MENU
klinika

Ja përfitimet

Konsumoni një thelpi hudhër të papërpunuar në ditë!

25.04.2023 - 12:06

Hudhra ka aftësitë shëruese dhe avantazhet shëndetësore të mrekullueshme. Për më tepër, hudhra ofron një sërë elementësh që janë jetikë për shëndetin e përgjithshëm. Për shkak të përfitimeve ushqyese të hudhrës dhe kimikateve që ajo përmban, ekstraktet e hudhrës mund të ofrojnë një gamë të gjerë përfitimesh të mundshme shëndetësore. Përparësitë shëndetësore të hudhrës shtrihen në densitetin e kockave, qetësimin e inflamacionit dhe infeksionit, shëndetin e lëkurës, parandalimin e kancerit dhe zona të tjera.

Ekspertët rendisin përfitime të panumërta nëse konsumoni të paktën një thelpi në ditë. Por megjithatë edhe ajo e ka një limit, për të pasur në këtë mënyrë përfitimet e pritshme për shëndetin tonë. Sipas ekspertëve, një thelpi hudhër e papërpunuar duhet të hahet çdo ditë për të arritur dozën terapeutike prej 900 mg. Në të njëjtën kohë, thelpia e hudhrës duhet të copëtohet ose të shtypet që të sekretohet alicina.

Nëse hudhra ekspozohet ndaj nxehtësisë, formimi i alicinës ndalon. Për të përfituar nga formimi maksimal i alicinës, duhet të prisni dhjetë minuta pasi të keni grirë hudhrën. Sipas një studimi të vitit 2018, hudhra e zier përmban 16% më pak alicinë se hudhra e papërpunuar dhe 30% më pak alicinë në hudhrën e pjekur.

Është një substancë efektive që ndihmon në mbrojtjen e trupit nga infeksionet, falë veçorisë së saj antimikrobike, për mbrojtjen e shëndetit kardiovaskular për shkak të presionit të gjakut dhe uljes së efektit të kolesterolit të keq, për mbrojtjen nga formimi i kancerit, për mbrojtjen e trurit nga stresi oksidativ.

Hudhra është një përbërës i zakonshëm në kuzhinë. Aq shumë receta nga kuzhinat e gjithë botës fillojnë me fërgimin e hudhrës në vaj, por mjafton vetëm aroma dhe ushqimi të marrë një shije tjetër. Me fillimin e ditëve të ftohta fillon edhe sezoni i hudhrës.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Aktorja e 'James Bond' e infektuar me Koronavirus

“Ha hudhra dhe pi ujë me limon”!

receta e gjyshes që po lë edhe mjekët gojëhapur

4 arsyet pse duhet të pini qumësht me hudhra