Sipas një studimi të kryer nga shkencëtarët britanikë, disa lloje të ushqimeve të përpunuara mund të rrisin ndjeshëm rrezikun e diabetit të tipit 2.
Studiuesit ndoqën pothuajse 312,000 njerëz nga tetë vende evropiane për një mesatare prej 11 vjetësh, dhe pothuajse 15,000 prej tyre zhvilluan diabetin e tipit 2.
Ushqimi i përpunuar me 10% u shoqërua me një rritje prej 17% të rrezikut të diabetit.
Ushqimet rrisin rrezikun e diabetit
Ushqimi që përmban shumë kalori, sheqer, yndyrë dhe kripë është më i dëmshmi dhe shkencëtarët kanë dalluar katër lloje:
ushqime të kripura
produkte me origjinë shtazore, si mishi i përpunuar
ushqime të gatshme
Pijet e ëmbla (lëngje dhe pije të tjera të ëmbla)
Hulumtimet kanë treguar se këto katër lloje ushqimesh lidhen me një rrezik më të lartë të diabetit.