MENU
klinika

Pasojat

Katarakti kortikal/ A mund ta humbasim shikimin prej tij?

03.02.2023 - 13:36

Kataraktet kortikale zhvillohen kur zona periferike e thjerrëzave të syrit përjeton turbullira nga përmbajtja më e lartë e ujit dhe grumbullimi i proteinave. Shkakton shikim të paqartë dhe më shumë. Operacioni mund të parandalojë përkeqësimin e simptomave, të cilat mund të çojnë në verbëri.

Kataraktet kortikale fillojnë si vija me re në skajin e thjerrëzës. Ato bëhen më të zakonshme me moshën.

Thjerrëza e syrit është prapa irisit dhe bebëzës suaj. Është një strukturë rrethore, transparente e lidhur me muskujt delikatë që ndryshojnë mënyrën se si syri juaj fokusohet. Pjesa e brendshme e thjerrëzës është bërthama e saj, dhe periferia e jashtme quhet korteksi i thjerrëzave.

Kataraktet priren të zhvillohen ngadalë dhe përfundimisht mund të ndërhyjnë në shikim. Ju mund të përjetoni simptoma të tilla si:

 • vizion i paqartë
 • vështirësi me shikim gjatë natës
 • vizion i dyfishtë

Kataraktet mbeten shkaku kryesor në botë, i verbërisë së trajtueshme. Mjekët mund t’i trajtojnë ato relativisht lehtë me kirurgji për të zëvendësuar lentet me një zëvendësues artificial.

Çfarë e shkakton një katarakt kortikal në syrin tuaj?

Kataraktet formohen kur thjerrëzat bëhen të turbullta për shkak të rritjes së përmbajtjes së ujit dhe grumbullimit të proteinave. Kur ky proces përfshin korteksin e lenteve, quhet katarakt kortikal.

Shkaku më i zakonshëm janë ndryshimet që lidhen me moshën në sy. Faktorë të tjerë që duket se rrisin shanset për të zhvilluar katarakt përfshijnë:

 • duke pasur një histori familjare
 • duke përjetuar diabet
 • duke lënduar syrin
 • duke marrë kortikosteroide
 • duke marrë terapi me rrezatim
 • duke iu nënshtruar një operacioni në sy për të trajtuar glaukomën ose një gjendje tjetër

Si duket vizioni me kataraktet kortikale?

Kataraktet kortikale në periferi të thjerrëzës mund të mos shkaktojnë ndonjë vështirësi me shikim. Ndërsa kataraktet përparojnë, ato mund të hyjnë në vizionin qendror, duke e bërë të vështirë që drita të kalojë nëpër sytë. Këto ndryshime mund të shkaktojnë simptoma të tilla si:

 • vizion i paqartë ose vizion i dyfishtë
 • shkëlqim verbues ose aureolë kur shikon dritë
 • pikat e dritës shfaqen më intensive gjatë natës
 • vështirësi me vizionin e ngjyrave, thellësinë e fushës dhe vizionin afër

Sa shpejt përparojnë kataraktet kortikale?

Shumica e kataraktave të lidhura me moshën përparojnë ngadalë me kalimin e viteve, por ato mund të zhvillohen shpejt në disa njerëz.

Shkalla e përparimit të kataraktave rritet tek njerëzit me diabet. Menaxhimi adekuat i diabetit, presionit të lartë të gjakut dhe dislipidemisë duket se ndihmon në menaxhimin e përparimit të kataraktit.

Kataraktet janë progresive. Marrja e trajtimit mund të parandalojë përkeqësimin e shikimit. Kataraktet e patrajtuara të pjekura mund të rrjedhin proteina të degjeneruara të thjerrëzave brenda syrit, të gjenerojnë presion të lartë intraokular dhe të nxisin një reaksion të rëndë inflamator.