MENU
klinika

Opsioni i trajtimit

Cilat janë shkaqet e zakonshme të ngjirjes së zërit?

01.10.2023 - 13:15

Ngjirja e zërit, një ndryshim jonormal në zërin tuaj, është një gjendje e zakonshme që përjetohet shpesh në lidhje me një fyt të thatë ose të gërvishtur.

Nëse zëri është i ngjirur, mund të keni një cilësi të zhurmshme ose të dobët në zë që ju pengon të bëni tinguj të qetë vokal.

Kjo simptomë zakonisht rrjedh nga një problem me kordat vokale dhe mund të përfshijë një laring të përflakur (kuti zanore). Ky njihet si laringit.

Nëse keni ngjirurit e zërit të vazhdueshëm që zgjat më shumë se 10 ditë, kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor, pasi mund të keni një gjendje të rëndë mjekësore themelore.

Shkaqet e zakonshme të ngjirjes së zërit
Ngjirja e zërit zakonisht shkaktohet nga një infeksion viral në traktin e sipërm respirator. Faktorë të tjerë të zakonshëm që mund të shkaktojnë, kontribuojnë ose përkeqësojnë gjendjen tuaj përfshijnë:

refluksi i acidit të stomakut
pirja e duhanit
pirja e pijeve me kafeinë dhe alkoolike
ulërima, këndimi i zgjatur ose përdorimi i tepërt i kordave vokale
alergjitë
thithja e substancave toksike
kollitja e tepërt

Disa shkaqe më pak të zakonshme të ngjirjes së zërit përfshijnë:

polipe (rritje anormale) në kordat vokale
kanceri i fytit, tiroides ose i mushkërive
dëmtimi i fytit, si për shembull nga futja e një tubi të frymëmarrjes
adoleshenca mashkullore (kur zëri thellohet)
funksionimin e dobët të gjëndrës tiroide
aneurizmat e aortës torakale (ënjtje e një pjese të aortës, arteria më e madhe jashtë zemrës)
gjendje nervore ose muskulore që dobësojnë funksionin e kutisë së zërit

Opsioni i trajtimit për ngjirurit e zërit
Ndiqni disa rutina të vetë-kujdesit për të ndihmuar në zbutjen e ngjirjes së zërit:

Pushoni zërin për disa ditë. Shmangni të folurit dhe të bërtiturit. Mos pëshpërisni, pasi kjo në fakt i tendos edhe më shumë kordat vokale.
Pini shumë lëngje hidratuese. Lëngjet mund të lehtësojnë disa nga simptomat tuaja dhe të njomin fytin.
Shmangni kafeinën dhe alkoolin. Ato mund t’ju thajnë fytin dhe të përkeqësojnë ngjirjen e zërit.
Përdorni një lagështues për të shtuar lagështi në ajër. Mund të ndihmojë në hapjen e rrugëve të frymëmarrjes dhe lehtësimin e frymëmarrjes.
Bëni një dush të nxehtë. Avulli nga dushi do të ndihmojë në hapjen e rrugëve të frymëmarrjes dhe do të sigurojë lagështi.
Ndaloni ose kufizoni pirjen e duhanit. Tymi thahet dhe irriton fytin.
Lagni fytin duke thithur tableta ose çamçakëz. Kjo stimulon pështymë dhe mund të ndihmojë në qetësimin e fytit.
Eliminoni alergenet nga mjedisi. Alergjitë shpesh mund të përkeqësohen ose të shkaktojnë të ngjirurit e zërit.
Mos përdorni dekongestantë për ngjirurit e zërit. Ato mund të irritojnë dhe thajnë më tej fytin.

Flisni me mjekun nëse këto ilaçe shtëpiake nuk e pakësojnë kohëzgjatjen e ngjirjes së zërit. Mjeku do të jetë në gjendje të ndihmojë në përcaktimin e shkakut të simptomave dhe trajtimin e duhur.

Nëse keni ngjirje të zërit të vazhdueshme dhe kronik, shkaku mund të jetë një gjendje serioze themelore mjekësore. Ndërhyrja e hershme shpesh mund të përmirësojë këndvështrimin.

Identifikimi dhe trajtimi i shkakut të ngjirjes së vazhdueshme të zërit mund të parandalojë përkeqësimin e gjendjes suaj dhe të kufizojë çdo dëmtim të kordave vokale ose fytit.