MENU
klinika

Nga Bloomberg

Si të shpëtojë Evropa nga mashtrimet e Putinit…

26.03.2019 - 15:09

Ndërgjegjësimi i qytetarëve dhe sanksionet janë mbrojtjet më të mira kundër dezinformimit.

Evropa po përgatitet për një sulm propagandistik rus në prag të zgjedhjeve parlamentare të majit. Komisioni Europian parashikon se operacionet e dezinformimit të Kremlinit do të jenë “sistematike, të pajisura mirë dhe në një shkallë tjetër krahasuar me vendet e tjera”.

Qëllimi i presidentit rus Vladimir Putin është të dobësojë kohezionin e BE dhe interesat ruse.

Për të minimizuar kërcënimin, Komisioni ka dyfishuar shpenzimet e tij kundër dezinformimit, në 5 milionë euro këtë vit, dhe po zgjeron stafin e tij të analistëve të dedikuar për gjurmimin e dezinformimit. Por kjo nuk do të jetë e mjaftueshme.

Për të ndaluar shkatërrimin e fushatës ruse, Evropa gjithashtu do të duhet të përgatisë qytetarët e vet dhe të jetë gati për të vendosur kundërmasat ligjore dhe diplomatike.

Agjencia e Kërkimit në Internet të Rusisë ka buxhet më shumë se dyfishi i të gjitha agjencive kundër dezinformimit të BE-së. Dhe kjo nuk përfshin 1.4 miliardë euro që qeveria ruse shpenzon çdo vit në RT dhe në media të tjera që përforcojnë propagandën e Kremlinit.

Duke pasur parasysh mosmarrëveshjet midis qeverive evropiane se si agresive të përballen Rusia, Komisioni mund të ketë vështirësi për të rritur ndjeshëm fondet për përpjekjet kundër dezinformimit.

Komisioni duhet gjithashtu të shtyjë shtetet anëtare për të nënshkruar propozimin e saj ekzistues për të krijuar një Sistem panevropian të alarmimit të shpejtë që do të ekspozonte aktivitetin e dyshimtë të mediave sociale pranë zgjedhjeve.

Qeveritë evropiane duhet gjithashtu të bëjnë më shumë për të ndihmuar qytetarët e tyre të dallojnë faktin nga shpifjet. Ato mund, për shembull, të mbështesin faqet e kontrollit të fakteve siç është Debunk.eu e Lituanisë, një bashkëpunim midis gazetarëve, grupeve të shoqërisë civile dhe ushtrisë. Dhe ata mund të forcojnë udhëzimet për shkrim-lexim digjital-media në shkollat ​​publike, siç ka Suedia. Estonia, një vend me një pakicë të konsiderueshme të folësve rusë, ka shkuar aq larg sa të krijojë kanalin e vet të transmetimit publik në gjuhën ruse, si një alternativë për mediat e mbështetura nga Kremlini.

Në të njëjtën kohë, liderët evropianë duhet të paralajmërojnë Rusinë se sulmet kanë pasoja, duke përfshirë edhe llojin e sanksioneve dhe padive që SHBA u ka imponuar të dy ndërhyrësve të zgjedhjeve ruse dhe hakerëve kinez të korporatave.

Pavarësisht nga ideologjia, të gjitha qeveritë e BE-së ndajnë interesa të përbashkëta në mbrojtjen e zgjedhjeve nga manipulimet e huaja.

Gjithashtu, dikush duhet të kujtojë Putinin se ndërhyrja në zgjedhje është një formë e agresionit armiqësor të huaj që nuk mund të shpërfillet.