MENU
klinika

Nga Project Syndicate

“Rruga e mëndafshtë”, bekim apo mallkim?

21.03.2019 - 16:00

Qeveria italiane është e gatshme të bashkohet me Iniciativën “Brezi dhe Rruga” të Kinës dhe ka në plan të nënshkruajë një marrëveshje për këtë qëllim gjatë vizitës së ardhshme të Presidentit kinez Xi Jinping në Itali. Por megjithëse lidhjet me Kinën mund të nxisin ekonominë e ngadaltë, Italia duhet t’i ndjekë ato përmes BE-së, e jo në mënyrë bilaterale.

A është “Brezi dhe Rruga” (BRI) e Kinës “një tren që Italia nuk mund të lejojë ta humbasë”, siç thotë ministri italian i Financave Giovanni Tria? Kryeministri Giuseppe Conte gjithashtu mendon se plani multi-miliard dollarësh i infrastrukturës kineze është një mundësi për vendin.

Qeveria e Italisë planifikon të nënshkruajë një memorandum mirëkuptimi me Kinën mbi BRI gjatë vizitës së Presidentit kinez Xi Jinping në 22-24 mars, duke e bërë atë anëtarin e parë të Unionit Europian ose vendin G7 që e bën këtë. Kjo do të hapë rrugën për investimet kineze në infrastrukturën e Italisë, sektorin e energjisë, aviacionit dhe telekomunikacioneve.

Por bashkimi me BRI mbart rreziqe serioze për Italinë dhe ndoshta do të dëmtojë gjithashtu marrëdhëniet e saj me BE dhe Shtetet e Bashkuara.

Me tregtinë vjetore midis Kinës dhe vendeve të BRI që parashikohet të tejkalojnë 2.5 trilionë dollarë gjatë dhjetë viteve të ardhshme, lidhjet më të ngushta bilaterale me Kinën mund të japin një nxitje për eksportet e Italisë. Eksportet italiane në Kinë aktualisht arrijnë afërsisht 13 miliardë dollarë (14.7 miliardë dollarë) në vit, ndërsa importet janë rreth 29 miliardë euro.

Për më tepër, një partneritet me Kinën mund të tërheqë hyrjet shtesë të kapitalit që Italia ka nevojë, duke pasur parasysh huadhënien e kufizuar nga bankat e saj. Ndërsa Italia ka marrë rreth 14 miliardë euro investime kineze që nga viti 2000, firmat kineze investuan 10.5 miliardë euro në 55 vende BRI vetëm në dhjetë muajt e parë të 2018 dhe kanë nënshkruar kontrata për projektet BRI me vlerë më shumë se 80 miliardë dollarë.

Megjithatë, ka disa arsye bindëse përse Italia duhet ta rishqyrtojë këtë vendim.

Si fillim, interesat e Italisë mund të mos përputhen me ato të Kinës.

Një tjetër arsye është se Italia rrezikon të jetë partneri i vogël, për shkak se ekonomia e Kinës është më shumë se gjashtë herë më e madhe. Ekonomia italiane është gjithashtu më e dobët. Borxhi publik arrin në 130% të PBB-së, dhe ndërmarrjet janë në vështirësi, duke përfshirë edhe kompaninë ajrore Alitalia, kanë nevojë për ristrukturim dhe rikapitalizim. Është e vështirë të shihet se si një partneritet me Kinën mund të jetë i balancuar dhe reciprok.

Gjithashtu, disa vjet pasi Kina nisi BRI, kuadri i saj i përgjithshëm mbetet me objektiva të zymta. Dhe, në vend që të mbështetet nga organizata multilaterale të udhëhequr nga kinezët, siç është Banka Aziatike për Investime në Infrastrukturë (AIIB) ose Banka e Re për Zhvillim, BRI bazohet në marrëveshje bilaterale me Kinën dhe partneritete të drejtpërdrejta dhe sipërmarrje të përbashkëta me ndërmarrjet kineze të cilat janë në pronësi të shtetit.

Së katërti, Italia është institucionalisht e dobët, me shumë institucione private dhe publike të keqe, një sistem taksash jofunksionale dhe korrupsion të përhapur gjerësisht.

Italia kështu nuk mund të jetë në gjendje të kërkojë nga partnerët kinezë që të jenë në përputhje me rregullat dhe standardet e BE-së..

Së fundi, spiunazhi kibernetik dhe keqtrajtimet e tjera nga aktorët kinezë mund të dëmtojnë besueshmërinë e kompanive italiane në industri të tilla si teknologjia e informacionit dhe komunikimit, infrastruktura dhe mbrojtja.

Për fat të keq, euroskepticizmi i shumë ministrave kryesorë të qeverisë italiane i ka verbuar ata ndaj këtyre rreziqeve.

Paralajmërimi nga administrata e presidentit amerikan Donald Trump ka qenë i paqartë. Dhe kjo është shenja e fundit e rivalitetit të tensionuar botëror midis SHBA dhe Kinës.

“Me ne kundër Kinës apo me Kinën kundër nesh”, është mesazhi i Trump për Italinë dhe pjesën tjetër të botës. Kjo nuk është mirë për një ribalancim paqësor të rendit ekonomik botëror. Italia duhet ta shqyrtojë çështjen me kujdes.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN