MENU
klinika

Ja kur duhet të shqetësoheni

Mungesa e të vjellave gjatë shtatzënisë është shenjë aborti?

28.11.2023 - 16:23

A është mungesa e të vjellave të mëngjesit një shenjë e abortit?

Sëmundjet e mëngjesit gjatë shtatzënisë janë shumë të zakonshme, por jo çdo grua shtatzënë e përjeton. Ndërsa shumica e grave kanë të përziera dhe madje të vjella gjatë shtatzënisë (dhe jo domosdoshmërisht e kufizuar në orët e mëngjesit), rreth 15% e tyre nuk i kanë ato dhe ende kanë shtatzëni të shëndetshme dhe të pakomplikuara.Pra, mungesa e të vjellave gjatë shtatzënisë do të thotë se jeni me fat.

Megjithatë, disa kërkime kanë gjetur se gratë shtatzëna që përjetojnë të vjella në mëngjes kanë një rrezik statistikisht më të ulët të abortit, por shumica e tyre në të dy grupet do të kenë shtatzëni të shëndetshme. Një studim tjetër zbuloi se te gratë që kishin përjetuar një abort të mëparshëm, simptomat e të vjellat e mëngjesit u shoqëruan me zvogëlimin e rrezikut për humbjen e shtatzënisë në shtatzënitë e mëvonshme.

Megjithatë, kjo nuk do të thotë se është shkak për shqetësim nëse nuk keni të vjella në mëngjes, veçanërisht nëse nuk ka shenja që diçka nuk shkon. Ja çfarë duhet të dini për sëmundjen e mëngjesit, shtatzëninë dhe rrezikun e abortit, si dhe kur duhet të flisni me mjekun për simptomat tuaja.

Sa të zakonshme janë të vjellat e mëngjesit?

Deri në 80% e grave përjetojnë nauze (me ose pa të vjella) në një moment të shtatzënisë. Kjo do të thotë se deri në 20% nuk kanë të vjella në mëngjes dhe shumë nga këto vazhdojnë të kenë një shtatzëni të shëndetshme dhe të pakomplikuar. .

Nga ato që përjetojnë simptoma të të vjellave në mëngjes, shumica raportojnë se simptomat kalojnë në javën e 22-të të shtatzënisë. Megjithatë, rreth 10% e grave shtatzëna kanë të vjella në mëngjes që zgjasin deri sa të lindin.

*Hyperemesis Gravidarum

Sëmundja e rëndë e mëngjesit njihet si hiperemesis gravidarum. Ndodh vetëm në rreth 3% të shtatzënive, por mund të jetë serioze. Nuk ka asnjë arsye të vetme pse disa gra e kanë këtë gjendje dhe të tjerët jo, por gjenetika mendohet se luan një rol në rrezikun e një individi.

Një grua me hiperemesis gravidarum përjeton të vjella të rënda në baza ditore, gjë që çon në dehidrim dhe humbje peshe. Ndërsa pak humbje peshe gjatë tremujorit të parë mund të jetë normale, humbja e 5% të peshës trupore ose më shumë nuk është.

*Mungesa e të vjellave të mëngjesit

Rreth një e treta e grave shtatzëna nuk raportojnë asnjë simptomë të lidhur me të vjellat e mëngjesit. Luhatjet në simptomat e shtatzënisë janë normale dhe mund të ketë një variacion të gjerë midis shtatzënave. Ndonëse mund të jetë e vështirë të mos shqetësoheni dhe dëshironi t’i kushtoni vëmendje mënyrës se si ndiheni, përpiquni të mos i mbianalizoni simptomat e shtatzënisë.

Shkaqet

Disa faktorë besohet se kontribuojnë në sëmundjen e mëngjesit, duke përfshirë ndryshimet hormonale të shtatzënisë dhe gjenetikën.

Përderisa shumë shtatzëna kanë të vjella në mëngjes, ka edhe persona që nuk përjetojnë të përziera dhe kanë shtatzëni krejtësisht të shëndetshme.

Shkaqet e mundshme të simptomave të sëmundjes së mëngjesit që kanë qenë më të studiuarit janë faktorë biologjikë si nivelet e hormoneve specifike të shtatzënisë (beta hCG, estrogjeni dhe progesteroni) dhe ndikimet gjenetike.

Gjatë tremujorit të parë të shtatzënisë (kur simptomat e sëmundjes në mëngjes priren të jenë më të këqija), ndodhin disa ndërrime të mëdha hormonale. Gratë shtatzëna që kanë nivele më të larta të hCG (të tilla si ato që mbajnë të fetuse të shumëfishtë ose një fetus femër) shpesh kanë simptoma më të këqija të sëmundjes në mëngjes.

Për shembull, një studim në Japoni në vitin 2018 zbuloi se gratë shtatzëna që mbanin një fetus femër kishin sëmundje më të rënda në mëngjes sesa ato që mbanin një fetus mashkull. Megjithatë, lidhja nuk është përfundimtare dhe disa studime të tjera nuk kanë gjetur asnjë lidhje midis ashpërsisë dhe kohëzgjatjes së simptomave të sëmundjes në mëngjes dhe niveleve të hormoneve.

Gjenetika juaj ka të ngjarë gjithashtu të luajë një rol nëse do të përjetoni të vjella në mëngjes. Hulumtimet kanë treguar se tendenca për të përziera dhe të vjella gjatë shtatzënisë duket se shfaqet në familje.

Shumicën e kohës, të vjellat e mëngjesit janë të pakëndshme, por jo serioze dhe përmirësohen me kalimin e kohës (veçanërisht me ndryshimet dietike dhe mjetet juridike).

Megjithatë, nëse zhvilloni sëmundje të rënda në mëngjes (hyperemesis gravidarum), është e rëndësishme që të flisni me mjekun. Ju mund të keni nevojë për më shumë trajtim, të tilla si ilaçe me recetë, për të menaxhuar simptomat dhe për të parandaluar humbjen e peshës.