MENU
klinika

Për momentin...

Si po tregtohet Bitcoin me 27,000 dollarë?!

30.03.2023 - 08:15

Pse një bitcoin, pas gjithë fatkeqësive në industrinë e kriptove, tregtohet me rreth 27,000 dollarë? Supozimi juaj është po aq i mirë sa ai i Mark Cuban. Është një përgjigje e arsyeshme. Mes kraterit që digjet që është tregu i kriptove, bitcoin ka bërë disi ndoshta jo një rikthim, por të paktën një qëndrim. Për të gjitha tokenat, monedhat, pirunët, zinxhirët dhe NFT-të, bitcoin mbetet standardi i artë në kriptomonedhë.

Do të doja ta dija arsyen e vërtetë. Sinqerisht nuk e di.

Kolapsi i industrisë së kriptove po vazhdon dhe ka nisur për gati një vit. Humbjet e tregut maten në triliona dollarë. Shumica e titujve të kriptove këto ditë janë ose për një arrestim të profilit të lartë, akuza të reja ose përpjekje të afërta për rregullim. Investimi në startup kripto ka rënë. Vëmendja e botës së teknologjisë, dikur e magjepsur nga startup-et e Web3, ka kaluar në inteligjencën artificiale.

Dhe, sigurisht, bitcoin u rrëzua gjithashtu, pasi arriti një kulm prej rreth 65,500 dollarë në fund të vitit 2021. E megjithatë ai ende po tregtohet shumë, shumë më i lartë se vetëm disa vite më parë. Ai mbetet i paqëndrueshëm, duke u ulur nën 16,000 dollarë në nëntor, por një rritje e kohëve të fundit përkoi me shqetësimet rreth sistemit bankar global dhe pritjet për një fund të rritjes së normave të interesit. Nga mesi i marsit, një bitcoin tregtohej për rreth 27,000 dollarë. Alex Gladstein, shefi i strategjisë së Fondacionit jofitimprurës për të Drejtat e Njeriut, për fuqinë e qëndrueshmërisë së bitcoin, u shpreh:

Unë do të thosha se përligj një tezë. Web3, blockchain, të gjitha këto fjalë kyçe gjatë viteve… dhe megjithatë bitcoin thjesht vazhdon të rritet dhe vazhdon të ndihmojë njerëzit.

Gladstein, i cili ka shkruar dhe folur gjerësisht në mbështetje të bitcoin si një mënyrë për të mbështetur të drejtat e njeriut, flet për përfitimet e bitcoin në të njëjtën mënyrë si lëvizja ‘cypherpunk’ e fillimit të viteve 1990 për kriptografinë, si një mjet për të fuqizuar individët dhe garantojnë lirinë dhe privatësinë e tyre. Është jashtë lëvizjes ‘cypherpunk’ që format e hershme të parave dixhitale, dhe përfundimisht bitcoin, u konceptuan fillimisht.

Kjo përzierje e teknologjisë dhe filozofisë çoi në shfaqjen e maksimalistëve të bitcoin, ndonjëherë të quajtur maxis, të cilët e mbrojnë bitcoin me aq zhurmë sa ndonjëherë krahasohen me një kult. Por është kjo ndjekje që ndihmon në veçimin e bitcoin. Molly White, një inxhiniere softuerësh e cila gjithashtu është shfaqur vitet e fundit si një nga skeptikët më të fuqishëm të botës së kriptove, tha në një intervistë telefonike se ajo ende e konsideron bitcoin një aset spekulativ, por se ai ekziston në një atmosferë disi të rafinuar.

Ka disa gjëra në lidhje me të që janë, mendoj, objektivisht të ndryshme. Ajo ka këtë mistikë rreth saj duke qenë kriptomonedha origjinale. Korniza që unë në përgjithësi vendos rreth saj është: Bitcoin është një monedhë interneti e mirëmbajtur nga një rrjet kompjuterash, e cila është më e përshtatshme për pagesa. që qeveria ose shoqëria do të donin ta ndalonin. Unë e shoh bitcoin-in si atë që qëndron më gjatë, por nuk ka vlerë të qenësishme nëse nuk jeni duke bërë krim,. Dhe nëse doni të luani kumar nëse një numër rritet apo jo, shkoni në Vegas, restorantet janë më të mira.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Teoria konspirative

A e krijoi CIA, Bitcoinin?

Thirrja e FMN: Ka rreziqe të mëdha...

“El Salvadorit të ndalojë përdorimin e Bitcoin”