MENU
klinika

Çfarë është e sigurt për të ngrënë?

Shtatzënia dhe peshku

12.03.2023 - 09:40

Nëse nuk jeni të sigurt nëse është e sigurt të hani ushqim deti gjatë shtatzënisë, nuk jeni vetëm. Ushqimi i shtatzënisë mund të jetë konfuz, veçanërisht kur bëhet fjalë për udhëzimet për ushqimet e detit. Këtu është një ndihmë për të kuptuar faktet.

Cilat janë të mirat dhe të këqijat e ngrënies së prodhimeve të detit gjatë shtatzënisë?
Ushqimi i detit, i cili përfshin peshk dhe butak, mund të jetë një burim i shkëlqyer i proteinave, hekurit dhe zinkut – lëndë ushqyese thelbësore për rritjen dhe zhvillimin e fëmijës. Acidet yndyrore omega-3 në shumë peshq, duke përfshirë acidin docosahexaenoic (DHA), gjithashtu mund të nxisin zhvillimin e trurit të fëmijës.

Por disa lloje ushqimesh deti – veçanërisht peshqit e mëdhenj, grabitqarë si peshkaqeni, peshku shpatë, skumbri mbret– mund të përmbajnë nivele të larta të merkurit. Megjithëse merkuri në ushqimet e detit nuk është një shqetësim për shumicën e të rriturve, zbatohen masa paraprake të veçanta nëse jeni shtatzënë ose planifikoni të mbeteni shtatzënë. Nëse hani rregullisht peshk të pasur me merkur, substanca mund të grumbullohet në gjakun me kalimin e kohës. Shumë merkur në qarkullimin e gjakut mund të dëmtojë trurin dhe sistemin nervor të fëmijës në zhvillim.

Sa ushqim deti rekomandohet?
Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) rekomandon që gratë shtatzëna të hanë të paktën 340 gram të një shumëllojshmërie ushqimesh deti më të ulëta në merkur në javë. Kjo është rreth dy deri në tre porcione.

Çfarë është e sigurt për të ngrënë?
Hani një shumëllojshmëri ushqimesh deti që janë të ulëta në merkur dhe të pasura me acide yndyrore omega-3, të tilla si:
Salmon
Açugat
Sardelet
Troftë e ujërave të ëmbla

A ka udhëzime të tjera për ushqimin e detit gjatë shtatzënisë?
Merrni parasysh këto masa paraprake:
Shmangni peshqit e mëdhenj grabitqarë. Për të reduktuar ekspozimin tuaj ndaj merkurit, mos hani peshkaqen, peshk shpatë etj.

Hiqni dorë nga peshqit dhe butakët e papjekur. Për të shmangur bakteret ose viruset e dëmshme, mos hani peshk dhe butakë të papjekur, duke përfshirë sushi dhe ushqimet e detit të pagatuar në frigorifer.

Gatuani ushqimet e detit siç duhet. Shumica e ushqimeve të detit duhet të gatuhen në një temperaturë të brendshme 63 C.

A ka mënyra të tjera për të marrë acide yndyrore omega-3?
Përveç ushqimeve të detit, burime të tjera të acideve yndyrore omega-3 përfshijnë:

Ushqimet. Farat e lirit – farat e bluara ose vaji – vaji kanola, arrat, farat e lulediellit dhe soja (edamame) janë të gjitha burime të mira të acideve yndyrore omega-3.

Ushqime të fortifikuara. Kosi, qumështi dhe vezët mund të forcohen me acide yndyrore omega-3.
Suplementet. Suplementet zakonisht përmbajnë vaj peshku ose acide yndyrore omega-3 nga burime bimore detare. Shumë vitamina prenatale përmbajnë gjithashtu DHA. Bisedoni me mjekun përpara se të merrni ndonjë suplement.

Mbani në mend se studiuesit nuk kanë përcaktuar ende nëse suplementet mund të nxisin zhvillimin e trurit të fetusit. Ndërsa gratë shtatzëna mund të marrin acide yndyrore omega-3 nga shumë burime, shumica e ekspertëve rekomandojnë të hanë ushqim deti për këtë qëllim.

Megjithëse merkuri mund të dëmtojë trurin e një fëmije në zhvillim, ngrënia e sasive mesatare të ushqimeve të detit që përmbajnë nivele të ulëta të merkurit gjatë shtatzënisë nuk është treguar të shkaktojë probleme. Dhe acidet yndyrore omega-3 në shumë lloje peshqish mund të nxisin zhvillimin e shëndetshëm kognitiv të foshnjës. Për sa kohë që shmangni peshqit e njohur si të pasur me merkur ose të kontaminuar me ndotës, ushqimet e detit mund të jenë pjesë e rregullt e planit tuaj të të ushqyerit të shëndetshëm gjatë shtatzënisë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Mund të prekeni nga Listerioza

Kujdes nga mishi, djathi, ushqimet e detit!


Si të dalloni rastet problematike

4 përgjigje për dhimbjen e papritur të gjurit

Nga shërimi i diarresë tek infeksionet vaginale

Arrat ndihmojnë në shërimin e këtyre sëmundjeve

Flasin mjekët për faktet që duhet t’i dini

A është gjenetike sëmundja e depresionit?