MENU
klinika

Analiza nga "The Economist"

Ekonomia botërore mësoi ‘ta dojë’ kaosin!

12.02.2024 - 13:06

Bankat qendrore kanë nisur një politikë monetare shtrënguese për të shtypur inflacionin. Shqetësimet për sistemin financiar, nga tregjet e bonove te pronat komerciale e deri te shëndeti i bankave, janë gjithmonë të pranishme. Rreth 4 miliardë njerëz do të shkojnë në qendrat e votimit këtë vit, me pasoja të paparashikueshme. Më shqetësuesja nga të gjitha, bota është në zjarr, me konflikte nga Ukraina në Izrael deri në Detin e Kuq. Luftërat e tjera, jo më pak në Tajvan, nuk ndihen të largëta. Nuk është çudi që analistët flasin për “polikrizë”, “peizazhe ferri” dhe një “çrregullim të botës së re”.

E megjithatë, të paktën për momentin, ekonomia botërore po qesh përballë këtyre frikës. Në fillim të vitit 2023, pothuajse të gjithë ekonomistët menduan se atë vit do të pritej një recesion global. Në vend të kësaj, PBB-ja globale u rrit me rreth 3%. Shenjat e hershme sugjerojnë se progresi po vazhdon me të njëjtin ritëm këtë vit. Të dhënat nga Goldman Sachs, një bankë, tregojnë se aktiviteti ekonomik global është po aq i gjallë sa ishte në vitin 2019. Një matje e PBB-së javore e prodhuar nga OECD, një klub i vendeve kryesisht të pasura, gjen rezultate të ngjashme. Një masë e aktivitetit global të prodhuar nga anketat e menaxherëve të blerjeve (të ashtuquajturat të dhëna pmi) tregon për një rritje të fortë në të gjithë botën.

Tregjet e punës janë edhe më të forta. Shkalla e papunësisë në të gjithë OECD mbetet lehtësisht nën 5%. Pjesa e njerëzve në moshë pune në të vërtetë në një punë, një masë më e mirë e fuqisë së tregut të punës, është në nivelin më të lartë të të gjitha kohërave. Tregjet e shëndetshme të punës po nxisin financat e familjes, të cilat janë goditur nga inflacioni. Të ardhurat reale të disponueshme të familjeve në të gjithë g7 u tkurrën me 4% në 2022, por tani po rriten përsëri.

Vërtetë, disa vende nuk po ecin kaq mirë. Shifrat e rritjes kineze vazhdojnë të zhgënjejnë. Disa nga ata që vijnë nga Evropa janë shqetësuese. Gjermania, duke u përballur me pasojat nga çmimet e larta të energjisë dhe konkurrenca në industrinë e saj të famshme të makinave nga eksportet kineze të automjeteve elektrike, mund të jetë në recesion. Por ka edhe shfaqje më të forta. Në janar, punësimi total në listën e pagave jo-fermike në Amerikë u rrit me 353,000 – një shifër e papritur, duke tejkaluar pothuajse të gjitha pritjet. Në Brazil, një vend që është përballur me një numër vitesh rritjeje të dobët, të dhënat e fundit të PMI janë inkurajuese.

Deri më tani nuk duket se ka shumë prova se problemet në Detin e Kuq po e prishin ekonominë. Të dhënat e pmi sugjerojnë se prodhuesit po përballen me kohë më të gjata të dorëzimit. Kjo është në përputhje me anijet që ndryshojnë rrugëtimin rreth Kepit të Shpresës së Mirë, gjë që rrit gjatësinë e një udhëtimi midis Shangait dhe Roterdamit në 14,000 milje, nga 11,000. Megjithatë, pothuajse në të gjitha ekonomitë kostot e transportit janë një pjesë e vogël e çmimit të përgjithshëm të një malli. Edhe njerëzit më pesimistë janë duke kërcyer në një rritje të inflacionit, për shkak të ndërprerjes së Detit të Kuq, që është pak më shumë se një gabim rrumbullakimi.

Pse ekonomia globale është kaq e pavëmendshme ndaj çrregullimit të ri botëror? Normat e larta të interesit kanë arritur të ulin inflacionin nga një kulm prej më shumë se 10% në të gjithë botën e pasur në rreth 6%. Kjo jo vetëm që rrit fuqinë blerëse të familjeve; ua ngre edhe shpirtin. Në të vërtetë, duke arritur një nivel më të ulët historik në vitin 2022, besimi i konsumatorëve në botën e pasur është rritur ndjeshëm. Kostot më të larta të huamarrjes janë zbutur nga fakti se shumë borxhe të familjeve dhe të korporatave janë me norma interesi fikse.

Ekziston edhe një mundësi më intriguese: pas kaq shumë zhvillimeve tronditëse globale, botën nuk e shqetëson më kaosin aq sa dikur. Kjo është në përputhje me provat akademike, duke përfshirë një punim të kohëve të fundit nga dy studiues në Rezervën Federale, i cili sugjeron se goditja ndaj prodhimit nga një rritje e pasigurisë ekonomike zbehet pas disa muajsh.

Të gjithë ekonomistët e mirë mbeten vigjilentë. Normat më të larta të interesit mund të kenë një ndikim të vonuar në rritje. Përshkallëzimi në luftën Rusi-Ukrainë ose në Detin e Kuq mund të provokojë një raund tjetër goditjesh në furnizimin me energji, duke ushqyer inflacionin. Të gjitha bastet anulohen nëse Xi Jinping vendos të shkojë në Tajvan. Megjithatë, në anën tjetër, rënia e inflacionit dhe një nxitje e mundshme e produktivitetit nga AI gjenerues mund të nxisin PBB-në të përshpejtohet. Dhe ekonomia globale ka treguar tashmë elasticitetin e saj. Polikrizë, çfarë polikrize?

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “The Economist

OBT, apel për reforma të menjëhershme

Ekonomia globale vuan pasojat e luftës dhe pasigurisë

Afati deri kur mund të paraqiten ofertat

Hapet tenderi për Bypassin 1 Vlorë-Orikum!

Të dhënat e INSTAT: Bizneset arritën fitime rekord

Punonjësit prodhuan më shumë, por u paguan më pak