MENU
klinika

Si ndikon sëmundja

Leuçemia, shkakton edhe zmadhimin e shpretkës?

11.12.2023 - 19:15

Leuçemia dhe shumë çrregullime të tjera të gjakut mund të shkaktojnë zmadhimin e shpretkës.

Mjekët e ndajnë leuçeminë në katër kategori kryesore:

leuçemia limfocitare kronike (CLL)
leuçemia mieloide kronike (CML)
Leuçemia limfocitare akute (ALL)
Leuçemia akute mieloide (AML)

Të gjitha llojet e leuçemisë mund të çojnë në një shpretkë të zmadhuar, por në përgjithësi ndodh më shpesh në leuçemitë kronike. Leuçemitë kronike zhvillohen ngadalë në krahasim me leuçemitë akute që rriten shpejt.

Çfarë e shkakton zmadhimin e shpretkës në leuçemi?

Tek njerëzit me leuçemi, qelizat kancerogjene të gjakut mund të hyjnë në shpretkë dhe organe të tjera përmes qarkullimit të gjakut ose sistemit limfatik. Këto qeliza anormale të gjakut shumohen jashtë kontrollit dhe mund të shkaktojnë fryrjen e shpretkës.

Një shpretkë e zmadhuar mund të ndodhë te njerëzit me çdo lloj leuçemie, por ka tendencë të jetë një tipar më i spikatur i leuçemive kronike.

Leuçemia kronike mieloide (CML)

Një shpretkë e zmadhuar është gjetja më e zakonshme gjatë një ekzaminimi fizik fillestar te njerëzit me CML. Është parë në më shumë se gjysmën e pacientëve. Zgjerimi masiv është një tipar i spikatur.

Zgjerimi i shpretkës mund të jetë simptoma e vetme në kohën e diagnozës.

Leuçemia limfocitare kronike (CLL)

Një shpretkë e zmadhuar mund të jetë një tipar i spikatur te njerëzit me CLL, por zmadhimi zakonisht nuk është aq i madh sa me CML. Shpretka, mëlçia dhe nyjet limfatike mund të fryhen me shpejtësi në fazat e fundit të sëmundjes.

Leuçemitë e fëmijërisë

Në leuçemitë e fëmijërisë, format më të zakonshme të leuçemisë të lidhura me një shpretkë të zmadhuar në diagnozë janë:

leuçemitë akute

CML

leuçemia mielomonocitare juvenile

Cilat janë simptomat e një shpretkë të zmadhuar?

Një shpretkë e zmadhuar mund të mos shkaktojë asnjë simptomë. Ndodh në rreth gjysmën e pacientëve me CML, por rreth 40% deri në 50% e njerëzve nuk kanë simptoma në diagnozë.

Kur simptomat janë të pranishme, një shpretkë e zmadhuar mund të shkaktojë:

dhimbje në pjesën e sipërme të majtë të barkut

ënjtje në bark

ngopje pasi keni ngrënë një sasi të vogël

Mjeku mund të jetë në gjendje të ndjejë shpretkën të zgjeruar përmes lëkurës.

Është e rëndësishme të shkoni tek mjeku nëse keni simptoma që mund të tregojnë një shpretkë të zgjeruar. Një shpretkë e zmadhuar mund të jetë shenja e parë e leuçemisë ose një gjendje tjetër që kërkon kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Është e rëndësishme të kërkoni kujdes urgjent nëse keni dhimbje të forta ose nëse dhimbja përkeqësohet kur merrni frymë.

Si trajtohet një shpretkë e zmadhuar në leuçemi?

Trajtimi për një shpretkë të zmadhuar fillon duke synuar leuçeminë themelore. Trajtimi shpesh përfshin disa kombinime të:

kimioterapisë
terapi me rrezatim
imunoterapia
transplantet e palcës së eshtrave
terapitë e synuara

Nëse një shpretkë e zmadhuar po shkakton simptoma, mjeku mund të rekomandojë trajtime shtesë.

Ata mund të rekomandojnë një dozë të ulët rrezatimi për të synuar qelizat e leuçemisë në shpretkë dhe për të lehtësuar simptomat si vështirësitë në të ngrënë dhe dhimbjen.