MENU
klinika

Shpesh nuk jep asnjë simptomë...

Çfarë është skolioza torakolumbare?

22.09.2023 - 17:58

Skolioza është mjaft e zakonshme. Megjithatë, meqenëse skolioza e lehtë mund të jetë asimptomatike dhe më pas të mos diagnostikohet, ky numër mund të jetë më i lartë.

Skolioza torakolumbare është një nga format më të zakonshme. Një studim i mëparshëm i publikuar në 2013, raportoi se skolioza torakolumbare ose lumbare përbën 40% të rasteve të adoleshentëve, me djemtë më të prirur të përjetojnë këtë lloj lakimi.

Si shfaqet zakonisht skolioza torakolumbare?

Skolioza mund të prekë cilindo nga tre pjesët kryesore të shtyllës kurrizore. Njihet si skolioza torakolumbare kur prek zonën e gjoksit dhe mesit të shpinës (shpina torakale) dhe pjesën e sipërme të pjesës së poshtme të shpinës (shpinën lumbale).

Njerëzit me skoliozë torakolumbare mund të përjetojnë dhimbje, qoftë për shkak të lakimit të shtyllës kurrizore, ngjeshjes së nervave në zonë, ose të dyjave. Ju gjithashtu mund të përjetoni dhimbje të lidhura me lodhjen muskulare sepse muskujt në njërën anë po punojnë më shumë për të ruajtur ekuilibrin.

Shpesh ka edhe një fryrje në shpinë, rreth zonës ku mund të ndjeni dhimbje dhe asimetri. Ju gjithashtu mund të keni një bel ose kafaz të pabarabartë, shpatulla të pabarabarta, vini re se një teh i shpatullave është më i dukshëm se tjetri ose se trupi anon në njërën anë.

Disa njerëz me skoliozë torakolumbare gjithashtu mund të përjetojnë humbje të gjatësisë. Ju gjithashtu mund të vëreni gulçim. Presioni në bark gjithashtu mund të bëjë që stomaku të ndihet i ngopur edhe nëse nuk keni ngrënë asgjë.

Megjithatë, jo të gjithë me skoliozë përjetojnë dhimbje ose simptoma të tjera – mund të jetë edhe asimptomatike.

Çfarë e shkakton saktësisht skoliozën dhe kush është më i rrezikuar?

Skolioza është më e zakonshme tek fëmijët e vegjël dhe adoleshentët. Ju keni më shumë gjasa të zhvilloni skoliozë nëse keni një prind ose motër, vëlla me këtë gjendje.

Por mund të zhvillohet në moshën madhore, ndonjëherë si rezultat i osteoporozës ose ndryshimeve degjenerative në shtyllën kurrizore.

Ekzistojnë tre lloje kryesore të skoliozës: idiopatike, kongjenitale dhe neuromuskulare.

Idiopatike – që do të thotë se shkaku themelor është i panjohur – skolioza është lloji më i zakonshëm, që përbën 80% të rasteve. Zakonisht zhvillohet pas moshës 10 vjeç dhe është më e zakonshme tek vajzat.

Skolioza kongjenitale ndodh kur brinjët ose shtylla kurrizore nuk formohen siç duhet gjatë zhvillimit të fetusit, me lakimin e shtyllës kurrizore të pranishme që nga lindja.

Skolioza neuromuskulare ndodh kur lakimi është rezultat i një gjendjeje neurologjike ose muskulare. Këto mund të përfshijnë paralizën cerebrale, distrofinë muskulare ose spina bifida.

Ndonjëherë, një dëmtim i shtyllës kurrizore ose një tumor mund të shkaktojë skoliozë, por kjo është e rrallë.

Si trajtohet skolioza torakolumbare?

Disa trajtime të ndryshme për skoliozën torakolumbare mund të ndihmojnë. Trajtimi që është më i miri për ju mund të varet nga mosha, vendndodhja e kurbës, shkalla e kurbës dhe gjasat që kurba të përparojë.

Nëse kurba është midis 10-25 gradë, mjeku mund të vendosë se është më mirë të monitorohet skolioza për momentin. Ata mund të rekomandojnë një mbajtëse nëse kurba është midis 25-40 gradë.

Në secilin rast, klinicisti ka të ngjarë të rekomandojë terapi fizike. Ju mund të jeni në gjendje të merrni injeksione për të ndihmuar në menaxhimin e dhimbjes.

Mjekët zakonisht rekomandojnë kirurgji nëse kurba është më shumë se 40 gradë ose nëse simptomat janë të rënda. Për shembull, njerëzit që kanë vështirësi në frymëmarrje ose që qëndrojnë në këmbë për aktivitetet e përditshme mund të përfitojnë.

Kirurgjia më e zakonshme është bashkimi i shtyllës kurrizore, i cili përfshin bashkimin e rruazave të shumta me një transplant kockor për t’i bërë ato një njësi të vetme. Ekipi mjekësor mund t’i marrë kockat nga trupi juaj ose një dhurues përmes një banke kockash.

Ju do të keni shufra në shpinë për të ndihmuar në mbështetjen e shtyllës kurrizore dhe për ta mbajtur atë drejt ndërsa kockat bashkohen së bashku. Kjo mund të ndihmojë në parandalimin e lakimit të shtyllës kurrizore përsëri.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ja ç'duhet të bëni në kështu rastesh

A ndikon skolioza tek frymëmarrja?

Shkaqet e deformimit të rrezikshëm

Ç’ është skolioza dhe si trajtohet?

Melisa ndan me ne historinë e saj

“Ndihem dhe dukem si një person krejt i ri!”