MENU
klinika

Ekspertët flasin!

Jepini ushqime me kikirikë foshnjave për të ulur rrezikun ndaj alergjisë!

08.04.2023 - 08:35

Produktet e kikirikut si ushqimet e fryra dhe gjalpi i kikirikut duhet t’u jepen fëmijëve nga mosha katër deri në gjashtë muaj për të zvogëluar rrezikun e zhvillimit të alergjisë ndaj kikirikut, thonë ekspertët.

Studimet sugjerojnë se prevalenca e alergjisë ndaj kikirikut tek fëmijët në vendet perëndimore është dyfishuar në një dekadë. Rreth një në 50 fëmijë në Mbretërinë e Bashkuar e kanë këtë gjendje, me rreth 13,000 foshnja që zhvillojnë një alergji ndaj kikirikut çdo vit. Gjendja mund të jetë kërcënuese për jetën dhe të krijojë një shqetësim të vazhdueshëm për prindërit dhe fëmijët që duhet të shmangin ekspozimin.

Tani studiuesit thonë se prevalenca në Mbretërinë e Bashkuar mund të bjerë me 77% nëse të gjitha foshnjat do të njiheshin me produktet e kikirikut midis moshës katër dhe gjashtë muajsh.

“Do të ndalonit çdo vit 10,000 foshnja të zhvillojnë alergji nga kikiriku – [një] numër i madh dhe një mundësi reale për mjekësi parandaluese”, tha Graham Roberts, një profesor në alergjinë pediatrike dhe mjekësinë respiratore në Universitetin e Southampton.

Gideon Lack, një profesor i alergjisë pediatrike në King’s College në Londër, dhe një autor tjetër, tha se ndërsa për shumë vite vendet, përfshirë Britaninë e Madhe kanë mbrojtur që prindërit duhet të shmangin dhënien e produkteve të kikirikut për foshnjat e vogla dhe më pas t’i prezantojnë ato shumë gradualisht, të dhënat tani tregoi rëndësinë e prezantimit të hershëm.

Në fakt, këshillat e mëparshme mund të kenë kontribuar në shpërthimin e alergjisë ndaj kikirikut së bashku me faktorë të tjerë si rritja e ekzemës tek fëmijët dhe ekspozimi më i madh ndaj kikirikëve në mjedisin e tyre përmes rritjes së konsumit nga të tjerët, thonë studiuesit.

“Ne besojmë se alergjia ndaj kikirikut zhvillohet nga ekspozimi ndaj produkteve të kikirikut në shtëpi përmes lëkurës,” tha Lack, duke vënë në dukje se fëmijët me ekzemë ishin në rrezik të shtuar të alergjisë ndaj kikirikut dhe se rreziku ishte më i lartë sa më e rëndë të ishte ekzema e tyre.

Megjithatë, ekipi tha se futja e hershme e produkteve të kikirikut nuk duhet të kufizohet tek fëmijët me sëmundje të lëkurës, pasi alergjia ndaj kikirikut mund të zhvillohet edhe tek fëmijët pa ekzemë.

Hulumtimi, i botuar në Gazetën e Alergjisë dhe Imunologjisë Klinike, bazohet në analizën e dy studimeve të mëdha, provën e të mësuarit herët rreth alergjisë ndaj kikirikut dhe provës Inquiring About Tolerance (Eat). Ndërsa të dyja kanë treguar më parë përfitimet e futjes së hershme të produkteve të kikirikut tek foshnjat, pyetjet mbetën duke përfshirë moshën optimale për futjen e ushqimeve të tilla.

Ekipi thotë se analizat e tyre tregojnë se alergjia ndaj kikirikut zhvillohet kryesisht në moshën 6-12 muajshe.

Për më tepër, ndikimi i prezantimit të hershëm në parandalimin e alergjisë së kikirikut zvogëlohet me rritjen e moshës së prezantimit të parë – një efekt veçanërisht i theksuar tek foshnjat me ekzemë të rëndë dhe tek fëmijët e pakicave etnike.

Studiuesit thonë se fëmijët me ekzemë duhet të prezantohen me produktet e kikirikut që nga mosha katër muajshe dhe se nëse foshnjave të tjera u jepen produkte kikiriku nga mosha gjashtë muajsh – një vonesë duke pranuar sfidat e futjes së ushqimeve – mund të ketë një reduktim të përgjithshëm prej 77%. Alergjia ndaj kikirikut tek fëmijët.

Mary Feeney, një dietologe e kërkimeve klinike në King’s College në Londër dhe një autor tjetër, tha se këshillat e qeverisë që thonë se produktet e kikirikut mund t’u prezantohen foshnjave nga rreth gjashtë muaj duhet të rishikohen në dritën e studimeve të fundit.

Ajo tha se ushqyerja me gji duhet të vazhdojë së bashku me futjen e ushqimeve të ngurta, por se prindërit duhet të synojnë t’u japin foshnjave ekuivalentin e një luge çaji të mbushur me gjalpë kikiriku tri herë në javë. Ushqime të tilla si pudrat e kikirikut mund të grimcohen në një qull për një strukturë të lëmuar për foshnjat, por arra të plota ose të copëtuara nuk duhen dhënë për shkak të rrezikut të mbytjes.

Lack tha se në Izrael, ku gjalpi i kikirikut është një meze e lehtë popullore për foshnjat, prevalenca e alergjisë ndaj kikirikut te fëmijët ishte rreth një e 10-ta e asaj që shihet në MB.

Por ai tha se kishte pengesa për arritjen e prezantimit të hershëm të produkteve të kikirikut në MB. “Një pjesë e saj është kultura, një pjesë e saj është frika, një pjesë e saj është besimi dikotomik se një fëmijë ose ushqehet ekskluzivisht me gji ose ha ushqime të ngurta, ndërsa të dyja mund të bashkëjetojnë,” tha ai.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN