MENU
klinika

Pasojat

A mund të bëjnë anestezi njerëzit me sëmundje të mushkërive ?

11.12.2023 - 19:16

Çrregullimi kronik obstruktiv pulmonar (COPD) është një gjendje që prek shumë njerëz. Për shkak se COPD ndikon në shëndetin e mushkërive dhe operacioni streson mushkëritë dhe trupin, është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për rreziqet e mundshme nëse keni nevojë të bëni operacion.

Nëse keni COPD dhe keni nevojë për kirurgji, ka shumë hapa që mund të ndërmerrni për t’ju ndihmuar të keni një operacion dhe shërim të qetë.

Anestezia është një qasje për të ofruar ndërhyrje mjekësore që ndihmojnë në reduktimin e dhimbjes së një personi gjatë operacionit, testimit diagnostik ose procedurave të tjera.

Qasje të ndryshme ndaj anestezisë përfshijnë:

Anestezia e përgjithshme: Një formë kryesore e anestezisë, anestezi e përgjithshme përfshin administrimin e medikamenteve që ju bëjnë të pavetëdijshëm për operacionin që po ndodh.

Anestezia rajonale: Anestezia rajonale përfshin injektimin e medikamenteve mpirëse në një zonë që do të prekë një zonë më të madhe të trupit. Shembujt janë një epidural për lindjen e fëmijëve ose një bllok nervor për kirurgjinë e shpatullave ose gjurit.

Anestezia lokale: Anestezia lokale përfshin injektimin e medikamenteve mpirëse në një zonë të vogël të trupit, si një dhëmb, brenda ose rreth syrit për kirurgji për heqjen e kataraktit.

Nëse keni COPD, anestezia rajonale dhe lokale janë një rrezik më i ulët se anestezia e përgjithshme dhe shpesh mund të përdoren në vend të anestezisë së përgjithshme për procedura më të vogla.

Qasja e anestezisë për të cilën vendos ekipi i kujdesit kirurgjik do të varet nga lloji i operacionit që po bëni. Mjeku do t’ju shpjegojë opsionet e disponueshme për llojin e kirurgjisë. Megjithatë, disa lloje kirurgjikale mund të kenë vetëm një mundësi anestezie.

Çfarë është COPD?

COPD është një grup çrregullimesh të mushkërive, duke përfshirë bronkitin kronik dhe emfizemë, që ndikojnë në aftësinë e mushkërive për t’u zbrazur mirë. Rrugët e frymëmarrjes gjithashtu mund të inflamohen. Si rezultat, mushkëritë nuk punojnë aq efektivisht sa dikur. Faktorët e rrezikut për COPD përfshijnë një histori të pirjes së duhanit.

Ndërsa efektet e COPD mund të ndryshojnë në bazë të asaj se sa e rëndë është gjendja dhe çfarë po e shkakton COPD-në, njerëzit me COPD priren të kenë mushkëri që janë më pak elastike dhe nuk zbrazen plotësisht.

A mund të merrni anestezi nëse keni COPD?

Përgjigja nëse mund të merrni anestezi nëse keni COPD varet nga një sërë faktorësh. Kjo perfshin:

Ashpërsia: Nëse keni COPD të rëndë, rreziqet kur i nënshtroheni anestezisë së përgjithshme janë shumë më të larta. Nëse keni COPD më të butë, ka më pak gjasa të përjetoni komplikime.

Qasja e anestezisë: Nëse i nënshtroheni anestezisë nuk do të thotë gjithmonë se keni një tub frymëmarrjeje për procedurën. Teknika të tjera mund të ndikojnë më pak në mushkëritë. Shembujt përfshijnë anestezi spinale ose epidurale ose anestezinë rajonale. Gjatë këtyre procedurave, ju merrni frymë vetë pa ndihmën e një ventilatori.

Qasja kirurgjikale: Disa operacione kërkojnë përdorimin e një tubi të frymëmarrjes për anestezi. Një shembull është transplantimi i bypass-it të arterieve koronare. Për shkak se nuk ka asnjë opsion tjetër për qasje anestezike, mushkëritë duhet të jenë mjaft të shëndetshme për të mbështetur operacionin.

Lloji i operacionit: Disa operacione janë urgjente. Të tjerat janë ato që quhen me zgjedhje, që do të thotë se nuk janë të nevojshme për të shpëtuar jetën, por mund të përmirësojnë cilësinë e jetës tuaj. Kur keni COPD, kirurgu  dhe ofruesit e anestezisë do të marrin parasysh nëse mushkëritë mund ta përballojnë operacionin dhe nëse është një urgjencë.

Kur keni COPD dhe keni nevojë për kirurgji, qëllimi i kirurgut është që ju të keni një rezultat të mirë. Nëse COPD është i rëndë, rezultati nuk është vetëm nëse operacioni shkon mirë. Rezultati ka të bëjë gjithashtu me mënyrën se si reagojnë mushkëritë në mënyrë që të mund të rikuperoheni dhe të rifilloni aktivitetet tuaja të përditshme.

Cilat janë rreziqet e anestezisë nëse keni COPD?

Rreziqet më serioze për njerëzit me COPD pas operacionit përfshijnë:

  • dështimi i frymëmarrjes pas operacionit
  • ventilim mekanik i zgjatur
  • zhvillimin e kushteve të tjera të lidhura
  • vdekjen

Nëse keni COPD, rreziqet për një rezultat të dobët rriten nëse keni një operacion që përfshin zemrën dhe gjoksin.

Rreziqe të tjera të ngritura kur keni COPD dhe jeni duke iu nënshtruar operacionit përfshijnë:

  • arrest kardiak
  • rreziqet e ri-intubimit të hershëm
  • infarkt miokardi (sulm në zemër)
  • pneumonia postoperative
  • insuficienca renale që kërkon dializë

Të kesh COPD dhe të dish që ke nevojë për kirurgji mund të shkaktojë gjithashtu ankth të shtuar para operacionit. Ky ankth ju bën jo vetëm të ndiheni keq mendërisht, por gjithashtu mund të ndikojë në mënyrën se si trupi reagon ndaj operacionit sepse jeni të stresuar.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Pasojat e përhershme të heqjes kirurgjikale

A duhen hequr dhëmbët e pjekurisë?

Biopsia e palcës së kockave

A është e dhimbshme procedura e biopsisë?