MENU
klinika

"Shiheni AI si një asistent"

Nuk është AI që do t’ju marrë punën, janë njerëzit që e përdorin atë

02.03.2024 - 10:37

Inteligjenca artificiale është zhvilluar jashtëzakonisht shpejt në vitet e fundit dhe ka nxitur më tej frikën se mund të na zëvendësojë në vendin e punës në të ardhmen e afërt. A do të ndodhë vërtet? Për disa punë, në mënyrë të pashmangshme po, megjithëse disa besojnë se tashmë po ndodh dhe se pushimet masive nga puna në industrinë e teknologjisë janë shenjat e para të zbatimit të kësaj teknologjie në fuqinë punëtore. Nga ana tjetër, Mark Zuckerberg tha në një intervistë të fundit se pushimet masive nga puna nuk kanë të bëjnë me inteligjencën artificiale, por se kompanitë po korrigjojnë punësimin e tepërt gjatë pandemisë. Hovhannes Avoyan, krijuesi i aplikacionit Picsart, i cili sot vlen një miliard dollarë dhe përdor inteligjencën artificiale për të përpunuar imazhe dhe video, shprehu gjithashtu mendimin e tij për BBC.

Siç argumenton Avoyan, inteligjenca artificiale nuk do të jetë ajo që na heq punët, por do të jenë njerëzit që dinë ta përdorin atë. Ish-profesorja nga Armenia këshillon të mos e kundërshtoni: “Shihni AI si një kopilot, si një asistent në procesin tuaj të punës dhe krijues, dhe përqafojeni atë në vend që t’i rezistoni.” Ndërsa ai thotë se nuk ka arsye për t’u frikësuar, Avoyan paralajmëroi se ata që nuk e bëjnë këtë mund të mbeten prapa në tregun e punës, duke shtuar se ende nevojitet kohë për të gjetur përdorime dhe mundësi të ndryshme. “Nëse nuk përfitoni nga kjo mundësi, mund të bëheni jo konkurrues dhe më pak produktivë”