MENU
klinika

Prisni deri në 39 javë, nëse mundeni!

Lëreni fëmijën të caktojë datën e lindjes!

03.05.2023 - 16:20

Ne priremi të mendojmë për shtatzëninë si të qëndrueshme për 9 muaj.

Por idealisht duhet të zgjasë gati 10 muaj. Studimet tregojnë se foshnjat lindin më të shëndetshme nëse kanë të paktën 39 javë që të rriten në mitër.

Në vitet e fundit, ka pasur një prirje drejt lindjeve të hershme, pasi që shumë gra zgjedhin datën që do të lindin. Kjo njihet si një lindje me zgjedhje. Studimet sugjerojnë se numri i lindjeve zgjedhore u rrit në mënyrë dramatike nga 1990 deri në mesin e viteve 2000.

Nëse ka një arsye të veçantë mjekësore për të lindur më herët, atëherë është mirë të mos prisni. Por në qoftë se nëna dhe foshnja janë të shëndetshme, nuk ka asnjë përfitim për të lindur fëmijën herët.

shtatzani epapritur-knica.al

Në fakt, lindja e hershëshme mund të krijojë probleme të qëndrueshme shëndetësore. Edhe gratë me moshë të avancuar, më të vjetër se 35 vjeç, duhet të presin deri në 39 javë nëse nuk ka arsye mjekësore për të lindur më herët.

Ne kemi arritur në pikën ku njerëzit mendojnë se mund të zgjedhin kohën e lindjes së tyre ,por në realitet, ai fëmijë, në 4 javët e fundit të shtatëzanisë, po bën një sasi të madhe zhvillimi.

Ato javët e fundit mund të bëjnë një ndryshim të madh. Në 39-40 javë të shtatzënisë, truri i një foshnje peshon një të tretën më shumë se në 35 javë. Mushkëritë dhe mëlçia vazhdojnë të zhvillohen deri në 39 javë. Dhe ato javët e fundit lejojnë kohë që shtresat e yndyrës të rriten nën lëkurën e foshnjës, gjë që ndihmon në mbajtjen e foshnjës të ngrohtë pas lindjes.

Studimet kanë zbuluar një rrezik më të madh të komplikimeve të rënda mjekësore – siç janë infeksionet e rrezikshme të gjakut dhe problemet e frymëmarrjes dhe të ushqyerit – tek foshnjat e lindura para 39 javëve të shtatzënisë. Ndërsa ka rreziqe për çdo shtatzëni, rreziqet për foshnjën janë më të larta nëse të gjitha organet nuk janë plotësisht të zhvilluara.

Një studim mbajti nën vëzhgim më shumë se 13,000 gra që zgjodhën ditën dhe bënë lindje cesariane (seksion C) në 37 javë ose më vonë. Foshnjet e lindura 37 javëshe kishin dy herë më shumë gjasa se sa ata që lindën në 39 javë për të pasur komplikime – siç janë vështirësitë në frymëmarrje, problemet e zemrës dhe konfiskimet – që zakonisht kërkojnë kohë në njësinë e kujdesit intensiv neonatale.

Nënat që zgjedhin të lindin herët, gjithashtu mund të përballen me sfidat e tyre shëndetësore. Ato kanë një shans më të madh të depresionit pas lindjes, kontraktime më të forta dhe më të shpeshta gjatë lindjes; dhe një shans më të madh për të pasur nevojë për një seksion C. Gratë që kanë një seksion C kanë një rrezik më të madh të infeksionit dhe një kohë më të gjatë shërimi sesa gratë që kanë pasur lindje vaginale.

Trupi i një gruaje përjeton kontraktime kur foshnja është e gatshme të vijë në botë. Duke e lënë fëmijën të lindë në afat, ju po përmirësoni shëndetin e përjetshëm të atij fëmije.