MENU
klinika

Hapet konkursi

NASA në kërkim të shkencëtarëve që do të jetojnë në Mars për një vit!

22.02.2024 - 08:42

NASA ka hapur një konkurs për katër pjesëmarrës në kërkimin shkencor të jetës dhe punës së simuluar në kushte të vështira natyrore në sipërfaqen e Marsit për një vit. Konkursi është i hapur deri më 2 prill dhe mund të aplikojnë jo duhanpirësit e moshës 30 deri në 55 vjeç, me njohje të mirë të gjuhës angleze dhe një arsim minimal të një Master Shkencor.

Kjo përpjekje shkencore, e dyta në rend nga gjithsej tre të planifikuara, do të realizohet në Qendrën Hapësinore të NASA Johnson në Hjuston në pranverën e vitit 2025. Projekti do të vendoset në një sipërfaqe prej rreth 150 metra katrorë në të cilën do të simulohen kushtet klimatike në Planetin e Kuq, ku temperatura mesatare është minus 62 gradë Celsius. Është një botë e shkretëtirës me pluhur, ku erërat fryjnë herë pas here, ka re dhe gjithçka është e mbuluar me pluhur të kuq.

Shkencëtarët së fundmi kanë zbuluar se Marsi po rrotullohet më shpejt dhe ditët gradualisht po i shkurtohen. Planeti i kuq e përshpejton rrotullimin e tij me rreth katër milisekonda në vit, duke bërë që ditët të përfundojnë një pjesë të një milisekondi më herët. Siç sugjerojnë këto matje, ndryshimet janë delikate, por shkencëtarët që i vëzhguan ato nuk janë të sigurt se çfarë i shkakton ato.

Shkaqet e mundshme mund të jenë akumulimi i akullit në kapakët polar të planetit ose rritja pas akullnajave, kur masat e tokës ngrihen pasi janë varrosur nga akulli. NASA thotë se zhvendosje të tilla në masën e planetit mund të shkaktojnë përshpejtimin e tij, njësoj si patinazhistët që rrotullohen me krahët e shtrirë dhe më pas i tërheqin prapa.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN