit të shpatullave