MENU
klinika

Nga shkaqet tek trajtimi, ja ç'duhet të dini

Çfarë është migrena okulare?

21.09.2023 - 12:50

“Migrena okulare” është një term që përdoret për të mbuluar disa nëntipe të migrenës që shkaktojnë shqetësime vizuale. Ato mund të zhvillohen me ose pa dhimbjen shoqëruese të një sulmi klasik të migrenës.

Gjatë një episodi të migrenës okulare, mund të shihni drita të ndezura ose vezulluese, vija zigzage ose yje. Mund të shkaktojë gjithashtu pika të zeza në fushën e shikimit.

Një sulm i migrenës okulare mund të ndërhyjë në aftësinë për të kryer detyra si leximi, shkrimi ose ngarje makine. Simptomat janë të përkohshme dhe migrena okulare zakonisht nuk konsiderohet një gjendje serioze.

Çfarë e shkakton migrenën okulare?

Shkaqet e sakta të migrenës okulare nuk dihen. Megjithatë, një teori është se një ngushtim i arterieve shkakton një mungesë të përkohshme të rrjedhjes së gjakut në sy dhe shkakton simptoma.

Gjenetika

Ka një lidhje gjenetike me migrenën. Në fakt, gjenetika mund të përbëjë deri në 60% të shanseve të një personi për të pasur këtë gjendje.

Hulumtimet sugjerojnë se një histori familjare e migrenës ose migrenës okulare rrit shanset për t’i pasur ato. Megjithatë, studimet nuk kanë vlerësuar një model të qartë të trashëgimisë për migrenën okulare.

Nivelet e hormoneve

Mund të ketë gjithashtu një lidhje midis niveleve të estrogjenit dhe migrenës. Sidoqoftë, natyra e saktë e kësaj marrëdhënieje nuk është e qartë.

Studimet kanë sugjeruar se rënia e përqendrimit të estrogjenit është shkaku më i mundshëm hormonal i migrenës.

Estrogjeni është një hormon që kontrollon kimikatet në tru që lidhen me dhimbjen. Tek gratë, hormonet luhaten për shkak të ciklit menstrual, shtatzënisë dhe menopauzës. Kontraceptivët oralë dhe terapitë zëvendësuese të hormoneve mund të ndikojnë gjithashtu në nivelet e estrogjenit.

Këto luhatje mund të luajnë një rol në zhvillimin e simptomave të migrenës.

Shkaqet

Shumë njerëz janë në gjendje të identifikojnë shkaktarët individualë të migrenës së tyre. Njohja e këtyre mund të jetë veçanërisht e dobishme në parandalimin e migrenës.

Shkaktarët ndryshojnë nga personi në person dhe mund të përfshijnë:

dritat e ndritshme

tinguj me zë të lartë

aroma të fuqishme

stresi, ankthi, relaksimi

ndryshimi i motit

disa pije alkoolike, veçanërisht verën e kuqe

shumë kafeinë ose varësi nga kafeina

ushqime që përmbajnë nitrate

ushqime që përmbajnë glutamat monosodium, të njohur edhe si MSG (ushqime të shpejta, erëza, lëngje mishi)

ushqime që përmbajnë tiraminë (djathëra të vjetër, salsiçe të forta, peshk i tymosur, produkte soje, fasule)

ëmbëlsues artificialë

Mund të përpiqeni të identifikoni shkaktarët tuaj të migrenës duke mbajtur një ditar të dhimbjes së kokës. Ditari duhet të përfshijë shënime mbi dietën, stërvitjen, zakonet e gjumit dhe menstruacionet.

Migrena dhe dhimbjet e kokës

Disa njerëz përdorin termat migrenë dhe dhimbje koke në mënyrë të ndërsjellë, por kjo është e pasaktë. Ka dallime të dukshme midis dhimbjeve të kokës dhe sulmeve të migrenës. Migrena është një çrregullim neurologjik ndërsa dhimbja e kokës përshkruan simptomat e dhimbjes së kokës.

Për shembull, dhimbja nga një dhimbje koke tensioni – forma më e zakonshme e dhimbjes së kokës – do të jetë e lehtë deri në mesatare. Dhimbjet e kokës nga tensioni priren të jenë shpërqendruese, por jo dobësuese.

Dhimbjet e kokës grupore, të cilat mund të shfaqen me cikle, mund të jenë më të dhimbshme dhe mund të rezultojnë në shqetësime vizuale, të ngjashme me migrenën. Megjithatë, kjo zakonisht nuk do të jetë ende aq e rëndë, e vazhdueshme ose dobësuese sa simptomat e migrenës.

Trajtimi dhe përballimi i migrenës

Migrena mund të jetë dobësuese dhe të ndikojë në cilësinë e jetës tuaj. Nëse po përjetoni pika të zeza ose shqetësime të shikimit, për shembull, duhet të prisni derisa të kalojnë përpara se të vozitni makinën.

Një sulm i migrenës okulare zakonisht do të largohet me kalimin e kohës. Duhet të pushoni dhe të shmangni shkaktarët si dritat e ndezura derisa të largohen shqetësimet e shikimit.

Ekzistojnë si trajtime pa recetë, ashtu edhe medikamente me recetë që mund t’i përdorni për të trajtuar episodet e përsëritura të migrenës. Barnat pa recetë si ibuprofeni mund të ndihmojnë gjithashtu në uljen e simptomave.